Raport: Fortele nucleare americane inca folosesc dischete si calculatoare care dateaza din anii 1970

26-05-2016 10:01

Discheta

 Fortele nucleare americane inca utilizeaza calculatoare invechite cu dischete, atrage atentia un raport al GAO, echivalentul american al Curtii de Conturi, citat de AFP.

 "Departamentul Apararii foloseste floppy-disk-uri de 8 inci in sistemul ce controleaza functiile operationale ale fortelor nucleare nationale" ca "rachetele intercontinentale, bombele nucleare si aparatele de realimentare in zbor", potrivit raportului.

Dischetele sunt utilizate cu calculatoare "IBM seria/1", care dateaza din anii 1970, precizeaza raportul privind imbatranirea instrumentelor IT ale administratiei federale.

Potrivit GAO, Departamentul Apararii a raspuns ca intentioneaza sa-si actualizeze "sistemele de stocare a datelor" si calculatoarele "portabile si de birou pana la sfarsitul anului 2017".

Raportul evidentiaza si alte exemple de instrumente invechite in administratia federala, cum ar fi utilizarea de programe "antice" folosind limbajul COBOL in agentia insarcinata cu veteranii.

In mod general, raportul arata ca operatiunile si intretinerea reprezinta peste 75% din cheltuielile informatice si pentru retele ale administratiei federale.

Aceste cheltuieli operationale au crescut in ultimii ani, in detrimentul cheltuielilor de investitii, mai afirma, cu parere de rau, GAO in acest raport.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO