Război în Ucraina, ziua 23. 9,7 milioane de ucraineni au fugit din țară sau au fost strămutați în Ucraina
18-03-2022
|
22:34
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a patra săptămână. Lovituri aeriene au vizat zone rezidențiale din Kiev și Harkov. Scandalos este că Moscova neagă că ar ținti așezările civililor și dă vină pe Occident că ar falsifica imaginile.
Ucraina susține că a distrus 12 ține aeriene rusești
Forțele Armate ale Ucrainei au transmis că au distrus cel puțin 12 ținte aeriene rusești - două avioane, trei elicoptere, trei drone și patru rachete de croazieră.
De asemenea, un oficial ucrainean susșne că forțele armate au lovit și aerodromul Chronobaivka, unde Rusia și-a plasat o parte din flota sa.
Forțele armate ucrainene: Rusia intenționează să transfere trupe din Armenia
Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia va desfăşura trupe de la cea de-a 102-a bază militară rusă din Armenia pentru a-şi sprijini ofensiva împotriva Ucrainei, conform The Kyiv Independent.
Volodimir Zelenski apare pe coperta revistei Der Spiegel, care îl numește pe președintele ucrainean “cel neînvins“. “Cum sfidează ucrainenii supremația rusă”, mai scriu jurnaliștii pe copertă. Revista o să fie disponibilă fizic de sâmbătă, dar este deja în varianta online.
Roger Federer anunță că donează 500.000 de dolari pentru a-i ajuta pe copiii care au suferit din cauza războiului din Ucraina.
LG Electronics a anunțat suspendarea tuturor livrărilor către Rusia, conform Nexta.
Încă 9.000 de ucraineni au fost evacuați prin coridoare umanitare
Oficialii ucraineni spun că alte 9.145 de persoane au fost evacuate, vineri, din mai multe orașe, prin coridoarele umanitare, conform Sky News.
Forțele ruse au lansat „peste 1.080 de rachete” de la începutul invaziei lor în Ucraina, a declarat un înalt oficial american al apărării, conform CNN.
Părinţii proprietarului unui garaj din Scoţia au fost surprinşi să afle că fiul lor nu i-a mai aşteptat la aeroport la revenirea din vacanţă pentru că a plecat să lupte în Ucraina, relatează dpa.
Biden l-a avertizat pe președintele Chinei asupra ''consecinţelor'' unui ajutor acordat Rusiei
Preşedintele SUA Joe Biden ''a descris implicaţiile şi consecinţele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta duce un atac brutal asupra oraşelor şi civililor ucraineni'', afirmaţie făcută într-o videoconferinţă cu omologul său chinez Xi Jinping, a declarat vineri Casa Albă, relatează AFP.
Cei doi lideri şi-au semnalat dorinţa de a ''menţine deschise canalele de comunicare'' în cadrul acestei întrevederi, care a durat aproape două ore, potrivit unui comunicat, conform Agerpres.
Rusia acuză Consiliul Europei (CoE) - care a exclus-o în mod oficial miercuri din organizaţie - de faptul că este un instrument ”rusofob”, aflat în serviciul Occidentului şi dă asigurări că respinge ”tutoratul Bruxellesului” în domeniul drepturilor omului, relatează AFP.
”Din cauza activităţii rusofobe a occidentalilor, această structură este pe cale să-şi piardă motivul de a exista”, apreciază, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform News.ro.
”Plasând servirea intereselor blocului mai presus de propriile obective statutare, Consiliul Europei a fost transformat într-un instrument obedient al Uniunii Eueropene (UE), NATO şi sateliţilor lor”, denunţă ea.
ONU estimează că aproape 6,5 milioane de persoane au fost strămutate până acum în interiorul Ucrainei, pe lângă cele 3,2 milioane de refugiați care au fugit deja din țară, conform Al Jazeera.
După ce negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a spus că delegaţiile sunt ”la jumătatea drumului” unui acord, Mykhailo Podoliak, negociatorul ucrainean, a transmis că poziția lor este neschimbată și că declarațiile dinspre partea rusă sunt menite să provoace tensiuni în presă. „Încetarea focului, retragerea trupelor și garanții puternice de securitate cu formule concrete”, sunt, în continuare, cerințele Ucrainei.
Ministerul britanic al Apărării a publicat o hartă cu privire la situația actuală din Ucraina.
Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski anunţă o ”apropiere” a poziţiilor în negocierile cu Ucraina în punctul neaderării la NATO
Şeful delegaţiei ruse de negocoeri cu Kievul, Vladimir Medinski, susține că a constatat o ”apropiere” a poziţiilor în problema statutului neutru al Ucrainei şi progrese în problema demilitarizării Ucrainei, relatează AFP.
