Raspunsul Rusiei la exercitiile NATO din Marea Neagra. Moscova a trimis in zona o nava de razboi noua si avioane de vanatoare

fregata Amiralul Grigorovici - Getty

Rusia a trimis o nava de razboi noua, pentru exercitii de artilerie cu munitie de razboi in Marea Neagra, in ziua Consiliului NATO-Rusia, in conditiile in care situatia din regiune continua sa se amplifice.

Nava, care conduce o flota de vase, este fregata Amiralul Grigorovici si a fost implicata intr-o serie de manevre de razboi, relateaza news.ro, citand Newsweek. “Vasul sub comanda amiralului Flotei Marii Negre, Aleksandr Vitko, a ridicat ancora pentru a desfasura exercitii de artilerie vizand tinte aeriene si maritime”, a declarat un purtator de cuvant al Marinei ruse.

Pe langa fregata Amiralul Grigorovici, Moscova a mai trimis o nava echipata cu rachete RK-109, un remorcher MB23 si avioane de vinatoare Suhoi Su-24. Aliatii NATO desfasoara in prezent propriile lor exercitii in Marea Neagra, in largul coastelor bulgare. Grecia, Romania, Turcia si Spania iau parte la manevre.
 

Moscova cere inghetarea activitatilor NATO si avertizeaza cu privire la Marea Neagra

Situatia in Europa poate fi stabilizata nu prin masuri cosmetice de dezvoltare a increderii, ci prin inghetarea deciziilor referitoare la desfasurarea de noi forte NATO in Europa de Est, a declarat miercuri seara reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Grusko, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul reuniunii Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, relateaza agentia de presa TASS.

Citește și
elicoptere si avion rusesc
Discutii intre NATO si Rusia despre situatia din Estul Europei. "Nu mai exista un echilibru de forte"

"Calea de stabilizare a situatiei, de imbunatatire a situatiei trece nu prin elaborarea unor masuri cosmetice de dezvoltare a increderii, cu toate ca am avut o discutie in acest sens in timpul reuniunii, ci prin inghetarea desfasurarilor militare realizate de catre tarile NATO in apropierea frontierei ruse, inghetarea activitatii militare acolo. Iar pe viitor - retragerea unitatilor deja instalate la bazele lor de stationare permanenta", a explicat Grusko pozitia Moscovei cu privire la desfasurarea a patru batalioane multinationale in cele trei tari baltice si in Polonia incepand din 2017.

In opinia sa, Alianta creeaza in tarile baltice si Polonia un cap de pod pentru a exercita presiuni militare asupra Moscovei, transferand relatiile cu Rusia intr-o dimensiune militara. El a insistat ca actuala politica a NATO se bazeaza pe o amenintare imaginara din partea Rusiei. "Rusia nu este o amenintare pentru membrii Aliantei", spune el. NATO forteaza Moscova sa-si adapteze constructia militara conform noii situatii in domeniul securitatii, luand in considerare intarirea Aliantei pe flancul sau estic, a declarat Grusko, adaugand ca partea rusa va face totul pentru a-si asigura in mod corespunzator securitatea in aceasta directie.

Nu exista niciun motiv pentru o activitate NATO in Europa de Est, aceasta regiune a fost intotdeauna cea mai pasnica in ultimele decenii, sustine diplomatul rus. "Dar noi credem ca cea mai buna cale de iesire din aceasta situatie ar fi incetarea activitatii militare si abandonarea incercarilor de a proiecta puterea militara asupra Rusiei", a reiterat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.

La reuniunea Consiliului NATO-Rusia, Moscova a avertizat blocul nord-atlantic si cu privire la consecintele negative ale intensificarii activitatii militare in Marea Neagra, a subliniat Aleksandr Grusko, citat de RIA Novosti. "Am discutat aceasta chestiune, am discutat despre Marea Neagra. Noi le-am spus ca orice crestere a activitatii militare a tarilor NATO in regiunea Marii Negre nu va face decat sa destabilizeze situatia si nu contribuie la securitatea in regiune", a afirmat el. Anterior, Moscova avertizase ca va face totul pentru ca echilibrul de forte sa nu fie incalcat in regiunea Marii Negre.

NATO si Rusia au incercat sa-si reia dialogul miercuri pentru prima oara dupa summit-ul de la Varsovia care a aprobat desfasurarea a 4.000 de soldati in Est ca raspuns la criza in Ucraina. Conflictul din Ucraina, care a inveninat relatiile dintre NATO si Rusia ca niciodata dupa sfarsitul Razboiului rece, ramane principalul mar al discordiei. 'Actiunile Rusiei in Ucraina au subminat securitatea in zona euro-atlantica', a afirmat Stoltenberg, condamnand din nou anexarea in 2014 a Crimeii de catre Rusia, potrivit AFP.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Un inalt oficial rus ameninta prezenta NATO in estul Europei:
Un inalt oficial rus ameninta prezenta NATO in estul Europei: "Rusia nu se va mai lupta niciodata pe teritoriul ei"

Relatiile dintre Rusia si NATO se deterioreaza pe zi ce trece. Consilierul pe politici externe al Kremlinului a vorbit cu Spiegel despre riscul de razboi, politica dusa de NATO in estul Europei si viziunea Rusiei asupra schimbarilor din UE.

Discutii intre NATO si Rusia despre situatia din Estul Europei.
Discutii intre NATO si Rusia despre situatia din Estul Europei. "Nu mai exista un echilibru de forte"

Deciziile luate la summit-ul NATO de la Varsovia continua sa produca nemultumire la Moscova, insa diplomatii Kremlinului sunt dispusi sa negocieze.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.