Război în Ucraina - rezumatul evenimentelor, 4 mai 2022. Noi explozii în Kiev, Odesa şi Liov

×
Codul embed a fost copiat

Alarmele care anunţă raiduri aeriene au sunat din nou în Ucraina. Au fost explozii atât în estul ţării, cât şi în vest, la Liov.

Forțele ruse și-au întețit atacurile şi asupra combinatului Azovstal, din Mariupol, unde sute de civili sunt în continuare blocați.

În altă ordine de idei, Ministerul Apărării de la Chișinău respinge informațiile apărute în cotidianul britanic „The Times”, potrivit cărora Rusia ar fi luat decizia să invadeze Republica Moldova.

Totuși, ucrainenii și-au fortificat cu blocuri din beton, punctul de trecere cu Transnistria. Separatiștii pro-ruși afirmă că ar fi dejucat o tentativă de atac terorist, care ar fi vizat televiziunea și radioul din Mayak.

Imagini filmate în regiunea Doneţk arată cum cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un bombardament asupra unei uzine de cocs, un combustibil pe bază de cărbune. Muncitorii tocmai își terminaseră tura și așteptau autobuzul în stație, când a avut loc atacul.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Noi explozii au avut loc în Kiev, Odesa şi Liov.

În urma bombardamentelor, o parte a oraşului Liov a rămas fără electricitate.

Andriy Sadovyi, primarul oraşului Liov: „Infrastructura publică a fost, de asemenea, grav afectată. Ferestrele au fost sparte de suflul exploziei. 60 de garaje au fost avariate. Există întreruperi la alimentarea cu apă potabilă. Există, de asemenea, întreruperi în alimentarea cu energie a unora dintre instituțiile noastre medicale, dar toate serviciile funcționează. "

Rușii au reluat asaltul asupra combinatului Azovstal

După ce au permis evacuarea primilor civili din Mariupol, ruşii şi-au reluat asalt asupra combinatul Azovstal.

Alexander Slavkov, Rossia24: „Trebuie să decidă dacă aruncă sau nu o grenadă. Obiectivul este preluarea acestei clădiri. Acum suntem lângă zidurile exterioare. Încet încet, avansează în zona industrială, pentru a treia zi..."

Artileria şi aviația ruse au pornit atacurile, după ce soldații ucraineni au profitat de o încetare a focului pentru a se muta în poziții de tragere.

Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al regimentului Azov: „În urma bombardamentelor repetate ale forțelor ruse două femei au fost ucise, iar alți zece civili au fost răniți. Facem tot posibilul să respingem acest asalt şi cerem, totodată, o acţiune imediată de evacuare a civililor aflaţi în buncărele uzinei şi transportaţi în siguranţă în Zaporojie, teritoriu controlat de ucraineni."

Primii civili care au scăpat din uzina siderurgică Avovstal din Mariupol au ajuns în siguranță în orașul Zaporojie, controlat de ucraineni. Au fost aşteptaţi de medici şi de psihologi, gata să le acorde asistenţă.

Sute de civili încă sunt blocați în subsolurile de la Azovstal, unii răniți grav

Yelena Tsybulchenko, evacuată din Azovstal: „Nu vă puteți imagina cât de înfricoșător e să stai într-un adăpost subteran, un subsol plin de umezeală care se zdruncină din toate părţile (în timpul unui atac). Când am reușit să ieșim afară, am văzut soarele pentru a doua oară în două luni."

Ucrainean evacuat din Azovstal: „Armata ucraineană nu ne-a ţinut ostatici, așa cum spun unii oameni. Nu ne-au reținut să plecăm. Soldaţii ne-au spus: "dacă vreți să vă riscați viața, puteți pleca."”

Oamenii spun ca au trecut chiar și prin 20 de puncte de control până să ajungă în tabăra de refugiați.

Oleksander Vorotilin, evacuat from Mariupol: „Au bombardat Azovstal 24 de ore din 24, din aer, de pe mare, de la sol, de pe țărm, au folosit toate munițiile imaginabile. N-a mai rămas absolut nimic în Mariupol. Nimeni nu mai are de muncă."

Dar sute de civili sunt încă blocați în subsolurile combinatul Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol.

