Razboi in Yemen. Crucea Rosie vrea sa trimita ajutoare de urgenta, dar nu are aprobare. MAE incearca sa evacueze 6 romani

Yemen

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) urmeaza sa trimita doua zboruri cu ajutoare de urgenta la Sanaa, dupa ce a primit permisiunea sa furnizeze personal si ajutoare medicale in Yemen, tara care se confrunta cu o urgenta umanitara.

De 12 zile, rebelii huthi sunt vizati de atacurile aeriene conduse de sauditi. Confruntarile s-au intensificat in portul Aden, unde trupe guvernamentale lupta impotriva insurgentilor. Potrivit ONU, peste 500 de persoane au fost ucise in ultimele doua saptamani in Yemen.

Crucea Rosie a anuntat ca urmeaza sa trimita un avion de tip cargo cu ajutoare medicale considerate vitale si un avion pentru pasageri, de mici dimensiuni, cu lucratori umanitari. Insa Comitetul asteapta in continuare aprobare sa trimita o echipa de chirurgi, la bordul unei nave, la Aden. Situatia din acest oras port este "catastrofala", a avertizat Marie Claire Feghali, o purtatoare de cuvant a organizatiei. "Oamenii nu pot iesi sa cumpere mancare, noi stim ca exista o penurie de apa in oras, deoarece conductele au fost avariate, incercam sa facem tot ceea ce putem, dar situatia este extrem de dificila", a declarat ea pentru BBC.

CICR a solicitat un armistitiu de 24 de ore la Aden, in timp ce Rusia a indemnat Consiliul de Securitate al ONU sa sustina o "pauza umanitara" in atacurile aeriene. Concomitent, Parlamentul pakistanez urmeaza sa se intruneasca in sesiune speciala pentru a dezbate o eventuala intrare in coalitia condusa de catre sauditi. Un avion pakistanez a salvat 170 de persoane de la Sanaa, duminica. Peste 800 de cetateni pakistanezi au parasit deja tara.

Zboruri din China, Egipt, Sudan si Djibouti sunt, de asemenea programate, potrivit coalitiei conduse de sauditi. Rusia, India si Indonezia se afla printre tarile care au efectuat deja evacuari, in contextul unor temeri la nivel international.

Citește și
sauditi
Cel putin 20 de oameni au murit in urma atacurilor Arabiei Saudite in Yemen. Iranul vrea oprirea bombardamentelor
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ministerul roman de Externe a anuntat duminica seara ca, in colaborare cu autoritatile unor state care au cetateni in aceeasi situatie, sunt in curs de derulare proceduri "avansate" de evacuare din Yemen a unui numar de inca sase cetateni romani, alaturi de un membru de familie. Un cetatean roman si un membru al familiei sale au fost evacuati duminica, dupa ce alti patru romani au fost scosi sambata din tara, in care conflictul violent a escaladat in ultima perioada.

Alti trei cetateni romani, angajati ai unei companii care activa pe plan local au fost evacuati la data de 30 martie 2015 de o fregata chinezeasca spre Djibouti, fiind ulterior repatriati. De asemenea, 14 cetateni romani, specialisti ai unei companii romanesti care desfasura activitati de munca in Yemen, au fost repatriati pe 25 martie.

Rebelii huthi poarta lupte de strada intense, la Aden, impotriva fortelor loiale presedintelui Abdrabbuh Mansour Hadi. Presedintele a fost nevoit sa paraseasca Yemenul in urma cu doua saptamani, in timp ce rebelii avansau catre port. Huthi au anuntat ca scopul lor este sa inlocuiasca Guvernul presedintelui Hadi, pe care-l acuza de coruptie. Ei sunt sustinuti de trupe loiale fostului presedinte Ali Abdullah Saleh, inlaturat de la putere in urma unor proteste, in cadrul "primaverii arabe".

Arabia Saudita acuza Iranul ca-i sustine militar pe rebelii huthi, insa Teheranul neaga acuzatiile.

CITITI SI: Razboi intre musulmani. Cine ii sprijina pe arabii sauditi in lupta pentru "eliberarea" Yemenului, cucerit de rebelii siiti

MAE reaminteste ca pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost postat, inca din anul 2011, un avertisment ferm de calatorie pentru Yemen, care contine nivelul maxim de alerta: "Pericol major – parasiti imediat zona sau tara!".

Pe langa publicarea sa pe site-ul MAE, aceasta alerta de calatorie a fost adusa la cunostinta publicului larg in mod constant in tot acest interval prin intermediul celor doua instrumente moderne de informare ale MAE – serviciul de alerta prin SMS "Un SMS iti poate salva viata!", lansat in luna octombrie 2012, prin intermediul caruia cetatenii romani, odata ajunsi intr-un stat considerat de risc primesc coordonatele misiunii diplomatice romane, respectiv prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta", lansata in anul 2014, care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone.

Cinci sute nouasprezece persoane, majoritatea civili si 90 de copii, au fost ucise in ultimele doua saptamani de violente in Yemen, a anuntat, joi, coordonatoarea operatiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citata de Associated Press. In plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost ranite, iar alte zeci de mii si-au parasit locuintele. In acest context, Valerie Amos si-a exprimat, in special, ingrijorarea fata de "siguranta copiilor, care sunt prinsi la mijloc".

Arabia Saudita a declansat saptamana trecuta Operatiunea "Furtuna Determinarii", in scopul "apararii Administratiei legitime" a presedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vanatoare saudite bombardeaza pozitii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, si din nordul tarii. La operatiuni participa si avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc si Sudan.

Militiile siite huthi, sustinute de Iran, avansasera spre sudul Yemenului, o tara aflata in anarhie dupa ce insurgentii au ocupat capitala, in septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt stationate in sudul tarii, unde se afla presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, sustinut de Statele Unite. Presedintele Yemenului a plecat in exil saptamana trecuta. in Yemen sunt active si celule ale organizatiei Al-Qaida in Peninsula Arabia si ale grupului Stat Islamic, doua retele teroriste sunnite.

Arabia Saudita, o tara preponderent sunnita, acuza Iranul siit, principalul adversar regional, ca alimenteaza conflictul interconfesional din Yemen prin sustinerea insurgentilor siiti huthi. Arabia Saudita este unul dintre aliatii strategici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Razboi intre musulmani. Cine ii sprijina pe arabii sauditi in lupta pentru
Razboi intre musulmani. Cine ii sprijina pe arabii sauditi in lupta pentru "eliberarea" Yemenului, cucerit de rebelii siiti

Arabia Saudita a declansat o campanie militara impotriva rebelilor siiti din Yemen, aducand aceasta vasta regiune intr-un conflict complex, care mocnea de cateva luni. 

Cel putin 20 de oameni au murit in urma atacurilor Arabiei Saudite in Yemen. Iranul vrea oprirea bombardamentelor
Cel putin 20 de oameni au murit in urma atacurilor Arabiei Saudite in Yemen. Iranul vrea oprirea bombardamentelor

O coalitie coordonata de Arabia Saudita a efectuat zeci de raiduri aeriene impotriva insurgentilor din Yemen si pregateste o invazie terestra pentru apararea presedintelui Abdrabbuh Mansour Hadi.

Grupul terorist Stat Islamic revendica atentatele comise in Yemen, soldate cu cel putin 137 de morti
Grupul terorist Stat Islamic revendica atentatele comise in Yemen, soldate cu cel putin 137 de morti

Organizatia terorista sunnita Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste comise vineri in doua moschei din capitala Yemenului, soldate cu cel putin 137 de morti si 350 de raniti, informeaza Associated Press.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.