Putin a ordonat presei din Rusia să nu-i mai spună lui Zelenski ”președinte”. Cum va fi numit de acum liderul ucrainean
Vladimir Putin a interzis presei din Rusia să-l mai numească pe Volodimir Zelenski drept ”președinte”, recomandându-se ca alternativă expresia ”regimul Zelenski” sau adresarea directă pe nume.
Kremlinul a instruit mass-media de stat rusă să nu se mai refere la Volodimir Zelenski ca „președintele” Ucrainei, a informat site-ul de știri independent Holod, citând destinatarii directivei administrației prezidențiale, scrie The Moscow Times.
În schimb, radiodifuzorii de televiziune și publicațiile online sunt sfătuiți să folosească expresia „regimul Zelenski” sau să-l numească pe președintele ucrainean doar pe nume, conform instrucțiunilor transmise de Putin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În prezent, instrucțiunile sunt limitate la titlurile de știri pentru ca numele lui Zelenski să apară fără statutul său oficial pe agregatorii de știri online rusești.
Holod a analizat știrile rusești publicate începând de vineri și a constatat că acestea respectădoar parțial directiva Kremlinului.
Potrivit Holod, agenția de presă administrată de stat RIA Novosti a încetat să-l mai numească pe Zelenski „președinte” în toate știrile sale, cu excepția uneia. Agenția de presă Regnum a început să se refere la Zelenski drept „șeful regimului de la Kiev”, „liderul Kievului” și „liderul ucrainean”.
Alți destinatari ai directivei Kremlinului variază de la agenția de știri de stat TASS până la Readovka, un canal de propagandă din aplicația de mesagerie Telegram.
Indignare și amenințări cu demisia în redacțiile presei de stat, după noua directivă a Kremlinului
Angajații anonimi din mass-media de stat care au vorbit cu Holod au spus că cererile Kremlinului au stârnit un „val de indignare” și „amenințări cu demisiile” în redacțiile lor.
Practic, toate instituțiile media independente rămase din Rusia au fost fie blocate, fie închise după ce forțele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape 19 luni.
La scurt timp după invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia a incriminat acoperirea media a războiului care deviază de la narațiunea Kremlinului cu pedepse de până la 15 ani de închisoare.
Președintele rus Vladimir Putin a justificat trimiterea de trupe în Ucraina cu afirmația falsă că „neonaziștii” din conducerea Kievului comit „genocid” împotriva etnicilor ruși.
Zelenski a fost ales președintele Ucrainei în 2019 cu o majoritate covârșitoare de voturi, pe o platformă de combatere a corupției și de încheiere a conflictului cu rebelii pro-ruși din estul Ucrainei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, presedinte, vladimir putin, interdicție, ordonanta, presa, volodimir zelenki, titlu,
Dată publicare:
20-09-2023 11:54