Fost sef al CIA, pentru CNN: "Este doar o chestiune de timp pana cand Statul Islamic va ataca Occidentul"

Dată publicare: 25-08-2014 10:36
Dată actualizare: 28-08-2014 07:09


Michael Hayden

Fostul sef al CIA, generalul in retragere Michael Hayden, a declarat la CNN ca este doar o chestiune de timp pana cand gruparea extremista Statul Islamic va ataca Occidentul.

Conform sursei citate, Hayden se asteapta ca Statul Islamic sa incerce sa loveasca tinte din SUA sau Europa. "Statul Islamic este o organizatie locala foarte puternica si probabil o organizatie regionala destul de puternica. Si este una care are ambitii globale - si are inclusiv instrumentele necesare pentru asta." a mai spus fostul sef al CIA.

Deocamdata insa, in cadrul comunitatii servicilor speciale americane nu exista un consens clar legat de posibilitatea ca SI (statul islamic) sa atace tarile din Vest. Dezbaterea a ajuns in centrul atentiei dupa uciderea jurnalistului James Foley, drept razbunare pentru atacurile americane din Irak - crima catalogata de fostul sef al CIA, intr-un interviu pentru CBS, drept "primul atac terorist al grupului impotriva Statelor Unite". "(Decapitarea) a fost o expresie a ceea ce intentioneaza pe viitor. Si nu exista un mod mai puternic de a castiga popularitate in randul acolitilor jihadisti decat un atac victorios impotriva Vestului".

Intrebat recent asupra unor eventuale atacuri aeriene americane in Siria, Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru securitate nationala, nu a exclus aceasta posibilitate, insa a subliniat ca, pana acum, presedintele Barack Obama nu are pe birou vreo "optiune militara" in acest sens. "Vom face ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe americani si pentru ca sa se faca justitie dupa uciderea barbara a lui James Foley. Analizam activ ceea ce este necesar pentru a raspunde acestei amenintari si nu vom fi limitati de frontiere", a continuat el.

De la inceputul bombardamentalor, la 8 august, Statele Unite au efectuat peste 90 de atacuri aeriene in nordul Irakului contra unor pozitii ale SI.

Tot mai multe voci ii cer lui Obama sa se implice mai intens in lupta impotriva acestor jihadisti ultraradicali. Senatorul republican John McCain, care subliniaza ca frontiera dintre Irak si Siria a fost "stearsa" de catre SI, cere ca Statele Unite sa efectueze atacuri aeriene si in teritoriul sirian. Intrebat asupra modalitatii pe care Statele Unite o vor urma pentru a gestiona problemele legate de ostatici, Rhodes a amintit ca Washingtonul se opune platilor de rascumparare, apreciind ca tarile care raspund favorabil unor astfel de cereri gresesc.

"Suntem convinsi ca nu este o politica buna ca guvernele sa sustina plati de rascumparare catre organizatii teroriste (...). Acestea incurajeaza rapirile", a declarat consilierul lui Obama.

Statele Unite si Marea Britanie refuza de mai mult timp sa ofere bani in schimbul unor ostatici in timp ce alte tari europene, printre care si Franta, neaga oficial ca au recurs la o astfel de practica, realizata, adesea, prin intermediari. "Am facut tot posibilul pentru a incerca sa ne salvam ostaticii. Din pacate, nu am reusit sa-l salvam pe Foley. Dar vom continua sa incercam pentru toti ostaticii nostri, nu doar in Siria, ci oriunde in lume", a spus Rhodes.

Sursa: CNN, Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO