Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a ajuns miercuri la Kiev, în cadrul unei vizite care face parte din eforturile internaţionale pentru detensionarea situaţiei de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

El se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi va avea o întrevedere cu ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Potrivit Departamentului de Stat american, obiectivul vizitei este de a reafirma angajamentul Washingtonului faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Potrivit Reuters, oficialul american a avertizat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei ”s-ar putea produce oricând”.

După cum știți cu toții foarte, foarte bine, în ultimele două luni am fost implicați într-o atenție concentrată asupra Ucrainei, din cauza acumulării semnificative de forțe ruse pe care le-am văzut lângă granița cu Ucraina”, a spus Blinken.

Consolidarea rusă, a spus el, are loc fără „provocare, fără motiv”.

„Știm că există planuri de creștere a acestei forțe și mai mult, cu un preaviz foarte scurt, iar asta îi dă președintelui Putin capacitatea, de asemenea, cu un preaviz foarte scurt, de a lua măsuri agresive suplimentare împotriva Ucrainei”, a spus Blinken.

 

Joi, Antony Blinken va pleca spre Berlin, unde va avea o întâlnire cu ministrul de externe german Annalena Baerbock.

După ce marţi secretarul de stat al SUA a discutat telefonic cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, cei doi demnitari se vor întâlni în persoană vineri, la Geneva.

Cum poate fi depășită criza actuală, în opinia lui Blinken

 

Blinken a subliniat rolul important al diplomației în depăşirea crizei actuale, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Orice discuţie privind securitatea europeană trebuie să includă partenerii şi aliaţii NATO din Europa, inclusiv Ucraina, a susţinut secretarul de stat american.

În ultima perioadă tensiunile privind conflictul din Ucraina s-au multiplicat. Negocierile de săptămâna trecută între SUA şi Rusia, atât în cadrul Consiliului NATO-Rusia, cât şi în cadrul OSCE, nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.

Moscova neagă că are un asemenea plan, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.