”Subiectul statututlui neutralităţii Ucrainei şi a neaderării sale la NATO este unul dintre punctele-cheie al negocierilor. Acesta este punctul asupra căruia părţile şi-au apropiat cel mai mult poziţiile”, declară Vladimir Medinski, citat de agenţiile ruse de presă, informează News.ro.
Negociatorul-şef rus a relevat însă ”nuanţe” în privinţa ”garanţiilor de securitate” cerute de către Ucraina.
”În ceea ce priveşte demilitarizarea, aş spune că (este) 50/50”, a continuat el.
Într-o discuţie la telefon cu Macron, Putin a acuzat Ucraina de "crime de război"
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat vineri Ucraina, în cadrul unei discuţii telefonice cu omologul său francez Emmanuel Macron, de "numeroase crime de război", oferind asigurări că forţele militare conduse de Moscova fac "tot posibilul" pentru a nu ţinti civili, relatează AFP.
În cadrul discuţiei, "s-a atras atenţia asupra numeroaselor crime de război comise zilnic de forţele de securitate şi de naţionaliştii ucraineni", a precizat Kremlinul într-un comunicat, conform Agerpres.
Cel puțin 3 rachete de croazieră au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în Vinița, conform autorităților, informează CNN.
Lângă Trosteaneț, în regiunea Sumî, forțele ucrainene au distrus un convoi de echipamente inamice.
Ministru britanic: Vladimir Putin este un criminal de război
Ministrul Sănătății, Sajid Javid, l-a numit pe Vladimir Putin „un criminal de război”, așa cum au făcut-o președintele american, Joe Biden, și secretarul de stat american, Antony Blinken.
„Să ne înțelegem, Vladimir Putin este un criminal de război”, a spus el, precizând că acesta va fi tras la răspundere, conform BBC.
O jurnalistă ar fi fost reținută de FSB
Site-ul de știri Hromadske, din Ucraina, susține că nu mai poate lua legătura cu jurnalista Viktoria Roshchina, care se afla în teritoriile ocupate de ruși pentru a transmite informații. Site-ul de știri susține că aceasta ar fi fost reținută de FSB, conform The Kyiv Independent.
Sute de persoane sunt încă prinse sub dărâmăturile teatrului din oraşul asediat Mariupol, la două zile după bombardarea clădirii, a declarat, vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA şi AFP.
"Sute de locuitori din Mariupol sunt încă sub dărâmături. În ciuda bombardamentelor, în ciuda tuturor dificultăţilor, vom continua operaţiunile de salvare", a spus el într-un mesaj video, conform Agerpres.
Joi, 130 de persoane au fost salvate din clădire.
Geoană: Grupul de luptă NATO din România este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, că grupul de luptă al NATO care urmează să fie desfăşurat pe teritoriul României este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi, menţionând că la summitul de la Madrid de săptămâna viitoare vor fi luate deciziile definitive cu privire la postura de apărare şi descurajare pe flancul estic, ce va fi mult mai robustă, mai sustenabilă şi integrată decât în prezent.
"Primul grup de luptă din cele patru pe care le vom înfiinţa în această parte a Europei, cel din România, este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi. Şi celelalte 3 din Bulgaria, din Ungaria şi din Slovacia vor face acelaşi lucru în următoarele săptămâni, a afirmat Geoană, după ce a participat la o conferinţă.
ANAF a blocat trei conturi ale reprezentanţei în România a companiei aeriene ruse Aeroflot
Aeroflot Reprezentanţă este controlată indirect de trei persoane supuse sancţiunilor internaţionale, informează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
"Entitatea Aeroflot - Reprezentanţă (CUI 6320110) este reprezentanţa în România a companiei Aeroflot PJSC Rusia, companie deţinută de Guvernul rus în proporţie de 57,34%. În cadrul organelor de conducere ale entităţii Aeroflot PJSC Rusia se regăsesc trei persoane supuse sancţiunilor internaţionale respectiv, preşedintele Consiliului de Administraţie, Vitaly Gennadyevich Savelyev, preşedintele Consiliului de conducere, Mikhail Igorevich Poluboyarinov, şi membru al Consiliului de Administraţie Sergey Viktorovich Chemezov", se menţionează în comunicat.
Din analiza informaţiilor din bazele de date la care ANAF are acces, se confirmă faptul că Aeroflot PJSC este controlată indirect de persoanele menţionate mai sus.
