Reacția guvernului ungar, după ce Viktor Orban a fost acuzat de rasism împotriva romilor

Ultima actualizare: 05-06-2020 15:28
Viktor Orban
Getty

Guvernul ungar a transmis recent o scrisoare ca replică față de un articol de opinie în care politicienii maghiari, în frunte cu Viktor Orban, au fost acuzați că sunt "complici la violența plină de ură a activiștilor neofasciști împotriva romilor".

În respectivul articol de opinie publicat pe euobserver.com, intitulat „Ura anti-roma pe străzile Budapestei”, autorii Jacqueline Bhabha și Margareta Matache au făcut referire la abuzurile comise față de romi, menționând că stigmatizarea reprezentanților acestei etnii este doar o strategie neo-fascistă bine consolidată.

Liderii politci maghiari au fost acuzați că violența activiștilor se bazează pe complicitatea lor. De asemenea, premierului Viktor Orbán i s-a imputat faptul că retorica împotriva romilor este o constantă în discursul său rasist.

În replică, guvernul ungar a transmis că respectivul articol este "o lovitură ieftină" și că este doar o unealtă a liberalilor de a continua campania împotriva presupusei puteri dictatoriale a premierului Orbán.

De asemenea, oficialii de la Budapesta au motivat faptul că respectivul articol ignoră detalii semnificative legate de atitudinea pe care Orban a avut-o față de situația romilor, încă din 2010.

De-a lungul timpului, Ungaria a fost acuzată în repetate rânduri că nu gestionează corespuzător problematica romilor, aceștia fiind împinși la marginea societății prin măsuri sistematice de natură politică și socială.

Un incident de referință pentru politica anti-romi din statul ungar este reprezentat de atacurile de la Tatárszentgyörgy. În anii 2008 și 2009, în urma acestor atacuri, au murit 6 persoane și alte 55 au fost grav rănite.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO