Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 2 aprilie 2022. Invadatorii se retrag din nord
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 2 aprilie 2022. Forțele ruse au fololosit grenade de șoc și au tras în oameni pentru a împrăștia, brutal, o demonstrație organizată în sudul Ucrainei.
Pe de altă parte invadatorii se retrag din nord. Lasă în urmă distrugeri.
''Ne pregătim pentru bătălii grele în est în regiunile Donbas, și Harkov'' anunță președintele Zelenski.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Forțele ruse au dispersat brutal o demonstrație de protest a localnicilor la Enerhodar, orașul ocupat din sud, de pe malul Niprului, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.
În estul Ucrainei, orașul Sievierodonețk, din regiunea Luhansk, se află pe linia frontului. Casele oamenilor și infrastructura sunt bombardate cu înverșunare. Localnicii sunt siliți să coboare de multe ori, zi și noapte, în adăposturi. Nu au căldură și lumina, duc lipsa de alimente și medicamente. Nici apă de băut nu mai este de ajuns.
Un localnic și fiul său au supraviețuit aproape miraculos după ce o rachetă a lovit chiar în fața ferestrei apartamentului lor: ”Dintr-o dată, o teribilă explozie... Am crezut că este chiar în mijlocul casei noastre. Geamurile s-au făcut țăndări, totul a fost răvășit. Și noi, și vecinii, am fugit imediat la subsol, să ne adăpostim.”
Localnic: ”Eu și cu câinele meu suntem printre cei doar câțiva care au mai rămas pe scară noastră.... A mai rămas un cuplu de pensionari și încă vreo două familii.”
Forțele ruse bombardează peste tot în estul Ucrainei. Mutându-și atenția de la regiunea Kievului și de la partea de nord, în general, armata invadatoare încearcă acum să încercuiască forțele ucrainene în est și în sud.
Volodimir Zelenski: ”În estul țării noastre, situația rămâne foarte dificilă. Sunt mobilizări de trupe ruse în Donbas și în direcția Harkov. Acolo se pregătesc pentru noi lovituri puternice. Noi ne pregătim pentru o apărare și mai activă. ”
În continuare sunt găsite victime între darmaturile principalei clădiri administrative din Nikolaev, lovit de o rachetă acum patru zile. Doar acest bombardamnet a lăsat în urmă cel puțin 33 de morți și zeci de răniți.
Pe de altă parte, este puțin probabil că rușii să asigure un coridor umanitar propriu-zis, cu securitatea garantată, pentru evacuarea civililor din Mariupol, orașul din sud asediat, unde zeci de mii de oameni supraviețuiesc în condiții de neînchipuit. Totuși, potrivit președintelui Zelenski, câteva mii au reușit să plece. Au ajuns la Zaporijia, cu un convoi de autobuze.
Unul dintre orașele din jurul Kievului, care au revenit sub controlul ucrainenilor este Borodianka. Doar că la Irpin sau Bucha rachetele rusești au lăsat distrugeri masive.
Volodimir Zelenski: ”Ocupanții se retrag din nordul țării noastre, lent dar vizibil. În unele locuri au fost respinși prin lupte, în altele, abandonează ei înșiși pozițiile. După retragere, situația este catastrofală, este în continuare un mare pericol. În primul rând, continuă bombardamentele aeriene. Apoi, au mânat întregul teritoriu, case, tot felul de obiecte, chiar și trupurile celor pe care i-au ucis.”
Aeroportul Hostomel, din apropierea Kievului. Într-un hangar bombardat se află și Antonov-ul 225, cel mai mare avion din lume folosit pentru transportul unor incarcaturie excepționale. A fost distrus. În acesta zonă de importanță strategică pentru controlul capitalei, s-au dat lupte încă de la începutul invaziei pe 24 februarie.
Maxim Levin, un cunoscut foto-jurnalist de război, a fost găsit mort într-un sat din apropierea Kievului. Era dat dispărut din 13 martie, când documenta conflictul în zona unde ulterior s-au dat lupte grele. Din câte se știe, cel puțin 8 jurnaliști au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse.