Raport: Atentatul de pe Manchester Arena putea fi evitat
Atentatul de pe Manchester Arena ar fi putut fi evitat, dacă serviciile de securitate n-ar fi ignorat două note informative, arată un raport.
Publicația britanică The Independent relatează că, în lunile de dinainte ca Salman Abedi să detoneze centura cu material explozibil în mijlocul mulțimii care participa la un concert al Arianei Grande, MI5 a primit două note informative, pe care nu le-a calificat ca fiind legate de terorism, deși erau „foarte relevante” pentru planificarea atacului.
David Anderson, realizatorul raportului, precizează că nu se poate dovedi că notele informative puteau duce la oprirea atacului, dar că există o posibilitate să fi putut fi evitat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„S-au tras concluzii greșite. Dacă oamenii interpretau notele într-un mod diferit, cred că s-ar fi deschis o anchetă în cazul lui Salman Abedi și cine știe ce ar fi descoperit”, a spus Anderson.
Pe de altă parte, MI5 a precizat că atacul n-ar fi putut fi evitat.
Cu toate acestea, Anderson susține că măcar Abedi ar fi fost vizat de o anchetă. Autorul atacului de pe stadionul din Manchester fusese sub vizorul autorităților de două ori, în 2014 și în 2015, însă la acel moment a fost calificat ca „reprezentând un risc redus”.
Totodată, MI5 nu a fost alertat nici de faptul că Abedi a încercat să intre din Libia în Marea Britanie cu doar patru zile înainte de atac și, dacă ar fi fost în vizorul autorităților, ar fi putut fi interogat și percheziționat.
În același raport se precizează că autoritățile au eșuat să își facă treaba și în cazul atacului de pe Podul Londrei, întrucât Khuram Butt fusese supravegheat timp de doi ani, însă MI5 nu a bănuit că ar urma să comită un atac terorist.
David Anderson a mai avertizat și că amenințarea teroristă cu care Marea Britanie se confruntă nu s-a diminuat, în contextul în care numărul de suspecți este în creștere, iar metodele folosite de atacatori sunt tot mai greu de anticipat de forțele de securitate.
„Pericolul este sporit de faptul că suspecții nu sunt supravegheați”, se mai precizează în raportul realizat de Anderson, care a avertizat că Abedi și Khalid Masood se aflau printre cei 20.000 de suspecți vizați, la un moment dat, de anchete.
Raportul acestuia nu a fost publicat, din cauză că există anchete în curs. Cu toate acestea, el a făcut serviciilor de informații interne 126 de recomandări, făcând apel la consolidarea relației dintre MI5, poliție și alte agenții.
De exemplu, el susține că poliția locală ar putea fi esențială pentru activitățile de contraterorism, la fel și sectorul privat – Amazon și alte site-uri -, pentru a detecta potențialii teroriști care cumpără de pe Internet arme și materiale necesare pentru confecționarea de bombe. Astfel, o „strategie împotriva lupilor singuratici” ar putea fi inclusă în procesul de prevenție.
După ce a citit raportul, ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a lăudat forțele de securitate, precizând că în acest an au reușit dejucarea a nouă atentate, iar că 3.000 de „persoane de interes” sunt supravegheate.
„Ar trebui să fim uniți în fața celor care au comis acte criminale, de pe urma cărora 36 de persoane nevinovate au murit în acest an. În paralel, ar trebui să învățăm tot ce putem din acest atac și să ne asigurăm că eforturile antitero sunt pe măsura amenințării”, a spus Rudd.