Raport șocant al ONU: Omenirea, pe cale de a provoca cea de-a șasea extincție în masă


Ultimul update: Luni 06 Mai 2019 20:29
Data publicarii: Luni 06 Mai 2019 15:17
Categorie: Stiri externe

Riscăm să pierdem un milion de specii de plante şi animale dacă nu schimbăm urgent felul în care trăim.

Avertismentul îngrijorător apare în cel mai amplu raport, realizat de ONU, pe problemă bio-diversităţii. Natura se pierde la un nivel fără precedent în istoria omenirii şi poate fi salvată numai dacă schimbăm modul în care ne procurăm hrana şi interacţionăm cu mediul înconjurător.

Raportul de o mie de păgâni la care au lucrat sute de cercetători din toată lumea are o concluzie alarmantă.

Josef Settele, IPBES 2019 Global Assessment Report Co-Chair: "Mai multe specii de plante şi de animale ca niciodată în istorie sunt ameninţate cu dispariţia."

Documentul arată că planeta pierde specii la o viteză de zeci de mii de ori mai mare ca în trecut. Peste jumătate de milion de specii care trăiesc pe uscat nu dispun de un habitat suficient pentru a supravieţui pe termen lung şi cel mai probabil vor dispărea în câteva decenii. Nici oceanele nu o duc mai bine.

Josef Settele, IPBES 2019 Global Assessment Report Co-Chair: "Concluzia este că viaţa pe pământ se deteriorează în ritm rapid la nivel mondial şi că toţi indicatorii disponibili ne arată că natură e grav afectată."

Previzibil, statele sărace, în special cele insulare, sunt afectate cel mai mult, cu efecte dramatice pe termen lung şi sporirea inechităţilor la nivel mondial.

Sir Robert Watson, IPBES Chairperson: "Mesajul transmis de acest raport e acelaşi cu cel transmis de comunitatea ştiinţifică de peste trei decenii. Biodiversitatea e importantă pentru bunăstarea oamenilor, dar oamenii o distrug. Nu e doar o chestiune de mediu, e o problemă economică, de dezvoltare, de securitate, socială, etică şi morală."

Despădurirea, agricultura intensivă, pescuitul excesiv, poluarea aerului care provoacă încălzirea globală şi poluarea apelor cu substanţe toxice, iată căile prin care omul distruge biodiversitatea. Dar nu e totul pierdut, mai spun cercetătorii. Cel mai negru scenariu poate fi evitat dacă statele, companiile şi oamenii acţionează pentru a reduce poluarea şi a proteja mai mult planeta.

Concluziile documentului au fost aprobate de reprezentanţii a 109 state din toată lumea. Până şi Statele Unite, conduse de un preşedinte care pune sub semnul întrebării încălzirea globală, au recunoscut că omenirea are probleme.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ţara unde americanii au ucis în 2019 mai mulţi oameni decât talibanii şi ISIS la un loc
Consiliul de securitate al ONU se reuneşte pentru a discuta criza din Venezuela
ONU: Zece copii au murit în urma unui raid aerian al SUA în Afganistan
FULLSCREEN
Raport șocant al ONU: Omenirea, pe cale de a provoca cea de-a șasea extincție în masă
  • /

Sursa: Pro TV

Tags: onu, extinctie, specii,

VIDEO PROTVPLUS.RO