"Măsurile luate vizează disponibilităţile aflate în conturile bancare active ale Aeroflot Reprezentanţă, controlată indirect de persoanele fizice listate Vitaly Gennadyevich Savelyev, Mikhail Igorevich Poluboyarinov şi Sergey Viktorovich Chemezov, deschise la banca Raiffeisen Bank SA, respectiv: RO60RZBR0000060015045177; RO62RZBR0000060003770249; RO85RZBR0000060002407567, aşa cum reiese din Ordinul preşedintelui ANAF de blocare a fondurilor şi resurselor economice care se află în proprietatea ori posesia sau sunt controlate direct sau indirect de entitatea Aeroflot Reprezentanţă, nr. 420/16.03.2022, publicat în Monitorul Oficial nr 262/17.03.2022.", precizează ANAF.
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat că ţara sa este pregătită să reconstruiască maternitatea din Mariupol.
Locuitorii din Mariupol își îngroapă vecinii în fața blocurilor. Un reportaj al The New York Times a surprins un astfel de moment.
Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că trupele ruse nu au mai reușit să avanseze în ultimele ore, conform Al Jazeera.
Ce a discutat Biden cu Xi Jinping
Presa străină transmite primele informații despre discuția dintre Joe Biden și președintele chinez, Xi Jinping. Oficialul chinez i-a spus omologului american că aceste conflicte, precum cel din Ucraina, nu sunt în interesul nimănui.
“Criza din Ucraina este ceva ce nu ne dorim să vedem”, a spus el.
Putin a dat un citat din Biblie pentru a justifica intervenția din Crimeea
Președintele Federației Ruse a apelat la un citat din Biblie pentru a justifica și sublinia importanța intervenției din Crimeea, parte din Ucraina pe care Federația a anexat-o în 2014. “Îmi vin în minte cuvinte din Sfânta Scriptură: nu este dragoste mai mare decât a celor care își dau viața pentru prietenii lor”, a declarat Putin, conform TASS. Liderul de la Kremlin a parafrazat din Biblie, Ioan 15:13, respectiv “Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viaţa pentru prietenii săi.”
SURSA: Agerpres
Un copil în vârstă de 6 ani, din regiunea Sumî, a decis să doneze armatei Ucrainei drona pe care a primit-o de ziua sa, după ce a auzit de nevoile soldaților.
După ce discursul lui Vladimir Putin de la televiziunea de stat din Rusia a fost întrerupt, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că a fost vorba despre o defecțiune tehnică, conform BBC.
Putin a vorbit în fața a 130.000 de oameni
Vladimir Putin a susținut un discurs la mitigul organizat pentru a marca cea de-a opta aniversare a anexării Crimeei de către Rusia. Președintele rus și-a lăudat trupele, despre care a spus că „luptă eroic” în Ucraina. Mulțimea a fluturat steaguri și a scandat „Rusia, Rusia” în timp ce el ținea discursul. Sky News susține că în timp ce Putin vorbea televiziunea de stat rusă a băgat brusc alte imagini.
Ucraina primește o nouă tranșă din ajutorul de la UE
Ucraina va primi o altă tranșă de 300 de milioane de euro de la UE pe 18 martie. A doua tranșă face parte din programul de 1,2 miliarde de euro al UE de a oferi asistență politică, financiară și umanitară Ucrainei. Kievul a primit prima tranșă de 300 de milioane de euro pe 11 martie, notează The Kyiv Independent.
Peste 130.000 de oameni au venit la un miting pro-Kremlin pentru a marca cea de-a opta aniversare a anexării Crimeei de către Rusia. Evenimentul are loc pe stadionul Luzhniki din Moscova, care a găzduit finala Cupei Mondiale de fotbal din 2018, iar oamenilor li se arată un videoclip cu steaguri ucrainene aruncate pe jos.
Potrivit unor rapoarte, numeroși angajați la stat care au fost aduși cu autobuzul la evenimentul din capitala Rusiei.
222 de persoane au fost ucise la Kiev de la începutul războiului
Administrația orașului Kiev a anunțat că numărul total al persoanelor ucise în Capitală este de 222, dintre care 60 de civili și 4 copii.
Capitala Ucrainei a fost bombardată, vineri dimineață, iar o persoană a fost ucisă și alte clădiri au fost avariate, transmite Sky News.
Franța afirmă că sancțiunile încep să aibă un "impact real" asupra Rusiei
Sancțiunile occidentale încep să aibă un "impact real" asupra Rusiei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, într-un interviu acordat postului BFMTV, afiliat CNN.
"Acesta este scopul acțiunii noastre, toate măsurile pe care le luăm au ca scop să ne asigurăm că acest război îl costă pe Vladimir Putin atât de mult, încât, în cele din urmă, va fi forțat să renunțe la el", a spus Attal.
Attal a citat deprecierea rublei, faptul că bursa de valori de la Moscova a rămas închisă timp de aproape trei săptămâni și decizia Lukoil, a doua cea mai mare companie petrolieră din Rusia, de a-i cere lui Putin să pună capăt conflictului, ca dovadă a impactului.
