Putin sustine ca Rusia nu se opune apropierii R. Moldova si Ucrainei de UE. "Noi insine dorim acest lucru

Vladimir Putin

Rusia nu se opune apropierii Republicii Moldova si Ucrainei de UE, insa considera necesare discutii cu privire la eventualul risc asupra economiei ruse, a declarat la summitul Comunitatii Statelor Independente de la Minsk, Vladimir Putin, relateaza RT.

"Nu ne-am opus niciodata unor relatii mai apropiate cu UE, noi insine dorim aceasta apropiere", a afirmat Vladimir Putin. El a adaugat ca sunt necesare discutii pentru a evita riscul asupra economiei ruse.

"Trebuie sa ne gandim la impact atunci cand sunt semnate documente cu partenerii europeni si la efectul asupra pietelor locale", a adaugat presedintele rus. in absenta unei analize atente a acordurilor cu UE, pietele noastre pot fi invadate de produse europene, ceea ce risca sa ne afecteze interesul national, a avertizat liderul rus. "Daca discutiile pe aceasta tema au loc in timp util, atunci nu va fi nicio problema. Acest lucru este valabil atat pentru Republica Molodva, cat si pentru Ucraina", a mai afirmat Vladimir Putin.

Presedintele Rusiei participa, vineri, la Minsk, la summitul statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Ucraina a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana la 27 iunie, in acelasi timp cu Georgia si Republica Moldova. Kievul si Bruxellesul au ratificat documentul la 16 septembrie, dar UE a decis sa amane intrarea in vigoare a prevederilor economice ale acordului pana la sfarsitul anului 2015, pe fondul ingrijorarilor exprimate de Moscova.

Citește și
Viktor Ianukovici
Ianukovici sufera de depresie si este alcoolic. Jurnalist: "A inteles probabil ca a comis greseli grave in istoria Ucrainei"
„Sunteți mai slabi ca o pânză de păianjen”. Comandant Hezbollah care a ironizat armata israelienă pe 7 octombrie, după masacrul Hamas, ucis în atacul cu pagere explozive

La randul sau, presedintele moldovean Nicolae Timofti a declarat, vineri, la Minsk, ca apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana nu va afecta relatia cu statele din CSI. "Republica Moldova sustine pastrarea relatiilor traditionale cu tarile din CSI", a afirmat Timofti, citat de Unimedia. De asemenea, Timofti si-a exprimat regretul cu privire la embargoul impus de Moscova asupra importurilor de fructe si legume din Republica Molodva. "Ne pare rau ca, in urma negocierilor si consultarilor pe care le-am avut, colegii nostri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului", a subliniat Timofti.

Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe si legume moldovenesti, iar din 1 septembrie a introdus si taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. Masura a fost decisa dupa ce Chisinaul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE.

Banca centrala a Rusiei a cheltuit 1,5 miliarde dolari intr-o singura zi pentru sustinerea rublei

Pe 8 octombrie, banca centrala a vandut 1,5 miliarde de de dolari, potrivit datelor publicate vineri pe site-ul institutiei, aproape cat a vandut pe parcursul celor trei zile precedente. Vanzarea este totodata cea mai mare efectuata intr-o singura zi, dupa interventia de 4,41 miliarde de dolari care a precedat referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, din luna martie, transmite Bloomberg.

Asteptarile de majorare a dobanzilor au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, in timp ce declinul pretului petrolului Brent la minimul ultimilor patru ani au facut ca rubla sa se deprecieze in continuare peste nivelul de 40 de unitati pentru un dolar.

"Populatia incepe sa urmareasca indeaproape evolutia monedei. Acest tip de comportament de turma este intrerupt doar de o interventie decisiva a autoritatilor de reglementare, cum ar fi majorarea dobanzilor sau sustinerea monedei pe piata", considera Vladimir Kolicev si Daria Isakova, analisti la VTB Capital.

In incercarea de echilibrare a economiei, guvernatorul bancii centrale, Elvira Nabiullina, a majorat dobanda de politica monetara cu 2,5 puncte procentuale, din luna martie.

Mai multe runde de sanctiuni impotriva unor companii si persoane din Rusia au blocat accesul acestora la finantare pe pietele occidentale. Banca centrala estimeaza ca pana in decembrie ajung la scadenta datorii de aproape 55 de miliarde de dolari.

Rubla s-a depreciat vineri cu 0,5% fata de un cos de valute, la 45,23 unitati, si se indreapta spre un declin de 1,7% pe ansamblul ultimelor cinci zile.

Fata de dolar, rubla a scazut vineri cu 0,6%, la 40,39 unitati.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut vineri la cel mai redus nivel din decembrie 2010, pe fondul cererii scazute din Europa si Asia si al unui excedent de productie in Liban si SUA, influentand negativ rubla. Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare in luna noiembrie au coborat cu 1,07% la 88,30 dolari pe baril, sub pragul psihologic de 90 dolari pe baril.

Articol recomandat de sport.ro
Ianis Hagi ar fi luat o decizie neașteptată! Condiția pusă ca să plece de la Rangers
Ianis Hagi ar fi luat o decizie neașteptată! Condiția pusă ca să plece de la Rangers
Citește și...
"Ati cumparat de la DUSMAN". Ce va scrie pe toate produsele rusesti comercializate la Kiev

Conflictul dintre Ucraina si Rusia s-a mutat chiar si in galantarele si pe rafturile magazinelor

Ianukovici sufera de depresie si este alcoolic. Jurnalist:
Ianukovici sufera de depresie si este alcoolic. Jurnalist: "A inteles probabil ca a comis greseli grave in istoria Ucrainei"

Fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a devenit alcoolic si sufera de o depresie severa, a afirmat jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon, citand surse oficiale, relateaza agentia Ukrinform, in pagina electronica.

Rusia avertizeaza ca instalarea sistemelor antiracheta in Europa reprezinta o incalcare a Tratatului INF
Rusia avertizeaza ca instalarea sistemelor antiracheta in Europa reprezinta o incalcare a Tratatului INF

Instalarea elementelor antiracheta in Europa reprezinta "o incalcare grava" a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

Recomandări
Deficitul bugetar al României va depăși 120 de miliarde de lei. Economiștii se așteaptă la taxe mărite anul viitor
Deficitul bugetar al României va depăși 120 de miliarde de lei. Economiștii se așteaptă la taxe mărite anul viitor

Statul va continua să cheltuiască mai mulți bani decât poate strânge la buget, în următoarele luni. Asta arată noua împărțire a fondurilor, decisă luni de Guvern. 

Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată

Vin ajutoare din toate colțurile țării pentru sinistrații din Galați. Oamenii au mare nevoie de detergenti, dezinfectanți, saltele și pături. Până acum, au fost donate și multe haine ori încălțăminte.

Cea mai sângeroasă zi a conflictului dintre Israel și Hezbollah, de la războiul din 2006. Peste 270 de morți și 700 de răniți
Cea mai sângeroasă zi a conflictului dintre Israel și Hezbollah, de la războiul din 2006. Peste 270 de morți și 700 de răniți

Este cea mai sângeroasă zi a conflictului dintre Israel și Hezbollah, de la războiul din 2006.