Raport: Atentatul de pe Manchester Arena putea fi evitat

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 06 Decembrie 2017 13:40
Categorie: Internaţional
atac manchester

Atentatul de pe Manchester Arena ar fi putut fi evitat, dacă serviciile de securitate n-ar fi ignorat două note informative, arată un raport.

Publicația britanică The Independent relatează că, în lunile de dinainte ca Salman Abedi să detoneze centura cu material explozibil în mijlocul mulțimii care participa la un concert al Arianei Grande, MI5 a primit două note informative, pe care nu le-a calificat ca fiind legate de terorism, deși erau „foarte relevante” pentru planificarea atacului.

David Anderson, realizatorul raportului, precizează că nu se poate dovedi că notele informative puteau duce la oprirea atacului, dar că există o posibilitate să fi putut fi evitat.

„S-au tras concluzii greșite. Dacă oamenii interpretau notele într-un mod diferit, cred că s-ar fi deschis o anchetă în cazul lui Salman Abedi și cine știe ce ar fi descoperit”, a spus Anderson.
Pe de altă parte, MI5 a precizat că atacul n-ar fi putut fi evitat.

Cu toate acestea, Anderson susține că măcar Abedi ar fi fost vizat de o anchetă. Autorul atacului de pe stadionul din Manchester fusese sub vizorul autorităților de două ori, în 2014 și în 2015, însă la acel moment a fost calificat ca „reprezentând un risc redus”.

Totodată, MI5 nu a fost alertat nici de faptul că Abedi a încercat să intre din Libia în Marea Britanie cu doar patru zile înainte de atac și, dacă ar fi fost în vizorul autorităților, ar fi putut fi interogat și percheziționat.

În același raport se precizează că autoritățile au eșuat să își facă treaba și în cazul atacului de pe Podul Londrei, întrucât Khuram Butt fusese supravegheat timp de doi ani, însă MI5 nu a bănuit că ar urma să comită un atac terorist.

David Anderson a mai avertizat și că amenințarea teroristă cu care Marea Britanie se confruntă nu s-a diminuat, în contextul în care numărul de suspecți este în creștere, iar metodele folosite de atacatori sunt tot mai greu de anticipat de forțele de securitate.

„Pericolul este sporit de faptul că suspecții nu sunt supravegheați”, se mai precizează în raportul realizat de Anderson, care a avertizat că Abedi și Khalid Masood se aflau printre cei 20.000 de suspecți vizați, la un moment dat, de anchete.

Raportul acestuia nu a fost publicat, din cauză că există anchete în curs. Cu toate acestea, el a făcut serviciilor de informații interne 126 de recomandări, făcând apel la consolidarea relației dintre MI5, poliție și alte agenții.

De exemplu, el susține că poliția locală ar putea fi esențială pentru activitățile de contraterorism, la fel și sectorul privat – Amazon și alte site-uri -, pentru a detecta potențialii teroriști care cumpără de pe Internet arme și materiale necesare pentru confecționarea de bombe. Astfel, o „strategie împotriva lupilor singuratici” ar putea fi inclusă în procesul de prevenție.

După ce a citit raportul, ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a lăudat forțele de securitate, precizând că în acest an au reușit dejucarea a nouă atentate, iar că 3.000 de „persoane de interes” sunt supravegheate.

„Ar trebui să fim uniți în fața celor care au comis acte criminale, de pe urma cărora 36 de persoane nevinovate au murit în acest an. În paralel, ar trebui să învățăm tot ce putem din acest atac și să ne asigurăm că eforturile antitero sunt pe măsura amenințării”, a spus Rudd.

 

atac manchester Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Independent.co.uk

Un oficial european avertizează: Teroriștii ar putea lansa atacuri chimice cu drone, în Europa
Un oficial european avertizează: Teroriștii ar putea lansa atacuri chimice cu drone, în Europa
Serviciile de securitate britanică lansează o nouă ofensivă împotriva teoriștilor: „Încercăm să fim cu un pas înaintea lor”
Serviciile de securitate britanică lansează o nouă ofensivă împotriva teoriștilor: „Încercăm să fim cu un pas înaintea lor”
De ce se radicalizează imigranții din Uzbekistan
De ce se radicalizează imigranții din Uzbekistan
5.600 de jihadişti ISIS s-au întors în ţările lor de origine. Ce ar putea plănui
5.600 de jihadişti ISIS s-au întors în ţările lor de origine. Ce ar putea plănui
VIDEO PROTVPLUS.RO
donald trump
Trump le-a făcut democraților o ofertă pentru ieșirea din blocaj. Răspunsul primit
O bombă a explodat într-o mașină, lângă un tribunal din Irlanda de Nord. FOTO/VIDEO
Patinatoare sud-coreene îşi acuză foştii antrenori că le-au bătut şi le-au abuzat sexual
Prințul Philip văzut la volan la 2 zile după accident. A condus fără centură de siguranță
Mii de unguri au protestat la Budapesta: ”Ne-a ajuns!”
Românii care locuiesc în Italia vor primi lunar bani de la stat. Ce sumă vor încasa
Donald Trump, Kim Jong Un
Trump a stabilit a doua întâlnire cu Kim Jong. ”Am ales o ţară, vom anunța numele”
Explozie în Mexic: 66 de morți. Hoții au spart o conductă pentru a fura carburant
Țara care a rămas fără internet în timpul unor ample proteste
Noi confruntări între Vestele Galbene şi poliţie în Franța. 42 de persoane, reținute la Paris
Furie în Italia din cauza reacției unui român după moartea unui polițist
Boo, ”cel mai drăguț câine din lume”, a murit de „inimă rea”. Avea 16 milioane de fani