Reacția lui Zelenski când a ajuns față în față cu oficialii ruși pentru prima dată de la declanșarea războiului

Volodimir Zelenski
Getty

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a constatat, în discursul pronunţat miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, că popoarele şi guvernele şi-au pierdut încrederea în capacitatea şi dorinţa ONU de a apăra frontierele suverane ale ţărilor.

El a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră, relatează The Guardian.

În alocuţiunea excepţională rostită miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski a denunţat "agresiunea criminală" a Moscovei împotriva ţării sale şi "blocarea" organismului ONU din cauza dreptului de veto al Rusiei.

El a spus că în sistemul actual al ONU, ceilalţi membri sunt mai puţin influenţi decât puterea de veto a Rusiei. "În aceste zile, în Adunarea Generală, auzim prea des cuvântul inegalitate în lume. Inegalitatea este menţionată de diferite naţiuni, atât mai mari, cât şi mai mici. Tocmai această inegalitate este cea care face ca ONU să fie ineficientă”, a afirmat Zelenski.

Consiliul de Securitate ar trebui să fie "pe deplin responsabil" în faţa statelor membre ale ONU şi membrii săi permanenţi ar trebui să reflecte "realităţile actuale", a arătat Zelenski.

Citește și
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

Ucraina consideră că este "nedrept" ca miliarde de oameni să nu aibă un reprezentant permanent în Consiliul de Securitate, în timp ce Rusia are unul, a spus el.

El solicitat şi ca "unitatea africană" să aibă un loc permanent în Consiliu şi a spus că Asia merită, de asemenea, o reprezentare permanentă mai largă. Germania ar trebui să aibă un loc printre membrii permanenţi ai Consiliului, la fel ca şi statele din Pacific, a pledat el.

"Din păcate, acest loc în Consiliul de Securitate, pe care Rusia îl ocupă ilegal", a fost ocupat de "mincinoşi a căror slujbă este să spele agresiunea şi genocidul" desfăşurate de Rusia în Ucraina.

Zelenski a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră. "Dreptul de veto în mâinile agresorului blochează ONU", a spus el. "Este imposibil să oprim acest război, deoarece toate eforturile se confruntă cu veto-ul agresorului sau al celor care îl susţin pe agresor", a adăugat preşedintele ucrainean.

Adunarea Generală a ONU ar trebui să primească o putere reală de a depăşi dreptul de veto atunci când un membru dă dovadă de agresivitate, a propus Zelenski. El a cerut ca dreptul de veto al Rusiei să fie eliminat, iar Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate.

Zelenski a arătat că ţările formează noi alianţe în afara ONU din cauza modului în care ONU a gestionat invazia Rusiei în ţara sa şi a spus că ONU s-a dovedit a fi "ineficientă". Omenirea nu-şi mai pune speranţele în ONU atunci când vine vorba de apărarea graniţelor suverane ale naţiunilor, a constatat Zelenski, care s-a adresat în persoană Consiliului de Securitate al ONU, în premieră de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva ţării sale, în urmă cu mai bine de un an şi jumătate.

Liderul de la Kiev a declarat că mulţumeşte tuturor ţărilor care au recunoscut agresiunea rusă ca fiind o încălcare a Cartei ONU, dar a subliniat că acest lucru nu a "schimbat nimic" pentru Rusia în cadrul ONU, pentru că ONU s-a aflat "într-un impas în ceea ce priveşte chestiunile legate de agresiune" ca urmare a veto-ului Rusiei.

Însă şi-a exprimat încrederea că organizaţia care reuneşte 193 de state este "capabilă de mai mult".

"Ştiu că ONU este capabilă de mai mult. Sunt încrezător că poate funcţiona cu adevărat Carta ONU în beneficiul păcii şi securităţii la nivel global. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, discuţiile şi proiectele de ani de zile privind reforma ONU trebuie să se traducă într-un proces viabil de reformă a ONU şi nu ar trebui să se refere doar la reprezentarea aici, în Consiliul de Securitate, şi la utilizarea dreptului de veto", a spus Zelenski.

Zelenski a fost față în față cu oficialii ruși pentru prima dată de la începutul războiului, potrivit France24.

"Cele mai multe ţări din lume recunosc adevărul despre acest război", a declarat Zelenski, care a vorbit cu faţa la ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, care era aşezat în faţa sa.

"Aceasta este o agresiune criminală şi nejustificată a Rusiei împotriva naţiunii noastre, care vizează acapararea teritoriului şi a resurselor Ucrainei", a acuzat el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american Antony Blinken urmau, de asemenea, să se adreseze Consiliului de Securitate.

Zelenski a părăsit însă sala de şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU înainte ca ministrul rus de externe să înceapă să vorbească. Nici Lavrov nu a fost prezent la discursul lui Zelenski, notează AFP.

Înainte de începerea reuniunii, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, s-a opus ca Zelenski să se adreseze celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, organism care este prezidat de Albania în luna septembrie. Eforturile sale au rămas fără ecou. Ambasadorul rus s-a plâns că preşedintele ucrainean este lăsat să vorbească înaintea celorlalţi membri ai Consiliului, denunţând un organism "transformat într-un one-man show" şi un "spectacol". Premierul albanez Edi Rama, care prezidează Consiliul, a replicat: "Opriţi războiul şi preşedintele Zelenski nu va mai vorbi".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
Citește și...
Parlamentarii din Slovacia denunţă violenţa politică după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico
Parlamentarii din Slovacia denunţă violenţa politică după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico

Parlamentul de la Bratislava a votat marţi în unanimitate o declaraţie prin care condamnă violenţa politică, la şase zile după tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico, informează dpa.

 

Două femei și-au făcut selfie după ce au ieșit rănite și pline de sânge dintr-o mașină răsturnată într-un accident VIDEO
Două femei și-au făcut selfie după ce au ieșit rănite și pline de sânge dintr-o mașină răsturnată într-un accident VIDEO

Două victime ale unui accident rutier în Mexic i-au derutat pe trecători după au ieșit însângerate din mașină și au decis să facă împreună un selfie, la doar câțiva centimetri de vehiculul lor răsturnat.

 

Antony Blinken: Un armistiţiu între Israel și Hamas este încă posibil, dar procurorul CPI complică eforturile
Antony Blinken: Un armistiţiu între Israel și Hamas este încă posibil, dar procurorul CPI complică eforturile

Secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat marţi că un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas este în continuare "posibil", dar decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale complică aceste eforturi, relatează AFP.

Recomandări
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe

229 de oameni au trăit momente de groază în avionul cu care zburau către Singapore când acesta a fost lovit de turbulențe severe.  

”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal
”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal

Eforturile pentru reducerea deficitului bugetar vor duce la ”un război distribuţional în societate, cine să contribuie, cu cât? Între patroni şi salariaţi”, a declarat marți Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul
Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul

Cântăreața Xonia, oprită de polițiști în trafic anul trecut, nu era drogată, așa cum arăta testul inițial. Aceasta este concluzia legiștilor, care au contrazis astfel drugtestul agenților de la Rutieră, care indicase un posibil consum de cocaină.