Rusia avertizeaza ca instalarea sistemelor antiracheta in Europa reprezinta o incalcare a Tratatului INF
Instalarea elementelor antiracheta in Europa reprezinta "o incalcare grava" a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).
"Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durata nedeterminata, ramane valabil. Din pacate, partenerii nostri americani interpreteaza intr-un mod foarte liber obligatiile pe care le au in cadrul Tratatului INF si comit incalcari grave si masive care deja au devenit o practica recurenta. incalcarile includ teste cu sisteme antiracheta si cu drone interzise prin Tratat", afirma Mihail Ulianov, conform unui comunicat oficial, anunta
Mediafax.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Exista motive sa credem ca instalarea programata a sistemelor MK-41 (n.red. - echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) in Europa ar deveni o noua incalcare flagranta a Tratatului. Speram ca dialogul initiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplina a angajamentelor asumate prin acest acord important", a precizat oficialul rus.
"De asemenea, avem preocupari din ce in ce mai mari privind conceptul Reactiei Rapide la nivel Global (Prompt Global Strike), care se apropie de aplicare. Din ce intelegem noi, obiectivul este stabilirea unor sisteme capabile sa neutralizeze imediat elementele de aparare ale oricarei tari care «nu intra in gratii», lasand-o fara timpul sau posibilitatea de a reactiona. Aceste eforturi sunt cu atat mai riscante cu cat sunt facute in contextul unei politici care tinde spre exclusivitatea unei parti si spre o suprematie militara covarsitoare, in cadrul planului de a dezvolta un scut antiracheta la nivel global", insista oficialul rus.
La sfarsitul lunii iulie, Rusia avertiza ca are "numeroase nemultumiri" fata de Statele Unite privind Tratatul INF. "Nemultumirile se refera la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu raza scurta si lunga de actiune si in legatura cu fabricarea de catre americani a avioanelor militare fara pilot, care intra in mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croaziera", argumenta Ministerul rus de Externe. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticala (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost in centrul atentiei in ultima perioada, in contextul in care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Polonia si Romania in cadrul sistemului antibalistic. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croaziera cu raza medie, iar versiunea terestra poate fi considerata o incalcare directa a Tratatului INF", avertiza Moscova.
Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.
Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in august ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).