Război în Ucraina - rezumatul evenimentelor, 6 mai 2022. Ultimele zile ale bătăliei pentru Mariupol

×
Codul embed a fost copiat

În Ucraina, o a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol a fost anunţată pentru azi.  

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Dar, în ultimele ore, trupele Moscovei au continuat să bombardeze combinatul Azovstal. Iar rachetele rusești au lovit diverse orașe din Ucraina.

Un consilier al președintelui Zelenski a spus că o contra-ofensivă împotriva rușilor nu poate fi pornită mai devreme de jumătatea lunii viitoare, când ucrainenii speră că vor primi mai mult armament greu, de la aliați.

Noi explozii s-au auzit peste noapte în orașul Kramatorsk, iar ruşii continuă asaltul asupra combinatului Azovstal din Mariupol.

Citește și
prizonieri, ucraina
Oficial din Ucraina: Rusia vrea să organizeze pe 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol

Ar putea fi ultimele zile ale bătăliei pentru controlul total al oraşului port la marea Azov.

Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Batalionului Azov: "Încă o dată, rușii au încălcat promisiunea unui armistițiu și nu au permis evacuarea civililor care continuă să se ascundă de bombardamente în subsolul combinatului siderurgic."

Un nou convoi ONU este totuși pe drum spre Mariupol, iar autoritățile ucrainene au planificat pentru vineri o nouă rundă de evacuare a civililor din oraşul asediat.

În bunkerele subterane din Azovstal ar mai fi aproximativ 200 de civili, alături de ultimii luptători ucraineni.

Zelenski: "Mai sunt încă, acolo, civili, femei, copii. E nevoie de timp pentru a-i scoate pe acești oameni din buncăre, din locurile subterane unde s-au ascuns. În condițiile date nu putem folosi echipamente speciale pentru a îndepărta dărâmăturile. Totul este făcut cu mânile goale".

Un punct crucial de tranzit pentru cei evacuați din Mariupol este oraşul Zaporijia, din sud-estul Ucrainei. Autorităţile de acolo au anunțat o interdicție de acces, care va intra în vigoare duminică seara și va dura până marți dimineața.

Măsuri similare au fost luate şi în alte orașe ucrainene din apropierea frontului, de teama unor atacuri de amploare în jurul zilei de 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

În ultimele 24 de ore, Ucraina a lansat contraofensive în Harkov și Izium.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "În regiunea Donbas, credem în continuare că ucrainenii opun o rezistență foarte puternică şi că rușii nu au făcut progresul pe care credem că se așteptau să-l facă până în acest moment".

La nord-vest de capitala Kiev, oraşul Irpin a fost ținta unor atacuri intense ale ruşilor mai bine de o lună.

Mark Austin, Sky News: "Acesta este locul în care (soldaţii ucraineni) au oprit avansul ruşilor spre Kiev la începutul războiului. Cine ştie ce s-ar fi putut întâmpla dacă ruşii ar fi trecut de acest punct. Cei care s-au luptat aici şi localnicii au devenit eroii oraşului, devenit între timp oraşul martir al Ucrainei. Puteţi vedea distrugerile provocate aici. Acesta a fost rezultatul rezistenţei pe care au opus-o".

Pe de altă parte, Rusia a anunțat că armata sa a simulat lovituri cu rachete balistice Iskander, cu capabilități nucleare, în enclava Kaliningrad, de la Marea Baltică, situată între două țări membre ale Uniunii Europene - Polonia și Lituania. Dar rachetele Iskander au o rază de acțiune de până la 700 de kilometri, putând lovi, de exemplu Berlinul, capitala Germaniei.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 72. Oficial rus: Vom rămâne
Război în Ucraina, ziua 72. Oficial rus: Vom rămâne "pentru totdeauna" în sudul teritoriului ucrainean

În Ucraina, o a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol a fost anunţată pentru vineri. Dar, în ultimele ore, trupele Moscovei au continuat să bombardeze combinatul Azovstal. Iar rachetele rusești au lovit diverse orașe din Ucraina.

Oficial din Ucraina: Rusia vrea să organizeze pe 9 mai o
Oficial din Ucraina: Rusia vrea să organizeze pe 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol

Trupele rusesti ar vrea să organizeze pe 9 mai, "Ziua Victoriei" în Rusia, o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol, oraşul-port la Marea Azov, devastat în urma bombardamentelor.

Război în Ucraina, ziua 71. Forțele ruse au făcut
Război în Ucraina, ziua 71. Forțele ruse au făcut "unele mici progrese" în regiunea Donbas, susține Pentagonul

Știrile PRO TV v-au prezentat, joi, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

Recomandări
Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente
Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente

De anul viitor pensiile s-ar putea mări cu 14 procente. După ce a adoptat proiectul privind modificările fiscale, Executivul lucrează la noua lege a pensiilor. Proiectul a fost schițat de Ministerul Muncii și conține 3 variante ale formulei de calcul.

Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum
Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum

25 de minori internați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au fost evacuați, miercuri seară, în urma unor degajări de fum într-o  cameră tehnică.   

România este pe ultimul loc în UE la vizitatori din străinătate. Unii străini spun că au auzit de țara noastră din întâmplare
România este pe ultimul loc în UE la vizitatori din străinătate. Unii străini spun că au auzit de țara noastră din întâmplare

De ziua mondială a turismului aflăm că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul vizitatorilor străini.