Raport: 49 de țări au încălcat sancțiunile impuse Coreei de Nord

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
kim jong un
uriminzokkiri.com

Zeci de țări au încălcat sancțiunile impuse, în ultimii ani, Phenianului, arată un raport realizat de un think-tank cu sediul la Washington,

 

Acesta a fost publicat în contextul în care Donald Trump cere comunității internaționale să rupă schimburile comerciale cu Coreea de Nord, potrivit CNN.

Astfel, documentul scoate în evidență provocările cu care Trump se confruntă, în contextul în care încearcă să se asigure că regimul lui Kim Jong-un nu va mai avea acces la schimburi comerciale, pentru a determina Coreea de Nord să abandoneze programul nuclear.

49 de țări, între care China, Germania, Brazilia, India și Franța, au încălcat sancțiunile impuse de Organizația Națiunilor Unite (ONU), între martie 2014 și septembrie 2017, arată Institutul de Știință și Securitate iInternațională. În cazul a 13 dintre ele, între care Angola, Cuba, Mozambic, Tanzania, Iran, Sri Lanka, Myanmar și Siria, au fost descoperite legături cu armata nord coreeană.

„În unele cazuri, aceste regimuri nedemocratice au primit training militar din partea Coreei de Nord. În alte cazuri, au fost înregistrate importuri sau exporturi de armament”, mai precizează sursa citată.

Cercetătorii au descoperit că 20 de țări au importat sau exportat bunuri din sau în Coreea de Nord, cel mai adesea încercând să mascheze țara de proveniență a acestora.

Deși unele dintre țări s-au angajat public să taie orice legătură cu Phenianul, între care India și Singapore, experții se arată sceptici cu privire la eficiența sancțiunilor impuse de Națiunile Unite.

Cu toate acestea, experții susțin că presiunile din partea comunității internaționale se pot dovedi eficiente. „SUA și Europa ar trebui să facă presiuni asupra fiecărei țări care are legături militare sau economice cu Coreea de Nord, ca să oprească astfel de activități”, se mai precizează în raport.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO