Raport UE: China a răspândit informaţii false despre Covid-19. Beijingul ar fi încercat să blocheze publicarea documentului
China a căutat să blocheze un raport al Uniunii Europene în care era susţinut că Beijingul răspândea informaţii false despre epidemia de coronavirus, potrivit mai multor surse citate de Reuters.
Raportul a fost făcut public, într-un final, cu unele critici făcute Guvernului chinez înlăturate.
Misiunea chineză la UE nu a comentat, iar Ministerul chinez de Externe nu a răspuns încă solicitărilor.
Un purtător de cuvânt al UE a spus că „nu comentăm niciodată pe conţinut sau presupus conţinut al diplomaţilor interni şi din comunicarea cu parteneri din alte ţări”. Un alt oficial UE a declarat pentru Reuters că raportul a fost publicat ca de obicei şi a negat că vreo parte din el a fost modificată.
Patru surse diplomatice au confirmat pentru Reuters că raportul trebuia să fie lansat pe 21 aprilie, dar a fost amânat după ce oficialii chinezi s-au sesizat în urma unei ştiri Politico în care erau trecute în revistă rezultatele, scrie News.ro.
Un oficial chinez a contactat oficialii europeni din Beijing în aceeaşi zi pentru a le spune că „dacă raportul este aşa cum e descris şi este lansat azi, va fi foarte rău pentru cooperare”, potrivit unei corespondenţe diplomatice UE analizată de Reuters.
În aceasta era citat Yang Xiaoguang, oficial în Ministerul chinez de Externe, care a spus că publicarea raportului „va înfuria foarte mult” Beijingul şi a acuzat oficialii europeni că încearcă să mulţumească „pe altcineva”, această remarcă fiind înţeleasă ca referire la Washington.
Sursele au spus că raportul a fost întârziat şi o comparaţie a versiunii interne, obţinută de Reuters, şi cea finală, publicată vineri seară, arată câteva diferenţe.
Spre exemplu, în prima pagină a raportului iniţial oferit guvernelor din cadrul UE pe 20 aprilie, departamentul de politică externă a UE a spus: „China a continuat să ducă o campanie globală de dezinformare pentru a abate vine pentru izbucnirea pandemiei şi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea internaţională. Au fost observate atât tactici evidente, cât şi ascunse”.
Rezumatul făcut public vineri pe portalul euvsdisinfo.eu, dezinformarea este atribuită „surselor susţinute de stat din mai multe guverne, inclusiv Rusia şi - într-o măsură mai mică - China”.
Rezumatul arată „dovezi semnificative de operaţiuni chineze ascunse în social media”, dar explicaţia a fost lăsată pentru ultimele şase paragrafe ale documentului.
Dezinformarea legat de coronavirus este un subiect arzător între SUA şi China, iar oficiali de ambele părţi au schimbat acuzaţii. Disputele, scrie Reuters, au prins europenii la mijloc.
Cu peste 1 miliard de euro din comerţ bilateral, UE este principalul partener comercial al Chinei, iar China este al doilea, după SUA, pentru piaţa europeană.
Ambasadorul chinez la UE, Zhang Ming, a declarat vineri într-o discuţie online cu Friends of Europe: „Dezinformarea este un inamic pentru noi toţi şi ar trebui soluţionată de noi toţi”.
În ultimele 24 de ore, China a raportat 12 noi cazuri de Covid-19. În total, peste 84.000 de cazuri au fost raportate oficial.