Turcia începe să trimită trupe în Libia. Anunțul președintelui Erdogan

Ultima actualizare: 16-01-2020 16:03
armata turca
Agerpres

Turcia începe să trimită trupe în Libia, a anunţat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu câteva zile înainte de summitul de la Berlin consacrat conflictului libian, transmite Reuters.

Trupele turce vor fi trimise în Libia în sprijinul guvernului de la Tripoli, recunoscut pe plan internaţional.

„Pentru ca guvernul legitim din Libia să rămână în funcţie şi pentru instalarea stabilităţii, îi trimitem acum pe soldaţii noştri în această ţară”, a declarat Erdogan în cadrul unui eveniment desfăşurat la Ankara.

Turcia, care susţine guvernul de uniune naţională de la Tripoli condus de Fayez al-Serraj, a indicat în trecut că a trimis o echipă de instruire şi cooperare, care operează în momentul de faţă în Libia.

Anunţul de joi al lui Erdogan se referă la începerea desfăşurării de militari în această ţară şi la faptul că Turcia va folosi toate mijloacele diplomatice şi militare de care dispune pentru a asigura stabilitatea la sud.

Turcia va oferi licențe de explorare și foraj în Mediterană

 

Erdogan a adăugat joi că Ankara va începe în scurt timp să ofere licenţe de explorare şi foraj în estul Mediteranei, după ce Turcia şi Libia au semnat în noiembrie anul trecut două acorduri, unul de cooperare militară şi unul privind frontierele maritime în această regiune.

Germania va găzdui o conferință dedicată conflictului din Libia

 

Marţi, Germania a confirmat că va găzdui duminică la Berlin o conferinţă internaţională pentru soluţionarea conflictului armat din Libia, printre participanţi numărându-se reprezentanţi din SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, Turcia, Italia şi ai ONU.

Au fost invitaţi şi principalii doi lideri beligeranţi din Libia, respectiv Fayez al-Sarraj şi mareşalul Khalifa Haftar, liderul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL), care desfăşoară de nouă luni o ofensivă militară pentru cucerirea capitalei Tripoli, soldată până în prezent cu moartea a circa 2.000 de combatanţi şi a peste 280 de civili, conform datelor ONU.

Cei doi au purtat luni la Moscova negocieri indirecte, intermediate de Rusia şi Turcia, dar tratativele s-au încheiat fără adoptarea unui armistiţiu necondiţionat şi pe termen nelimitat, Khalifa Haftar cerând termen de gândire până a doua zi dimineaţa, doar pentru a părăsi capitala rusă fără să semneze.

Erdogan a ameninţat ulterior că-i va 'aplica o lecţie' mareşalului Haftar, dacă acesta îşi va relua atacurile împotriva guvernului de la Tripoli.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO