Războiul ruso-ucrainean s-ar putea transforma într-un alt conflict înghețat. Cum ar fi posibil acest scenariu
Strânși în Japonia, liderii celor mai bogate democrații din lume au convenit să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei și au promis sprijin financiar pentru Ucraina.
Între timp, Volodimir Zelenski a mers în Arabia Saudită ca să le ceară șefilor de stat arabi sprijin pentru planul său de pace.
Sâmbătă sau duminică, liderul ucrainean se va adresa, de la distanță, și liderilor G7, cărora le va cere, din nou, avioane moderne de luptă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În preambulul summitului G7 de la Hiroshima, premierul țării gazdă i-a reunit pe liderii mondiali la un memorial al păcii din oraşul japonez distrus de bomba atomică.
Un nou scenariu la Casa Albă
La reuniune, Statele Unite şi restul marilor economii democratice discută adoptarea de noi sancţiuni şi restricţii la exporturi menite sa afecteze „maşinăria de război” rusă. Preocuparea occidentalilor este acum sa împiedice Moscova să eludeze sancţiunile, motiv pentru care vor „să elimine posibilele lacune”.
Pe de altă parte, revista POLITICO dezvăluie că responsabilii de la Washington discută opțiunile prin care războiul ruso-ucrainean s-ar putea transforma într-un alt conflict înghețat.
Un reper ar fi confruntarea care a scindat Peninsula Coreeană în anii 50, oficial neîncheiată nici acum. Acest scenariu, consideră Casa Albă, ar putea fi cel mai realist pe termen lung, având în vedere că nici Kievul, nici Moscova nu vor să se recunoască învinse.
Printre aspectele discutate în administrația Biden este stabilirea granitelor neoficiale pe care Ucraina și Rusia ar fi de acord să nu le treacă. Un conflict înghețat ar putea fi, de asemenea, acceptabil din punct de vedere politic pentru Statele Unite și aliatii lor. Astfel, costul susținerii Kievului ar scădea, iar atenția publică asupra războiului ar slăbi.
Dar nu e deloc evident că acest scenariu s-ar impune în NATO. Marea Britanie tocmai a declarat că Ucraina poate folosi tot arsenalul disponibil pentru a-și elibera teritoriile ocupate, inclusiv peninsula Crimeea.
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării: „E pământ ucrainean. E teritoriul lor suveran. A fost invadat și au pierdut mii de vieți din cauza acelei invazii. Cred că, până la urmă, e decizia Ucrainei (să elibereze Crimeea). Potrivit legilor internaționale, au tot dreptul să facă asta, în virtutea dreptului la autoapărare. Marea Britanie nu se va opune”.
Zelenski a mers în Arabia Saudită
Între timp, președintele Ucrainei a făcut, vineri, o vizită-fulger în Arabia Saudită, ca să se adreseze șefilor de stat din Liga Arabă, reuniți pentru summitul anual.
Liderul ucrainean a ajuns la Jeddah cu un avion al guvernului francez. Demn de remarcat este că țările arabe sunt, în masură mai mică sau mai mare, aliate ale Moscovei.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Sper că majoritatea celor care suntem aici prețuim pace și dreptatea. Astăzi se împlinesc 450 de zile de când purtăm război împotriva invadatorilor ruși. Sunt sigur că veți înțelege apelul pe care vreau să-l lansez aici, în Jeddah: 'Ajutați-ne să ne protejăm poporul!'”.
La summitul din Arabia Saudita participa, pentru prima oara dupa izbucnirea razboiului civil din tara sa, si presedintele sirian, Bashar al Assad.
În paralel, dar într-o replică evidentă la G7, în orașul chinez Xi'an, în extremitatea estică a vechiului Drum al mătăsii, s-a derulat un summit major la care China a invitat cinci state foste membre ale Uniunii Sovietice.
E prima oară când președintele Chinei se întâlnește cu liderii din Kazakhstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, de când acestea și-au declarat independența, în 1991.
Summitul e considerat o încercare a Chinei de a scoate statele din Asia Centrală de sub influența rusă și a le aduce în aria sa de control. Este, în mod vădit, un afront deosebit de dur adus Kremlinului.
Ca să nu mai spunem că, în timp ce mai marii lumii se întâlnesc în Japonia și China, ministrul rus de Externe l-a primit pe omologul sau din Uganda. Au semnat un protocol prin care cele două țări se angajează să nu trimită arme în spațiu.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, casa alba,
Dată publicare:
19-05-2023 19:54