Un inalt oficial rus ameninta prezenta NATO in estul Europei: "Rusia nu se va mai lupta niciodata pe teritoriul ei"
Relatiile dintre Rusia si NATO se deterioreaza pe zi ce trece. Consilierul pe politici externe al Kremlinului a vorbit cu Spiegel despre riscul de razboi, politica dusa de NATO in estul Europei si viziunea Rusiei asupra schimbarilor din UE.
Serghei Karaganov a lansat un avertisment la adresa Poloniei si a tarilor baltice, care au permis Aliantei Nord-Atlantice sa instaleze scuturile anti-racheta pe teritoriile lor, o mutare pe care Rusia o vede drept o provocare si o amenintare la integritatea sa teritoriala.
"Eu am avertizat asupra unei situatii de razboi inca de acum 8 ani. Cand a izbucnit razboiul din Georgia, increderea dintre marile puteri tindea oricum spre zero. Rusia a inceput sa-si reinarmeze armata si de atunci situatia s-a inrautatit considerabil. Am avertizat NATO asupra apropierii lor de granita cu Ucraina, pentru ca asta ar crea o situatie pe care noi nu o putem accepta. Rusia a oprit avansarea trupelor din Vest in aceasta directie si speram ca asta inseamna ca pericolul unui mare razboi in Europa a fost eliminat, pe termen mediu", a spus Karaganov intr-un interviu acordat Spiegel.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Karaganov sustine ca situatia actuala seamana cu cea din timpul Razboiului Rece doar in modul in care este ea prezentata in media, insa avertizeaza ca Rusia va lua masuri drastice pentru a se apara impotriva unei potentiale agresiuni, chiar daca nu ii este amenintat in mod direct teritoriul.
"In timpul Razboiului Rece, Europa era slabita si se temea ca vor pleca americanii. Dar Uniunea Sovietica a luat atunci niste masuri prostesti si a trimis rachetele SS-20. Rezultatul a fost o criza inutila. Acum lucrurile stau invers. Acum, Polonia, Lituania si Letonia isi alina temerile cu armele NATO plasate pe teritoriul lor. Insa asta nu le ajuta, noi interpretam prezenta acestor arme in regiune drept o provocare. Intr-o situatie de criza, vom distruge exact aceste arme. Rusia nu va mai purta niciodata un razboi pe teritoriul ei.
NATO e acum la doar 800 de kilometri distanta de granita cu Rusia, armele sunt diferite, stabilitatea strategica din Europa se schimba. Totul e mult mai rau decat in urma cu 30-40 de ani.
Zvonurile ca intentionam sa atacam tarile baltice sunt idioate. De ce si-a adus NATO armele si echipamentele acolo? Incercati sa va imaginati ce s-ar intampla cu ele intr-o situatie de criza."