Rasaritul, acum doar pe ecrane. In China, poluarea a depasit de 20 de ori nivelul recomandat de doctori
O perdea de gaze toxice a acoperit, marti, orasul Beijing. Aceasta a fost prima zi de cosmar, din acest, an pentru cei 20 de milioane de locuitori ai metropolei chineze.
"Care e diferenta intre smog si apocalipsa?" a scris comediantul Joe Wong pe Internet.
Miercuri noaptea, Ambasada Statelor Unite din Beijing a inceput sa trimita mesaje de avertizare ca indexul calitatii aerului a depasit 500 micrograme pe metru cub, limita superioara a intervalului masurabil, scrie New York Times.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un nivel al poluarii de 20, cantitatea de particule din aerul Beijingului depasind de peste 20 de ori aceasta recomandare.
Pentru comparatie, intr-un studiu din 2011, nivelul de poluare din Bucuresti a fost de 38 de micrograme pe metru cub. Conform studiului realizat de Uniunea Europeana, Bucurestiul era cea mai poluata capitala europeana.
Poluarea a ramas la acest nivel pana joi, cand a coborat la un nivel considerat doar "periculos": 300. La acest nivel, specialistii americani recomanda oamenilor sa nu iasa din case.
Oficialii chinezi au ordonat inchiderea unor autostrazi, in timp ce vizibilitatea in anumite parti ale orasului a scazut sub 500 de metri.
Turismul din capitala chineza a suferit o scadere masiva in 2013, de peste 10 procente, pe fondul cronicizarii poluarii in oras.
Un studiu recent a aratat ca poluarea dus la moartea a 1,2 milioane de persoane, in 2010. In medie, un locuitor din Beijing traieste cu 5 ani mai putin decat un locuitor din sudul Chinei, din cauza poluarii excesive produse de termocentralele care folosesc ca materie prima carbunele.
"Oamenii isi petrec aproximativ 80% din viata in interior", a declarat Benjamin Golze, un student american care a calatorit in China pentru un stagiu de pregatire.
Smogul din Beijing a devenit atat de dens incat locuitorii, privati de lumina naturala, se aduna in jurul ecranelor publicitare uriase din oras, pentru a observa rasaritul.