Puținii oameni rămași în localitățile de la frontiera de est a Ucrainei se tem zilnic de o invazie a rușilor
Tensiunile de la granița cu Ucraina se intensifică pe zi ce trece, iar situația este drastic resimțită de puținii locuitori rămași în localitățile de la frontiera de est a țării.
În tot acest timp, NATO cheamă din nou Rusia la masa dialogului și avertizează Moscova că va plăti un „preţ ridicat” politic şi financiar, dacă recurge la violență. O nouă întâlnire între oficialii Statelor Unite și cei ai Rusiei este programată vineri, la Geneva.
Sunt mai bine de 7 ani de când locuitorii din regiunea Donbas din estul Ucrainei aud aproape zilnic rafalele de mitralieră și focurile de armă. Multe sate au rămas aproape pustii, păzite doar de militarii ucraineni, care spun că teama unei invazii rusești este tot mai prezentă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Casa Albă: Rusia ar putea să atace Ucraina în orice moment
Iar exercițiile militare de dincolo de granița de est, unde au fost aduse mii de tancuri rusești, nu pot decât să întărească temerile ucrainenilor. La fel și mesajele dinspre Occident.
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă: „Președintele Putin a creat această criză prin comasarea a 100.000 de soldați ruși de-a lungul granițelor Ucrainei. Aceasta include și adunarea de forțe ruse în Belarus pentru exerciții militare comune și efectuarea de exerciții suplimentare la granița de est a Ucrainei. Deci, să fim clari, suntem de părere că este o situație extrem de periculoasă. Ne aflăm acum într-un stadiu în care Rusia ar putea în orice moment să lanseze un atac în Ucraina”.
După încercările eșuate de săptămâna trecută de a rezolva această situație pe căi diplomatice, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cheamă din nou Rusia la masa negocierilor.
Rusia va plăti un preț mare dacă va alege calea violenței în Ucraina
Jens Stoltenberg, secretar general NATO: „Riscul unui conflict este real. Aliaţii NATO îi cer Rusiei să detensioneze situaţia, pentru că orice agresiune ulterioară va avea un cost ridicat pentru Moscova. Am invitat Rusia și toți aliații NATO să participe în viitorul apropiat la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia pentru a discuta îngrijorările noastre, dar şi pentru a asculta partea Rusiei, astfel încât să găsim o soluţie pentru a preveni orice atac militar împotriva Ucrainei”.
Oficialul a mai avertizat că Rusia va plăti un preț mare dacă va alege calea violenței în Ucraina, dar a subliniat, că sancțiunile vor fi doar de natură economică, pentru că NATO exclude un răspuns militar în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.
Moscova neagă orice plan pentru un atac, dar cere în continuarea un acord care să garanteze că NATO nu se va mai extinde spre est. Însă o nouă discuție este programată pentru vineri, la Geneva, când secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Nicio provocare, niciun motiv, doar că avem de-a face cu o forţă semnificativă. Știm că există planuri pentru a crește această forță și totul anunţat din scurt. Iar asta îi oferă președintelui Putin puterea de a lua în continuare, tot din scurt, măsuri agresive împotriva Ucrainei”.
Oficialul american a ajuns, miercuri, la Kiev pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și pentru a reafirma angajamentul Washingtonului privind integritatea teritorială ale Ucrainei - a transmis Departamentul de Stat american.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, donbas, invazie rusia,
Dată publicare:
19-01-2022 13:17