Rusia cere companiei Google să nu mai răspândească pe YouTube
Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia a cerut Google să înceteze să mai răspândească pe YouTube "amenințări" împotriva cetățenilor ruși.
Roskomnadzor a declarat vineri că platforma de partajare de videoclipuri amenință viața și sănătatea cetățenilor țării și că difuzarea acestora este o dovadă a poziției antirusești a gigantului tehnologic american.
Google nu a răspuns la o solicitare făcută de Reuters, conform Sky News.
Bulgaria expulzează 10 diplomați ruși - TASS
Bulgaria a decis să expulzeze 10 diplomați ruși după ce aceștia au fost acuzați că ar fi desfășurat "activități incompatibile cu statutul lor diplomatic", a declarat ambasadorul rus în această țară, citat de agenția rusă de presă TASS.
"Luăm acest lucru ca pe un act extrem de neprietenos și ne rezervăm dreptul de a riposta", a declarat ambasadorul Eleonora Mitrofanova.
Putin se plânge de "crimele de război" ucrainene într-o convorbire telefonică cu Scholz
Putin s-a plâns de atacurile ucrainene din estul Ucrainei în timpul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Olaf Scholz, a anunțat Kremlinul într-un comunicat, citat de Al Jazeera.
Potrivit Moscovei, lansările de rachete ucrainene au vizat zone rezidențiale din orașele Donețk și Makeyvka și au provocat un "număr semnificativ de victime umane".
Președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică, care a durat aproape o oră, cu cancelarul german Olaf Scholz, vineri dimineață. Potrivit Kremlinului, Putin i-a spus lui Scholz că Ucraina încearcă să blocheze negocierile de pace.
"S-a remarcat faptul că regimul de la Kiev încearcă în toate modurile posibile să întârzie procesul de negociere, prezentând propuneri din ce în ce mai nerealiste. Cu toate acestea, partea rusă este pregătită să continue căutarea unei soluții în conformitate cu abordările sale de principiu bine cunoscute", se arată în comunicatul rușilor.
Joi, oficialii turci au făcut publice detaliile termenilor lui Putin pentru a pune capăt conflictului, în urma convorbirii telefonice dintre Putin și președintele Recep Tayyip Erdogan. Cererile Rusiei includ o garanție că Ucraina nu va adera la NATO, va implementa o "de-nazitizare" și va renunța la Crimeea și la regiunea estică Donbas. Experții spun că va fi dificil pentru Kiev să accepte termenii Moscovei.
Potrivit citirii germane a convorbirii de vineri, Scholz și-a repetat apelul pentru încetarea focului, notează France24.
Două milioane de persoane au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, afirmă agenția poloneză a poliției de frontieră.
Numărul a fost atins vineri la ora 08:00 GMT, a scris agenția pe Twitter.
Sunt predominant femei și copii, a precizat agenția.
Mai mult de jumătate de milion de persoane au părăsit deja Polonia, potrivit profesorului de cercetare în domeniul migrației de la Universitatea din Varșovia, Maciej Duszczyk.
Cei mai mulți au plecat în marile orașe, inclusiv Varșovia și Cracovia, ale căror oficialități se plâng că și-au atins capacitatea de a-i găzdui, transmite BBC.
Kremlin: Declarațiile lui Biden despre Putin, alimentate de iritare, oboseală și uitare"
Kremlinul a declarat că ultimele caracterizări ale președintelui Joe Biden despre Putin echivalează cu insulte personale - adăugând că declarațiile sale sunt alimentate de "iritare, oboseală și uitare".
De asemenea, Kremlinul a calificat drept "nebunie" decizia Marii Britanii de a revoca licența postului Russia Today.
Aceasta vine în contextul în care Putin ar fi vorbit la telefon cu cancelarul german și a declarat că delegația rusă la negocierile de pace din Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a lucra mult mai rapid, notează Sky News.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia a pierdut aproximativ 14.200 de militari de la începutul invaziei, la 24 februarie, dintre care aproximativ 200 în ultimele 24 de ore.
De asemenea, ministerul a precizat că forțele ucrainene au distrus 450 de tancuri rusești, 1.448 de vehicule blindate, 93 de avioane, 112 elicoptere și 12 drone.
Ministerul rus al Apărării a raportat bilanțul morților o singură dată, la 2 martie, spunând că 498 de militari au fost uciși în Ucraina, potrivit Al Jazeera.
Sursa menționată subliniază că nu există nicio modalitate de a verifica afirmațiile ambelor părți.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Statele Unite vor ca lumea să arate ca un "salon american" în care ei iau deciziile.
Rusia și-a pierdut orice iluzie în ceea ce privește încrederea în Occident, iar Moscova nu va accepta o lume dominată de o SUA care vrea să se comporte ca un șerif global, a declarat, vineri, Lavrov, potrivit Sky News.
