Lupta din Severodonețk va fi decisivă pentru soarta întregii regiuni Donbas, susține președintele Zelenski.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Forţele ucrainene au fost împinse înapoi către periferie după ce trupele ruse au bombardat cu putere orașul.

Pe de altă parte, oficialii de la Kremlin spun că sunt planuri de anexare a Hersonului, cât mai curând posibil.

Iar oficialii de la Kiev cred că rușii îşi consolidează poziţiile în Insula Şerpilor şi caută variante de debarcare la Odesa.

După câteva zile de liniște, locuitorii din Harkov s-au trezit, miercuri, din nou sub teroarea bombardamentele rusești.

Bombele au lovit locuințe și magazine. Cel puțin cinci oameni au fost uciși în urma atacului”, a declarat o femeie.

Angajații nu au pățit nimic pentru că totul s-a întâmplat noaptea, în jurul orei unu, spre dimineață. A fost o lovitură directă, iar specialiștii spun că a fost o rachetă care a zburat din Belgorod, parcă.

În sud, orașul Nikolaev este bombardat zilnic.

Soldat: Am văzut o mulțime de salve. Trăgeau cu mai multe (n.r. - lansatoare Grad) deodată. Strălucea cerul...”.

Zelenski: „Severodonețk a rămas epicentrul luptei din Donbas”

În regiunea Donbas, rușii aruncă în luptă noi unități și folosesc artileria pentru a deschide drumul. În aceste imagini, se vede cum obuziere ale ucrainenilor, livrate din occident sunt atacate cu rachete.

De partea cealaltă, ucrainenii folosesc drone pentru a arunca proiectile peste tranșeele rușilor și atacă depozitele de muniție din spatele frontului.

Volodimir Zelenski:Severodonețk a rămas epicentrul luptei din Donbas la sfârșitul acestei a 105-a zile de război. Este o luptă cumplită și foarte grea. Poate că este una dintre cele mai dificile bătălii de la începutul acestui război. Sunt recunoscător tuturor celor care luptă pentru apărare acolo. În mare măsură, acolo se decide acum soarta Donbasului nostru”.

Echipele ucrainene pentru situații de urgență continuă să evacueze oamenii din localitațile de pe lina frontului. Dar mulți nu vor să plece.

Kievul susține că armata rusă îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, aflată sub ocupația rușilor, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa.

Germania promite noi ajutoare militare pentru Ucraina, inclusiv echipamente antiaeriene moderne.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Am decis că vom livra Ucrainei sistemul IRIS-T, care poate proteja spațiul aerian al unui oraș precum Odesa sau Kiev”.

Străini care luptă împotriva Rusiei, judecați

Între timp, separatiştii pro-ruşi din Donețk au început un proces în care trei cetățeni britanici care luptau pentru armata ucraineană, capturați de ruși, sunt judecați pentru crime de război. De altfel, Rusia se laudă că în această săptămână ar fi ucis "sute" de combatanţi străini în Ucraina.

Maria Zakharova, purtatoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe: „Numărul mercenarilor străini (n.r. - care luptă pentru Ucraina) a scăzut la jumătate până la începutul lunii iunie. Unii au murit, alții s-au întors acasă, alții au fost luați prizonieri. În ciuda acestui fapt, recrutarea de mercenari și așa-zișii voluntari nu se oprește. Refugiații afgani și luptătorii ISIS sunt recrutați cel mai activ”.

Responsabili proruşi din Donețk au lăsat să se înţeleagă în mai multe rânduri că soldaţi ucraineni capturaţi, în special cei din regimentul Azov, vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa capitală.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost în Turcia pentru a discuta cu omologul său de la Ankara despre deschiderea, în siguranță, a unui coridor, pe mare, pentru reluarea exporturillor ucrainene de grâu.

Serghei Lavrov: „Situația actuală cu cerealele din Ucraina nu are nimic de a face cu o criză alimentară. Până de curând, guvernul ucrainean, inclusiv președintele Zelenski, negau că vor să înceapă deminarea apelor de coastă, pentru ca vasele cu cereale să poată trece în siguranță. Iar acum câteva zile l-am auzit pe președintele Zelenski spunând: 'Dați-ne arme anti-navă și vom face asta singuri'. Cred că este destul de clar cât de 'sănătoasă' este această declarație”.

Presa rusa susține că exporturile de cereleale vor fi reluate săptămâna aceasta din Berdyansk, un port ucrainean aflat sub ocupaîia rușilor.