Putin, gata să lucreze la un memorandum: „Poziția Rusiei este clară”. Cu ce s-au lămurit liderii UE în privința lui Trump
Mult așteptata discuție telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin nu a adus nicio noutate în privința unui posibil acord de încetare a focului în Ucraina.
În timp ce președintele american spune că omologul său rus vrea pacea, liderul de la Kremlin este dispus să negocieze imediat, dacă se ține cont de doleanțele sale.
Cu alte cuvinte, Kremlinul a păstrat aceleași obiective ca la începutul invaziei. Kievul a precizat, însă, că este imposibil să-și retragă militarii din regiunile ucrainene cerute de Rusia.
Alegeri 2025
11:03
George Simion le promite susținătorilor că va contesta rezultatul alegerilor: „Eu sunt luptător, nu muiere, nu trădător!”
06:57
Gafa lui Viktor Orban în alegerile prezidențiale din România. Riscă să piardă sprijinul maghiarilor din Transilvania
22:54
Andrei Muraru, după alegerile prezidențiale: România a ales să îşi păstreze vocea pro-europeană şi statutul de democraţie
21:33
Presa internațională, despre alegerile din România: Nicuşor Dan zdrobeşte ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump
Înainte să stea de vorbă cu Vladimir Putin, Donald Trump s-a consultat, pentru câteva minute, cu președintele ucrainean.
Convorbirea cu liderul rus a durat aproximativ două ore. La final, Trump s-a declarat mulțumit de rezultat.
„Cred că (discuția, n.r.) a mers foarte bine. Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile pentru un armistițiu și, mai important, pentru încetarea războiului. Condițiile pentru acest lucru vor fi negociate între cele două părți, așa cum este firesc, deoarece doar ele cunosc detaliile unei negocieri pe care nimeni altcineva nu le-ar putea ști”, a scris președintele american pe rețeaua sa socială.
În fața reporterilor, și liderul de la Kremlin a transmis că Rusia este gata să lucreze cu partea ucraineană pe marginea unui memorandum, care să detalieze principiile unui viitor plan de pace.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Problema este ca părțile rusă și ucraineană să manifeste dorința maximă pentru pace și să găsească compromisuri care să convină tuturor părților implicate. În același timp, aș dori să subliniez că, în linii mari, poziția Rusiei este clară. Pentru noi, cel mai important este să eliminăm cauzele profunde ale acestei crize”.
Presa occidentală scrie, însă, că Trump și Putin nu au ajuns la niciun rezultat concret. Asta, câtă vreme președintele rus nu face niciun compromis și a reluat aceleași declarații ca cele dinaintea negocierilor de la Istanbul.
Imediat după convorbirea cu Putin, Trump a avut o nouă discuție cu Zelenski, dar și cu liderii Comisiei Europene, ai Marii Britanii, Franței, Germaniei, Italiei și Finlandei.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Președintele a spus clar că obiectivul său este instituirea unei încetări a focului și încheierea acestui conflict, iar el a ajuns să fie obosit și frustrat de ambele părți ale conflictului. Președintele și echipa sa au depus un efort enorm pentru a soluționa acest război extrem de complicat, care, din nou, a început din cauza slăbiciunii administrației anterioare”.
Potrivit Financial Times, europenii s-au lămurit că Trump nu este gata să pună mai multă presiune pe Putin, ca să-l forțeze să vină la masa negocierilor.
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat, însă, că toți participanții susțin Kievul. Asa cum observa cu câteva ore mai înainte vicepreședintele american Vance, problema rămâne liderul rus.
JD Vance, vicepreședintele Statelor Unite: „Sincer, cred că președintele Putin nu știe exact cum să iasă din acest război. Dacă ne gândim bine, are un milion de oameni sub arme. Și-a reconfigurat întreaga economie... fabricile care produceau bunuri pentru civili, acum produc obuze de tanc, proiectile de artilerie și drone”.
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a precizat că țara sa nu va retrage trupele din regiunile cerute de Rusia, așa cum ar vrea Kremlinul.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Dacă Rusia pune condiții pentru retragerea trupelor noastre de pe pământul nostru, înseamnă că nu dorește o încetare a focului și nu vrea ca războiul să se încheie, pentru că înțelege foarte bine că Ucraina nu va face acest lucru."
Zelenski a mai adăugat că ia în considerare o nouă întâlnire a celor patru echipe de negociatori - din Ucraina, Rusia, Statele Unite și Europa - și așteaptă o propunere din partea Moscovei.