Razboiul gazelor rusesti. Ce solutie a gasit Ucraina ca sa "fenteze" robinetul inchis de Moscova
Ucraina vrea sa cumpere gaz de la Uniunea Europeana, dupa ce Rusia a oprit robinetul livrarilor. O delegatie ucraineana ajunge marti la Budapesta, unde are loc un forum pentru securitatea energetica.
Ucraina va cere europenilor sa-i cedeze o parte din gazul rusesc pe care il importa din Rusia. Seful Gazprom s-a grabit sa declare insa ca asemenea importuri indirecte ar fi "ilegale" si nu pot fi acceptate de Moscova.
Luni, Moscova si-a pus in practica amenintarea si a oprit livrarile de gaze naturale pentru Ucraina - dupa esecul negocierilor privind pretul, dar si rambursarea enormei datorii acumulate de Kiev: 4,5 miliarde de dolari, potrivit calculelor facute de rusi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Serghei Lavrov, ministrul de Externe: "Cred ca noi am spus tot ce era de spus. Ceva nou poate veni doar din partea conducerii Ucrainei, care trebuie sa puna capat violentelor (din Est) si trebuie sa rezolve chestiunea gazului. Toate cartile sunt la ei."
Seful diplomatiei ruse "s-a spalat pe mani" prin aceasta scurta declaratie facuta la sosirea la Belgrad. Anterior, directorul general Gazprom ii explica premierului Medvedev ca ucrainenii au vrut "sa santajeze", nu sa negocieze.
Alexei Miller, director generel Gazprom: "Pozitia colegilor nostri ucraineni este acum un santaj pe fata. Autoritatile ucrainene spun ca vor sa cumpere gaze la un pret de discount, la fel ca tarile care fac parte din Uniunea vamala cu Rusia. Mai mult, spun ca nu vor sa-si plateasca datoriile si isi vor procura singuri gaz, fara sa ceara permisiunea noastra."
Statele Unite au indemnat insa Rusia sa reia negocierile, apreciind ca acel compromis oferit de mediatorul Uniunii Europene, care propunea o esalonare a datoriei, "este rezonabil". In ultima sa ... "oferta" - respinsa de Kiev - Moscova propusese 385 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta dupa ce ridicase brusc pretul: de la 268 de dolari - cat era inainte de caderea presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici - la 485 de dolari pentru 1000 de metri cubi.
Pe termen scurt, noul "razboi al gazului" nu pare sa aiba consecinte dureroase pentru Uniunea Europeana. Totusi, daca acest conflict se prelungeste, urmarile pot deveni critice la iarna, deoarece Gazprom trimite gazul spre Europa prin conducte ce trec, totusi, pe teritoriul Ucrainei.