Irina Vereshchuk, vicepremierul ucrainean: „Sunt cel puțin 40 de oameni răniți grav (în Azovstal). Zac acolo şi au nevoie să fie salvaţi imediat. Am contactat partea rusă și le-a cerut să găsească o soluție pentru a-i preda pe cei care nu sunt combatanți."

Ofensiva rusă în Donbas, anemică și greoaie

 

Într-o filmare se observă artileria ucraineană lovind tancuri ruseşti şi un lansator de rachete termobarice. La scurt timp după ce lansatorul e atins, încep să zboare rachetele termobarice aflate "pe țeavă". Reuşita e un alt semn al degringoladei care pare instalată în rândul trupelor ruse după ce ucrainenii au distrus un post de comandă lângă Izium. De acolo coordonau ruşii asaltul asupra oraşelor Slaviansk și Kramatorsk. 200 de militari ruşi au fost ucişi, inclusiv un general, al zecelea pierdut de Moscova de la începutul războiului.

Analiştii militari americani şi britanici confirma la rândul lor că, pe frontul din Donbas, ofensiva Rusiei rămâne anemică şi greoaie.

Tocmai când papa Francisc l-a criticat deschis pe patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru că a „devenit băiatul de altar al lui Putin”, controversatul prelat a făcut o declaraţie complet ruptă de realitate.

Kiril, patriarhul rus: "Nu vrem să ne luptăm cu nimeni. Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Doar ne apărăm granițele."

Dramele familiilor care au supraviețuit masacrului provocat de ruși lângă Kiev

În acest timp, în zonele din jurul Kievului, supravieţuitorii dezvăluie traume cutremurătoare, care îi vor marca până la sfârşitul vieţii.

În vârstă de 68 de ani, Galina jeleşte la mormântul nepoatei ei de 7 ani. Anastasia a fost împuşcată de un lunetist rus în timp ce familia încerca să fugă din Bucha. Drama s-a petrecut sub ochii bunicii, care o creştea, fetiţa fiind orfană de mamă.

Galina: "Era tare drăgălașă şi simpatică, toată lumea o plăcea, era veselă, mereu îmi cerea să-i cânt ceva."

Altă familie, încă o dramă sfâşietoare. Deşi ruşii au promis în mod repetat: "Pe soldaţii capturaţi îi tratam cu onoare şi înţelegere."

Dan Zvonyk, un soldat ucrainean de 25 de ani, a fost executat la 5 zile după ce a fost luat prizonier în Mariupol. Ruşii au trimis mamei acestuia fotografii cu trupul neînsufleţit.

Anna Zvonyk, mama soldatului: "Am dat un ţipăt. Ultimul. Simt doar o durere imensă şi deșertăciune. Asta e tot."

Doi copilaşi abia născuţi nu-şi vor cunoaşte tatăl, care a fost ucis pe 14 martie. Familia a ascuns vestea de văduva lui însărcinată, ca să n-o tulbure.

Viktoria Nazarenko, văduva militarului decedat: „Nici n-a apucat să-şi vadă copiii, nu i-a ţinut niciodată în braţe. Tot ce mai am de la el sunt copiii şi amintirile."

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Adolescentul care a atacat cu cuţitul mai mulți oameni într-o biserică din Sydney este acuzat de terorism
Adolescentul care a atacat cu cuţitul mai mulți oameni într-o biserică din Sydney este acuzat de terorism

Un adolescent de 16 ani a fost inculpat pentru infracţiunea de terorism joi, după ce două persoane au fost rănite într-un presupus atac cu cuţitul la o biserică din Sydney la începutul săptămânii.

 

Observatorii AIEA nu au putut investiga o explozie la centrala nucleară de la Zaporojie
Observatorii AIEA nu au putut investiga o explozie la centrala nucleară de la Zaporojie

Conducerea centralei nucleare de la Zaporojie, care este controlată de ruşi, a raportat un alt incident care a implicat o dronă de luptă.

Ucraina îl decorează pe Alain Delon pentru a-i mulţumi pentru sprijinul său. „Este un simbol important”
Ucraina îl decorează pe Alain Delon pentru a-i mulţumi pentru sprijinul său. „Este un simbol important”

Ucraina a decis să îi acorde Ordinul de Merit actorului francez Alain Delon pentru a-i mulţumi astfel pentru sprijinul acordat ţării atacate de către Rusia, a anunţat joi ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadim Omelcenko, la postul TV5, informează AFP.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.