"Toate obiectivele operațiunii speciale din Ucraina, vor fi atinse fără nicio îndoială", a amenințat Vladimir Puțin, în urmă cu puțin timp.

"Statele unite vor să zdrobească economia rusă prin intermediul sancțiunilor, dar acestea sunt o sabie cu două tăișuri", a avertizat liderul rus, care a proclamat sfarsitul lumii conduse de Washington.

"Dansând cum le dictează americanii, europenii fac rău propriei economii", a continuat Putin, în acest nou discurs furibund. Între timp, forțele rusești continuă să lanseze atacuri brutale, în Severodonețk.

Cu o întârziere de o oră, cauzată de un nou atac cibernetic al hackerilor anti-ruși, Vladimir Putin a ținut un discurs sfidător la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, boicotat în acest an de occidentali.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „După ce și-au revendicat victoria în Războiul Rece, Statele Unite s-au autoproclamat mesagerul lui Dumnezeu pe Pământ, unul care nu are obligații, ci doar interese, iar aceste interese sunt sacrosancte. Elitele conducătoare ale anumitor țări își fac iluzia că dominația Occidentului și a politicii și economiei globale este o constantă, dar nimic nu este etern”.

Lisiceansk și Severodonețk, intens bombaradate de ruși

Ucrainenii se pot consola cu faptul că etern nu poate fi nici regimul Putin, așa că își joacă șansa până la capăt.

În Severdonețk, rușii presează, dar forțele Kievului se încăpățânează să reziste. O nouă filmare dramatică a surprins soldați ucraineni și voluntari străini înfruntându-i pe invadatori în zona industrială a orașului atât de aprig disputat.

La un moment dat, gloanțele străbat o zonă expusă, pe unde trec forțele ucrainene, care însă ripostează.

Cu toate căile de scăpare blocate, 10.000 de civili sunt blocați în orașul asediat.

Încleștările sunt intense și în orasul vecin, Lisiceansk. Cel puțin patru oameni au murit în ultimul bombardament rusesc. Rachetele au lovit, printre altele, un centru cultural în care se adăposteau peste 40 de persoane.

Rușii şi-au intețit atacurile şi în direcţia Harkovului. Armata Rusă lansează obuze atât asupra pozițiilor militare ucrainene, cât și asupra zonelor populate. Localnicii nu se îndură să plece.

Ministrul rus de Externe: „Noi nu am invadat Ucraina”

Și, totuși, responsabilii Moscovei repetă la nesfârșit aceleași teze absurde.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Noi nu am invadat Ucraina. Am început o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că târârea Ucrainei în NATO este un act criminal”.

Șeful diplomației de la Moscova a reiterat și pretenția că Rusia va denazifica Ucraina.

Jurnalist BBC: "Potrivit ONU, în satul ucrainean Yahidne, 360 de locuitori, inclusiv 74 de copii, au fost forțați de forțele armate ruse să stea timp de 28 de zile în subsolul a unei școli. Nu erau toalete, apă... Zece bătrâni au murit. Asta este lupta împotriva naziștilor?".

Serghei Lavrov: "Este mare păcat, dar diplomații internaționali, inclusiv de la ONU, sunt supuși unor presiuni din partea Occidentului. Și de foarte multe ori sunt folosiți pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident".

Jurnalistul BBC i-a amintit că, în ochii occidentalilor, Rusia e responsabilă de soarta celor doi voluntari britanici condamnați la moarte de separatiștii din Donbas.

„Nu mă interesează deloc ochii Occidentului. Mă interesează doar dreptul internațional. Conform dreptului internațional, mercenarii nu sunt recunoscuți drept combatanți”, a reacționat Lavrov.

Și, ca să fie clar, Lavrov a spus răspicat: „Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”.

În altă ordine de idei, într-un interviu acordat ulterior presei franceze, Emmanuel Macron a declarat că Parisul ajută România să fluidizeze tranzitul grânelor din Ucraina.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Lucrăm la o altă variantă, care implică România, Odesa aflându-se la doar câteva zeci de kilometri de graniţa româno-ucraineană. Aceasta ruta ar premite accesul la Dunăre şi la căile ferate. Franţa va ajuta România cu experţi, soldaţi, companii”.

Klaus Iohannis, președintele României: „De la începutul invaziei ruse, Constanța a asigurat tranzitul a aproape un milion de tone de grâne din Ucraina. Lucrăm și la deschiderea unui nou punct de trecere între cele două țări, precum și la reabilitarea unei căi ferate cu ecartament lat pe teritoriul nostru”.

Potrivit președintelui Iohannis, doar în luna mai, tranzitul cerealelor din Ucraina a crescut de patru ori.