Există multe țări, a spus Lavrov, care "nu vor să primească ordine de la 'Unchiul Sam'".
El a adăugat că "sancțiunile ne fac mai puternici".
O rachetă a lovit, vineri, o clădire rezidențială și o clădire administrativă, potrivit lui Pavlo Kirilenko, șeful Administrației militare regionale din Donețk, informează The Kyiv Independent.
Fost comandant NATO: Europa ar trebui să fie în gardă împotriva atacurilor nucleare
Războiul din Ucraina "merge absolut pe calea ucraineană", dar Europa ar trebui să fie în gardă împotriva atacurilor nucleare, a avertizat un fost comandant NATO.
Fostul adjunct al comandantului suprem aliat al NATO, generalul Sir Richard Shirreff, a declarat pentru Sky News că forțele ruse au dat dovadă de "incompetență extraordinară și lipsă de profesionalism".
Moralul în rândul trupelor ruse este "absolut la pământ", a spus Shirreff.
"Se așteptau să fie întâmpinați de mulțimi care fluturau steaguri și au fost întâmpinați de o apărare feroce".
El a continuat: "Putin nu poate accepta înfrângerea și, prin urmare, în stilul tipic KGB, dacă se confruntă cu probleme într-o direcție, ar putea provoca probleme și mai mari în alta. Ar trebui să fim în gardă în fața unui atac chimic, foarte posibil să fie folosită arma nucleară tactică".
Ofcom revocă licența de emisie a Russia Today în Marea Britanie
Rețeaua de televiziune controlată de statul rus nu mai poate fi urmărită în Marea Britanie, după ce autoritatea de reglementare Ofcom i-a revocat licența cu efect imediat.
Autoritatea de reglementare a declarat că nu consideră că RT este "adecvată și corespunzătoare" pentru a deține o licență de emisie în Marea Britanie, în urma unei investigații privind imparțialitatea reportajelor sale despre invazia rusă.
"Libertatea de exprimare este un lucru pe care îl păzim cu înverșunare în această țară, iar ștacheta pentru acțiunile asupra radiodifuzorilor este, pe bună dreptate, stabilită foarte sus", a declarat Ofcom, potrivit Sky News.
RT a fost deja retrasă din emisie ca urmare a sancțiunilor impuse în UE, astfel că măsura luată de Ofcom este în mare măsură simbolică pentru moment.
În replică, RT a declarat că acest lucru arată că autoritatea de reglementare a mass-media este pur și simplu o "unealtă" a guvernului britanic, argumentând că decizia a fost prost judecată.
O persoană a murit și alte patru au fost rănite într-un incendiu izbucnit vineri la o clădire rezidențială din cartierul Podilskyi din Kiev, a anunțat Serviciul ucrainean pentru situații de urgență.
Incendiul a izbucnit după ce rămășițele unei rachete doborâte au lovit clădirea cu cinci etaje, a precizat serviciul.
Raportul inițial despre incendiu a fost primit la ora locală 8:04, a precizat acesta. La sosire, pompierii au văzut că era un incendiu de la primul până la etajul trei. Incendiul este în curs de stingere în acest moment.
Potrivit informațiilor preliminare, 12 persoane au fost salvate și 98 de persoane au fost evacuate, a precizat serviciul, citat de CNN.
Vladimir Putin se va adresa națiunii astăzi, la 15:00, ora Moscovei
Mii de ucraineni au îngenuncheat pe marginea drumului în onoarea soldaților și civililor care și-au dat viața pentru a apăra patria.
Ministerul rus al Apărării a declarat că separatiștii din estul Ucrainei, cu ajutorul forțelor armate ale Rusiei, "strâng lațul" în jurul orașului ucrainean Mariupol, a relatat agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de Al Jazeera.
Ministerul Apărării a adăugat că luptele sunt în curs de desfășurare în centrul orașului Mariupol.
Nu au fost raportate victime în Liov, anunță primarul orașului
Până în prezent, nu au fost raportate victime după ce o clădire din Liov a fost lovită în această dimineață de mai multe rachete, a declarat primarul orașului într-o postare pe Telegram.
Clădirea a fost identificată ca fiind o fabrică de întreținere a avioanelor. Primarul Andriy Sadovyi a declarat că lucrările active la uzină au fost oprite anterior, potrivit BBC.
Rusia a instituit o zonă de interdicție aeriană deasupra regiunii separatistă Donbas, potrivit unui oficial din Republica Populară Donețk, a anunțat agenția de presă Interfax, citată de Al Jazeera.
Mai multe explozii au fost auzite în orașul Liov, situat în vestul țării, în apropiere de granița Ucrainei cu Polonia.
