Premierul Boris Johnson şi-a cerut scuze că nu a putut realiza Brexitul, așa cum a promis

03-11-2019 14:54


Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson şi-a cerut scuze duminică pentru faptul că nu a putut realiza Brexitul pe 31 octombrie, aşa cum promisese. În schimb, a susţinut acordul său de ieşire din Uniunea Europeană criticat de Donald Trump, potrivit AFP.

Întrebat de o jurnalistă de la Sky News dacă şi-ar cere scuze în faţa membrilor Partidului Conservator pentru că nu şi-a ţinut promisiunea, Johnson a răspuns "bineînţeles".

Ajuns la putere în iulie, promiţând Brexitul "oricât ar costa" pe 31 octombrie, Boris Johnson a jurat că ar prefera să fie mai degrabă "mort pe fundul unei gropi" decât să ceară o nouă amânare.

Dar el a trebuit să facă un pas înapoi şi să ceară un nou termen până la 31 ianuarie, acordul său negociat cu Bruxellesul nereuşind să treacă de Parlament.

Şeful guvernului britanic şi-a exprimat duminică "profundele sale regrete".

Liderul conservator l-a criticat de altfel pe preşedintele american Donald Trump, prietenul şi aliatul său, care a apreciat joi la postul de radio britanic LBC, că acordul negociat cu Uniunea Europeană nu ar permite încheierea "unui acord comercial cu Regatul Unit".

"Nu doresc să-l denigrez pe preşedinte, dar în această privinţă el comite o eroare evidentă. Oricine priveşte acordul nostru poate constata că este un acord excelent", a declarat Boris Johnson, potrivit News.ro.

Boris Johnson a mai declarat că el nu vede "niciun motiv" pentru a prelungi perioada de tranziţie după Brexit dincolo de data prevăzută în decembrie 2020, apreciind că negocierile comerciale "ar trebui să fie extrem de simple".

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO