Putin sperie o mare putere a lumii. Sunt temeri că Rusia s-ar putea amesteca în campania pentru alegeri
Vicepremierul Marii Britanii, Oliver Dowden, a avertizat, duminică, asupra riscului de ingerinţă a Rusiei în campania pentru alegerile din 4 iulie, după ce o instituţie media australiană a descoperit activităţi coordonate pe Facebook, relatează AFP.
"Există o ameninţare la toate alegerile şi, într-adevăr, o vedem la aceste alegeri, din partea actorilor ostili care încearcă să influenţeze rezultatul" votului, a declarat Oliver Dowden pentru Sky News.
"Rusia este un exemplu în acest sens, iar acesta este un exemplu clasic al jocului rusesc", a adăugat el, referindu-se la o operaţiune "de nivel scăzut".
Postul public de televiziune australian ABC a identificat cinci pagini de Facebook coordonate, cu 190.000 de abonaţi în total, care critică mai multe partide politice britanice, inclusiv Partidul Laburist şi Partidul Conservator, dar uneori susţin partidul antiimigraţie Reform UK al lui Nigel Farage.
Experţii intervievaţi de ABC au considerat că aceasta este amprenta unei operaţiuni de influenţă rusească. "Nu sugerez în niciun fel că există vreun fel de complicitate" între Rusia şi liderul partidului antiimigraţie Reform UK, Nigel Farage, a declarat Oliver Dowden, subliniind că scopul său a fost "să avertizeze" asupra "ameninţării interferenţei statului rus" în alegerile britanice.
Pe de altă parte, el a criticat comentariile recente ale lui Nigel Farage, care a sugerat că Occidentul a "provocat" războiul din Ucraina. Întrebat la Sky News despre temerile legate de interferenţe, liderul Reform UK a respins din start ceea ce a numit "păcăleala rusească".
De asemenea, el a reiterat că în cazul remarcilor rasiste făcute la adresa premierului britanic, Rishi Sunak, de către un activist din campania sa, a fost vorba de o "capcană".
"A fost un teatru de la început până la sfârşit", "o încercare deliberată de a deraia campania noastră", a susţinut el.
După ce şi-a retras sprijinul de la trei candidaţi pentru remarci rasiste şi a afirmat duminică, la un miting, că reforma a scăpat de "oile negre", Nigel Farage s-a confruntat cu dezertarea unuia dintre candidaţii săi. Liam Booth-Isherwood, care candida în centrul Angliei, şi-a justificat decizia prin denunţarea eşecului conducerii partidului de a combate rasismul şi sexismul în rândurile sale. El şi-a anunţat sprijinul pentru candidatul conservator, singurul care, în opinia sa, ar putea învinge Partidul Laburist.
Partidul Laburist al lui Keir Starmer conduce detaşat în sondaje şi a primit sprijinul cântăreţului Elton John şi al cotidianului conservator Sunday Times, care într-un editorial a precizat că este timpul ca laburiştii "să primească sarcina de a restabili competenţa guvernului", "vine un moment în care schimbarea este singura opţiune".
În Sunday Telegraph, prim-ministrul Rishi Sunak a avertizat cu privire la "pagubele ireversibile" pe care, în opinia sa, Marea Britanie le riscă în cazul unei victorii a laburiştilor, menţionând că mai sunt patru zile pentru a "salva ţara".
"Nu vreau ca oamenii să îşi predea pensiile, finanţele, frontierele, securitatea unui guvern laburist", a declarat Rishi Sunak la BBC, susţinând că aceasta este "alegerea" cu care se confruntă poporul britanic.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Marea Britanie, vladimir putin, alegeri,
Dată publicare:
01-07-2024 07:47