RBS va disponibiliza 3.000 de angajati in urmatoarea perioada
Royal Bank of Scotland (RBS) va disponibiliza, in urmatoarele saptamani, 3.000 de angajati la diviziile de tranzactii bancare internationale si piete financiare, in timp ce operatiunile de retail si activitatea subsidiarei NatWest vor ramane neafectate.
Informatia nu a fost confirmata de purtatorul de cuvant al bancii, care a declarat: "Revizuim in mod constant modelul nostru operational pentru a fi siguri ca este adecvat conditiilor existente in piata si, in consecinta, dispunem masurile necesare.
Banca are in prezent 170.000 de angajati in intreaga lume, 104.000 dintre acestia doar in Marea Britanie.
Daca reducerile de personal se confirma, institutia de credit ar fi ultima dintr-un lung sir de companii care au anuntat in ultima perioada pierderi importante de locuri de munca, pe masura ce Marea Britanie se confrunta cu o accentuare a crizei economice.
La inceputul lunii noiembrie, RBS a avertizat asupra unei deprecieri accentuate a valorii activelor si o crestere a celor neperformante, existand posibilitatea ca anul 2008 sa fie primul an, din istoria de 280 de ani a bancii, care va incheiat pe pierdere.
Grupul a anuntat ca profitul operational, inainte de reducerea valorii activelor, a scazut in primele noua luni cu 8%, reflectand continuarea deteriorarii unor operatiuni.
Investitorii se tem ca bancile vor avea de suferit si de acum incolo pe masura ce economia Marii Britanii intra in recesiune.
In luna octombrie, Royal Bank of Scotland a fost nationalizata de guvernul Marii Britanii in schimbul unui imprumut de 20 miliarde de lire.
RBS, infiintata in 1727, a preluat anul trecut, impreuna cu bancile Fortis din Belgia si Santander din Spania, institutia concurenta olandeza ABN Amro, in cadrul unei tranzactii de 72 de miliarde de euro.
Banca Fortis a fost nationalizata de catre guvernul belgian din cauza problemelor financiare grave cu care s-a confruntat. RBS este prezenta si pe piata autohtona, prin intermediul RBS Romania, fosta ABN Amro Romania.