"Războiul creveţilor roşii" între Italia şi Libia. Pescarii din Sicilia,aruncaţi în închisoare în ţara africană
Optsprezece pescari sicilieni sunt arestați de două luni și jumătate în Libia, iar fiica unuia dintre aceștia a făcut cereri peste cereri la autoritățile italiene pentru rezolvarea conflictului pe cale diplomatică.
Insaf Jemmali așteaptă din septembrie vești despre tatăl ei Farhat, unul dintre cei 18 pescari sicilieni reținuți în Libia de forțele liderului miliției Khalifa Haftar, care controlează jumătatea estică a țării devastate de război.
Pescarii au devenit victime colaterale ale „războiului creveților roșii”. Libienii i-au acuzat pe sicilieni că au pescuit creveți roșii, în Marea Mediterană, în apele peste care Libia își revendică suveranitatea. Cele două nave ale acestora au fost confiscate și au fost aduse într-o unitate de detenție din orașul Benghazi.
Tânăra de 21 de ani își verifică telefonul zi de zi, în speranța unui apel de la ministerul de externe al Italiei, arată politico.eu.
„Dar apelul nu vine niciodată și fiecare zi trece fără să știu dacă este în siguranță și sănătos, dacă știe că mă zbat pentru eliberarea sa", a spus Jemmali, printre suspine.
Jemmali și familia ei locuiesc în Mazara del Vallo din Sicilia, un port cheie pentru industria pescuitului italian. Având în vedere apropierea de Africa de Nord, orașul găzduiește o comunitate mare de imigranți - o diversitate reflectată în echipajele de pescuit, inclusiv în cei care au avut probleme în Libia.
Cei 18 pescari - opt cetățeni italieni și 10 tunisieni, senegalezi și indonezieni care locuiesc în Sicilia de zeci de ani - au fost opriți pe mare de patrulele libiene pe 1 septembrie.
Familiile lor consideră că guvernul italian nu face suficient pentru a-i aduce pe cei dragi înapoi acasă: de luni de zile, ei și comunitatea lor din Mazara au susținut proteste în încercarea de a pune presiune pe autoritățile de la Roma.
La urma urmei, detenția lor atinge chestiuni de securitate națională: o dispută la frontieră între Libia și Italia.
„Oamenii noștri sunt reținuți, deși nu au comis o infracțiune", a spus Jemmali. „Sunt marinari cu experiență, care nu ar încălca niciodată regulile Dar, din păcate, libienii au propria lor percepție a frontierelor maritime”.
Pretențiile Libiei pe mare au început în 2005, când dictatorul de atunci al Libiei, Muammar Gaddafi, a decis să extindă unilateral apele teritoriale ale țării sale de la 12 mile recunoscute la nivel internațional până la 74 mile în larg. Marina libiană a atacat apoi vasele străine care treceau prin acea zonă, percepându-și prezența ca pe un act de invazie și furt de resurse naturale.