Primarul orașului a confirmat acum că mai multe rachete au lovit o instalație de întreținere a avioanelor și au distrus clădirea.
Nu au fost raportate victime, deoarece activitatea în fabrică fusese oprită înainte de atacuri.
Rapoartele inițiale au sugerat că aeroportul orașului a fost lovit.
Țintirea instalației de întreținere a avioanelor a făcut probabil parte dintr-un plan rusesc de a afecta efortul de război al Ucrainei, făcând mai dificilă menținerea pe cer a avioanelor sale, transmite Sky News.
Primarul din Liov a declarat pe platforma Telegram că aeroportul nu a fost lovit, dar o clădire de lângă el a fost lovită.
"Cu siguranță nu este vorba despre aeroport", a scris edilul.
Dacă se confirmă ca fiind un atac cu rachete rusești, aceasta este cea mai apropiată lovitură pe care au dat-o de orașul istoric Liov de când a început războiul, în urmă cu trei săptămâni, potrivit BBC.
Erdogan îi invită în Turcia pe Putin și pe Zelenski pentru discuții
În cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, liderul turc Tayyip Erdogan a reiterat oferta sa de a-l găzdui pe acesta și pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții la Istanbul sau Ankara, potrivit biroului său.
Într-o declarație difuzată de direcția de comunicare a președinției turce, Erdogan a declarat că speră că o încetare a focului de durată "ar deschide calea către o soluție pe termen lung" și a subliniat importanța diplomației.
Coridoarele umanitare ar trebui să funcționeze în ambele direcții în mod eficient și fără probleme, potrivit declarației lui Erdogan, potrivit Sky News.
Conform echipei de jurnaliști CNN care se află în Liov, vestul Ucrainei, în oraș s-au produs mai multe explozii, vineri dimineață, la câteva minute după ce sirenele s-au oprit.
Casa Albă, ”îngrijorarată” că Beijingul ar putea furniza arme Rusiei
Casa Albă a declarat că are o "mare îngrijorare" că guvernul Chinei ar putea furniza Rusiei echipamente militare pentru a o ajuta în invazia Ucrainei, iar președintele Joe Biden ar urma să fie sincer și direct în cadrul unei viitoare convorbiri telefonice cu președintele chinez Xi Jinping.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că eșecul Chinei de a denunța acțiunile Rusiei "spune multe", potrivit Al Jazeera.
Rusia a stabilit noi reguli stricte pentru străinii care solicită aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti
Rusia a stabilit noi reguli stricte pentru străinii care solicită aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti, de la valori mobiliare la proprietăţi imobiliare, a arătat o notă pentru clienţi a Citigroup, pe fondul unui exod al firmelor internaţionale, ca răspuns la sancţiunile occidentale, transmite Reuters.
Rusia a oprit temporar străinii să tranzacţioneze active ruseşti în această lună, spunând că doreşte să se asigure că deciziile de retragere a investiţiilor sunt luate în considerare şi nu sunt determinate de presiunea politică, după invazia Moscovei în Ucraina.
Acum a dezvăluit detaliile unui proces de aplicare care trebuie urmat înainte ca Ministerul de Finanţe să decidă dacă activele pot fi tranzacţionate, inclusiv dezvăluirea oricăror beneficiari şi investiţii strategice, cum ar fi apărarea.
Fondurile cu expunere de zeci de miliarde de dolari în Rusia aşteaptă detalii cu privire la restricţiile cu care se vor confrunta când vor încearca să renunţe la active, pe fondul izolării economice în creştere a preşedintelui Vladimir Putin.
Invazia Rusiei în Ucraina a mărit cererea din Europa pentru rachete şi drone americane
Guvernele europene au abordat guvernul SUA şi contractorii de apărare cu o listă de cumpărături de arme, inclusiv drone, rachete şi sisteme de apărare antirachetă, invazia rusă în Ucraina generând o cerere reînnoită pentru armament american, transmite Reuters.
Germania, care se apropie de un acord pentru 35 de avioane de luptă F-35 Lockheed Martin, a întrebat despre sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice, au declarat surse familiare cu situaţia.
Între timp, Polonia doreşte să achiziţioneze urgent sisteme sofisticate de drone Reaper din Statele Unite, a declarat săptămâna aceasta un oficial guvernamental polonez.
De asemenea, sosesc solicitări din alte ţări din Europa de Est, unde aliaţii sunt dornici să achiziţioneze armament pe care Ucraina l-a folosit cu succes împotriva forţelor ruse, au spus două persoane familiarizate cu cererea, inclusiv rachete antiaeriene Stinger şi rachete antitanc Javelin.
Rebelii pro-ruşi din regiunea separatistă Lugansk afirmă că au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne, anunţă CNN.
