Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 3 aprilie 2022. Ruşii au minat până și trupurile fără viață de pe străzi
Forțele ruse au fololosit grenade de șoc și au tras in oameni pentru a împrăștia, brutal, o demonstrație organizata in sudul Ucrainei.
Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Pe de alta parte, invadatorii se retrag din nord, dar ce rămâne în urmă este greu de descris. Dincolo de case distruse, zeci de cadavre ale civililor zac pe străzi. ''Ne pregătim pentru bătălii grele în est în regiunile Donbas și Harkov”, anuntă președintele Zelenski.
Peste 4.000 de oameni au fost evacuați, sâmbătă, prin coridoare umanitare, mulţi dintre ei din orașele Mariupol și Ber-deansk.
Dezastrul lăsat în urmă după retragerea ruşilor este cumplit. În Bucea (Bucha) - un mic oraş aflat la nord-vest de Kiev pe care soldaţii ucraineni tocmai l-au recucerit - cadavrele zac pe stradă. Militarii ucraineni au găsit pe o singură stradă trupurile a cel puţin 20 de persoane îmbrăcate în civil, femei şi bărbaţi.
Bărbat: “Oamenii ăia pur şi simplu mergeau pe stradă şi i-au împușcat fără niciun motiv. În cartierul vecin, Stekolka, a fost și mai rău. Au tras fără să mai pună întrebări”.
Bărbat: “Era un locuitor de aici, lucra în amenajări. O persoană cinstită și pașnică. Un om inteligent căruia îi plăcea să muncească. Și pur și simplu, fără reţinere și în deplină cunoștință de cauză, l-au zdrobit până la moarte cu un APC (blindat) rusesc”.
Revenirea la normal în aceste locuri este încă foarte departe - averizează şi preşedintele Volodomir Zelenski. Ruşii au minat înainte de retragere echipamente, case, până și trupurile fără viață de pe străzi.
Zelenski: “Toți cei care se întorc în aceste locuri ar trebui să fie și foarte atenți. Încă nu se poate reveni la viața normală, așa cum a fost înainte, nici măcar pe teritoriile pe care le luăm înapoi după lupte”.
Forțele ruse au dispersat brutal un protest al localnicilor din Enerhodar
La Enerhodar, orasul ocupat din sud, de pe malul Niprului, unde se află cea mai mare centrala nucleara din Europa, forțele ruse au dispersat brutal un protest al localnicilor.
Orașul Sievierodonețk, din regiunea Luhansk, se află pe linia frontului. Casele oamenilor și infrastructura sunt bombardate cu inverșunare. Localnicii sunt siliți să coboare de multe ori, zi și noapte, în adăposturi. Nu au caldură și lumină, duc lipsă de alimente si medicamente. Nici apa de băut nu mai este de ajuns.
Femeie: “Suntem bombardați fără încetare. Bombe din direcția asta, și acolo, și acolo...”
Un localnic și fiul său au supraviețuit aproape miraculos după ce o rachetă a lovit chiar în fața ferestrei apartamentului lor.
Bărbat: “Dintr-o dată, o teribilă explozie... Am crezut că este chiar în mijlocul casei noastre. Geamurile s-au făcut țăndări, totul a fost răvășit. Și noi, și vecinii, am fugit imediat la subsol, să ne adăpostim”.
Bărbat: „Eu și cu câinele meu suntem printre cei doar câțiva care au mai rămas pe scara noastră.... A mai rămas un cuplu de pensionari și încă vreo două familii”.
33 de morti și zeci de răniți, după atacul clădirii administrative din Nikolaev
În continuare sunt găsite victime între dărâmăturile principalei clădiri administrative din Nikolaev, lovit de o rachetă acum patru zile. Doar acest bombardamnet a lăsat în urma cel puțin 33 de morti și zeci de răniți.
Forțele ruse bombardează peste tot în estul Ucrainei. Mutându-și atenția de la regiunea Kievului și de la partea de nord, în general, armata invadatoare încearcă acum să încercuiască forțele ucrainene în est și în sud.
În tot acest timp, liderul cecen Ramzan Kadirov, apropiat al lui Vladimir Putin, postează pe reţeaua Telegram imagini cu soldaţii lui "viteji", mulţi dintre ei voluntari, pregătiţi să lupte în Ucraina.
Luptătorii lui Kadirov se laudă cu reuşitele din oraşul-port Mariupol, orasul asediat, unde zeci de mii de oameni supraviețuiesc în condiții de neînchipuit. Totuşi, câţiva au reuşit să plece de aici.
Potrivit vicepremierului Ucrainei, Irina Vereșciuk, peste 4.000 de civili au fost evacuați, dintre care circa 1.200 de persoane din Mariupol și din orașul capturat Berdeansk, dar şi câţiva din regiunea Lugansk.
Unul dintre orașele din jurul Kievului, care au revenit sub controlul ucrainenilor este Borodeanka (Borodyanka). Dar, ca la Irpin, sau Bucea (Bucha), rachetele rusești au lăsat distrugeri masive.
Așa arată aeroportul Hostomel, din apropierea Kievului, după retragerea rușilor. Într-un hangar bombardat se afla și Antonov-ul 225, cel mai mare avion din lume folosit pentru transportul unor încărcaturile exceptionale. A fost distrus.
Soldat: “L-au ars pentru că nimeni nu știe să proiecteze o astfel de aeronavă în afară de noi”.
În acestă zona, de importanță strategică pentru controlul Capitalei, s-au dat lupte încă de la începutul invaziei pe 24 februarie.
Maxim Levin, un cunoscut foto-jurnalist de razboi, tată a patru copii, a fost găsit mort într-un sat din apropierea Kievului. Era dat disparut din 13 martie, când documenta conflictul în zona unde ulterior s-au dat lupte grele. Din câte se știe, cel putin 8 jurnaliști au fost ucisi în Ucraina de la începutul invaziei ruse.