Răsturnare de situație în Ucraina. Anunțul surprinzător făcut de noul comandant al armatei
Armata ucraineană va trebui să mobilizeze mai puţini oameni decât se aştepta iniţial pentru a respinge invazia Rusiei, a declarat vineri noul comandant al trupelor Kievului, generalul Oleksandr Sîrski, citat de Reuters.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în decembrie că armata a propus mobilizarea a până la 500.000 de ucraineni în plus pentru a-şi întări forţele, deoarece Rusia a intensificat atacurile de-a lungul liniei de front de circa 1.000 de kilometri.
Comandantul-şef Oleksandr Sîrski, care a fost numit în funcţie luna trecută înlocuindu-l pe Valeri Zalujni, a declarat într-un interviu acordat presei ucrainene, publicat vineri, că numărul a fost "redus semnificativ" după o revizuire a resurselor.
El nu a indicat însă la cât s-ar ridica acum necesarul estimat de efective. "Ne aşteptăm să avem destui oameni capabili să îşi apere patria", a declarat el pentru agenţia de presă Ukrinform. "Mă refer nu numai la cei mobilizaţi, ci şi la luptătorii voluntari", a menţionat Sîrski, potrivit News.ro.
Efortul de mobilizare al Ucrainei a fost îngreunat de entuziasmul în scădere şi de fapte de corupţie şi abuzuri la birourile de recrutare. Un proiect de lege care le-ar permite oficialilor să cheme mai multe trupe îşi croieşte în prezent drumul prin parlament.
Sîrski a adăugat că un audit al unităţilor necombatante a permis planificatorilor militari să trimită "mii" de membri ai serviciului pe front şi că rolurile de sprijin în luptă sunt "la fel de importante" în efortul de apărare al Kievului.
"Războiul pe care suntem forţaţi să îl ducem împotriva invadatorilor ruşi este un război de uzură, un război de logistică", a spus el. "Prin urmare, importanţa eficienţei unităţilor din spate nu poate fi subestimată", a punctat comandantul.
Fostul şef al forţelor terestre a mai spus că sunt pregătite linii defensive "puternice" "în aproape toate zonele ameninţate", în timp ce Rusia îşi continuă atacurile.
Oraşul Avdiivka, situat în estul ţării, a căzut la jumătatea lunii februarie, după un asalt care a durat luni de zile şi în care apărătorii ucraineni au fost depăşiţi numeric şi ca armament.
În interviul acordat Ukrinform, Sîrski a mai declarat că forţele sale şi-ar fi păstrat "cu siguranţă" poziţiile, dacă Kievul ar fi primit mai multe muniţii şi capacităţi de apărare aeriană de la partenerii săi occidentali.