Lugansk este, alături de Doneţk, una dintre cerle două regiuni separatiste susţinute de Rusia. Ambele sunt împărţite în zone controlate de Ucraina şi de separatiştii pro-Moscova.
În înregistrări video postate joi pe canalul oficial al Miliţiei Populare din Republica Populară Lugansk, un soldat în uniformă afirmă: "Ne aflăm lângă administraţia oraşului Rubijne. Steagul Republicii Populare Lugansk flutură acum acolo. Aceasta înseamnă, pentru locuitori, că dacă războiul încă nu s-a încheiat, atunci este în stadiul final", potrivit News.ro.
Într-o altă înregistrare video, soldatul poate fi văzut stând în biroul primarului din Rubijne, pentru ca apoi să fie filmat în timp ce pune staegul Republicii Populare Lugansk pe clădirea guvernamentală.
După ce este auzită o explozie, el afirmă: "Sunt mai multe bombardamente, din partea ucraineană".
Președintele rus Vladimir Putin l-a sunat joi pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.
Primele patru nu sunt foarte dificil de îndeplinit pentru Ucraina, a declarat pentru BBC consilierul și purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, care a asistat la discuție.
Principalul dintre ele este acceptarea de către Ucraina că ar trebui să fie neutră și să nu solicite aderarea la NATO.De asemenea, Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare ca Moscova să se asigure că nu reprezintă o amenințare. Ar trebui să existe o conservare a limbii ruse în Ucraina. Pe listă se mai află și așa-numita „denazificare”.
Acest lucru este profund jignitor pentru Zelenski, care este evreu iar unele dintre rudele sale au murit în timpul Holocaustului, dar partea turcă crede că va fi destul de ușor de acceptat și această condiție. Poate că va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neo-nazism și să promită că le va reprima, mai scrie BBC.
A doua categorie cuprinde cerințe mai dificile, iar Putin a spus că ar fi nevoie de negocieri față în față între el și Zelenski înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. Președintele ucrainean a spus în mai multe rânduri că este pregătit să se întâlnească cu Putin.
Kalin nu a oferit prea multe detalii despre aceste cerințe „dificile”, spunând că pur și simplu acestea implică statutul Donbasului și statutul Crimeei.
Practic, Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriul său din est și să accepte în mod oficial că acum Crimeea aparține Rusiei, aceasta fiind condiții profund controversată, mai scrie sursa citată.
Zelenski: Îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture invadatorilor ruși. Va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că există informaţii conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război, declarând că "asta nu îi va ajuta". "(...) îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a transmis el, potrivit News.ro.
El a adăugat că forţele ucrainene rezistă în zonele-cheie ale ţării unde inamicul presează şi răspund fiecărui atac.
Zelenski a afirmat că au fost luaţi prizonieri noi recruţi ruşi, susţinând că unii nici nu sunt menţionaţi în Rusia şi nu se încearcă recuperarea lor, familiile fiind anunţate că au murit, deşi ei sunt în viaţă.
Marea Britanie: Trupele ruse duc lipsă de bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil
Forţele ruse se zbat să menţină ofensiva în Ucraina, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului britanic al Apărării, relatează BBC.
"Problemele logistice continuă să tulbure invazia ezitantă a Rusiei în Ucraina", se arată în raport.
Soldaţii nu au putut să îşi reaprovizioneze eficient trupele din prima linie cu "bunuri esenţiale, precum hrană şi combustibil", din cauza mobilităţii limitate a lor şi a lipsei superiorităţii aeriene.
"Contraatacurile neîncetate ale Ucrainei forţează Rusia să redirecţioneze trupe numeroase pentru a-şi apăra propriile linii de aprovizionare. Acest lucru limitează drastic potenţialul ofensiv al Rusiei", arată sursa citată.
Raportul vine după ce, joi, estimările americanilor arătau că trupele Rusiei sunt "îngheţate prin ţară".
Oraşul Mariupol este ţinta a 50-100 de atacuri zilnic
Mariupol este lovit în fiecare zi de 50 până la 100 de proiectile de artilerie, potrivit consiliului local al oraşului ucrainean aflat sub asediu, scrie CNN.
"Oraşul se află sub blocadă de 16 zile şi peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri de bombardamentele continue ale forţelor de ocupaţie ruse", se arată într-o declaraţie a consiliului local.
Astfel, "aproximativ 80% dintre locuinţe au fost lovite, din care aproape 30% nu mai pot fi restaurate".
Guvernator: Regiunea Lugansk, cea mai periculoasă din Ucraina
Regiunea Lugansk cea mai periculoasă zonă de război din Ucraina, spune guvernatorul Serhiy Haidai.
Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, armata rusă încearcă să cucerească orașul Rubijne și continuă să bombardeze zona. Haidai spune că luptele au loc în toată regiunea.
„Cel mai dificil este în Rubijne. Inamicul a avansat, dar Forțele Armate ale Ucrainei văr depune toate eforturile ca să oprească inamicul să cucerească orașul”, a declarat guvernatorul, potrivit Pravda Ucraina.
O mare actriță a Ucrainei a murit în timpul bombardamentelor ruse asupra Kievului
Oksana Shvets se afla într-o clădire rezidențială din Kiev pe care au bombardat-o trupele ruse, potrivit The Independent.
Decesul artistei de 67 de ani a fost anunțat de Teatrul Național Molody, din capitala Ucrainei.
Citiți mai multe AICI.
Viktor Tereshchenko, primarul din Velykoburlutska, localitate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a fost capturat de forţele ruse, potrivit unui mesaj video de joi al lui Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei Regionale din Harkov, relatează CNN.
"Am aflat astăzi că (ruşii) l-au capturat pe liderul comunităţii din Velykoburlutska, Viktor Nikolaevich Tereshchenko. Astfel de oameni trebuie să aibă pază. Viktor Nikolaevich a fost răpit pur şi simplu de la locul său de muncă şi dus la secţia locală de poliţie. Ei l-au reţinut şi nu vor să îl elibereze", a spus Sinegubov.
Oficialii locali condamnă acest gest, a adăugat el, spunând că lucrează pentru ca liderul localităţii să fie eliberat cât mai curând posibil.
Joe Biden va discuta telefonic vineri cu Xi Jinping
Preşedintele american Joe Biden va discuta telefonic vineri cu omologul său chinez Xi Jinping, despre "războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun", a anunţat joi Casa Albă, relatează AFP şi dpa.
"Este vorba despre eforturile în derulare de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză", a anunţat Casa Albă într-un comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.
Citiți mai multe AICI.
Primarul din Melitopol, Ivan Federov, răpit de forţele ruse şi apoi eliberat în schimbul unor soldaţi, afirmă că a fost ţinut într-o cameră mică, păzit de soldaţi înarmaţi, dar nu a fost rănit fizic.
Ivan Federov a declarat pentru BBC că trupele ruse l-au luat din biroul său fără un cuvânt, iar pe durata detenţiei nu a avut niciun contact cu lumea exterioară.
Forţele de ocupare din Melitopol l-au înlocuit pe Federov cu propriul primar, potrivit News.ro.
Ivan Fedorov, răpit la 11 martie de forţele ruse, a fost eliberat, miercuri, la schimb cu nouă soldaţi ruşi capturaţi de ucraineni.
Primarul a vorbit la telefon cu preşedintele Volodimir Zelenski şi i-a spus acestuia că îşi va relua activitatea cât de curând posibil.
ONU: Rusia renunţă la un vot asupra unei rezoluţii privind Ucraina, din lipsă de aliaţi
Rusia a renunţat să ţină vineri un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii legate de războiul din Ucraina, din cauza lipsei de sprijin din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai săi, au indicat pentru AFP surse diplomatice.
"Au făcut apel la iniţierea în comun" a textului lor, despre care au afirmat că se concentrează pe probleme umanitare, "dar nu au primit niciun semnal pozitiv", a declarat un ambasador sub acoperirea anonimatului, lăsând să se înţeleagă că nici China, nici India nu susţin controversata iniţiativă rusă şi nu ar vota în favoarea acesteia, scrie Agerpres.
Rusia a confirmat joi renunţarea, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate pe care Occidentul a solicitat-o.
Emmanuel Macron: Nu exclud să mă duc la Kiev
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cel al Franţei, Emmanuel Macron, au discutat din nou, joi, iar accentul a fost pus pe întărirea apărării în faţa invaziei ruseşti.
”S-a discutat despre sprijinul pentru ucraineni în lupta împotriva agresiunii ruseşti, în special în sfera apărării. S-a pus accent pe continuarea dialogului paşnic”, a transmis Zelenski, potrivit News.ro.
Potrivit acestuia, coaliţia anti-război trebuie întărită.
”Nu exclud să mă duc la Kiev, dar cred că responsabilitatea mea este să încerc să acţionez în mod util. Continui să fac acest lucru stând de vorbă cu președintele Zelenski, însă, atât timp cât nu se cristalizează ceva tangibil, să mă duc acolo ar fi zadarnic. Rolul meu este să aştept momentul potrivit. Nu exclud nimic, dar o voi face când va fi util”, a declarat, joi, Macron.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
Rusia,
Ucraina,
razboi in ucraina,
live update,
vladimir putin,
Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
18-03-2022 22:34
Articol recomandat de sport.ro
Citește și...
Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.