Vladimir Putin a mers în Ucraina. Ce a făcut la Mariupol, oraș aflat sub ocupație rusă. VIDEO
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, a anunţat duminică serviciul de presă al Kremlinului.
Este prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile şi ocupat de armata rusă în luna mai 2022.
Vladimir Putin a mai întreprins sâmbătă o vizită-surpriză în Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, pentru a marca nouă ani de la anexare.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a mers la Mariupol cu elicopterul şi a făcut turul oraşului, fiind chiar el la volanul unei maşini.
Russian media report that Putin visited Mariupol last night. He reportedly drove himself through the city he gave the order to destroy.
The man reported to be Putin is told how wonderful things are in Mariupol now - there is a "very good traffic light" pic.twitter.com/NakRzZdBhY
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) March 19, 2023
Vladimir Putin a vizitat locuri de interes şi a primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucţie din acest oraş devastat, potrivit aceleiaşi surse.
The Kremlin also says Putin visited the restored Mariupol philharmonic, where Russia planned to hold show trials of Ukrainian POWs last year before exchanging them instead. pic.twitter.com/V4ULBJPE37
— max seddon (@maxseddon) March 19, 2023
Preşedintele a vorbit cu locuitorii districtului Nevsky şi a vizitat un apartament la invitaţia unei familii care locuieşte acolo.
Potrivit Kremlinului, înainte de a se deplasa la Mariupol, Vladimir Putin a avut o reuniune la Rostov, în Rusia, cu responsabili ai armatei ruse, printre care şeful Statului Major, Valeri Gherasimov.
Vladimir Putin este vizat începând de vineri de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), care îl acuză de crima de război "deportare ilegală" de copii ucraineni.
CPI, cu sediul la Haga, a încercat de asemenea să verifice dacă bombardamentul şi asediul asupra oraşului Mariupol, în sud-estul Ucrainei, pot constitui o crimă împotriva umanităţii. Ea a conchis că îi lipsesc elemente pentru a ajunge la o astfel de concluzie, în condiţiile în care nu a avut acces în regiunea Doneţk, unde se află Mariupol, scrie Agerpres.
Kremlinul a apreciat drept "nul şi neavenit" mandatul de arestare emis de CPI, a cărei competenţă nu este recunoscută de Moscova.
Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportaţi spre Rusia de la începutul invaziei, pe 24 februarie 2022, potrivit Kievului, şi mulţi ar fi fost plasaţi în instituţii şi tabere de primire.