Prima deplasare a lui Putin de când a fost emis un mandat de arestare pe numele său. Se va întâlni cu Xi Jinping, la Beijing
Preşedintele Vladimir Putin se va întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru discuţii la Beijing, în octombrie, a anunţat marţi Moscova, relatează Reuters.
Aceasta va fi prima deplasare a lui Putin în străinătate de când a fost emis un mandat de arestare împotriva lui în legătură cu deportarea copiilor din Ucraina.
Nikolai Patruşev, un aliat apropiat al lui Putin şi secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia şi China ar trebui să aprofundeze cooperarea în faţa încercării Occidentului de a le contra pe amândouă. El a fost citat de agenţia de ştiri Interfax spunând că discuţiile de la Beijing vor fi "aprofundate", declaraţiile fiind făcute cu ocazia unei întâlniri, la Moscova, cu diplomatul chinez cu cel mai înalt rang, Wang Yi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Putin va participa la cel de-al treilea Forum "Belt and Road" după o invitaţie lansată de Xi în timpul unei vizite pe care a făcut-o la Moscova în martie, potrivit News.ro.
Cu câteva zile înainte de acea vizită, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, suspectat de deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. Moscova neagă acuzaţiile, iar Kremlinul a declarat că mandatul este o dovadă a ostilităţii Occidentului faţă de Rusia. Moscova a deschis, la rândul ei, un dosar penal împotriva procurorului CPI şi a judecătorilor care au emis mandatul.
Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la începutul anului trecut a declanşat unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de la cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962. În aceste condiţii, Putin a pivotat spre China, iar Xi i-a fost alături.
Comerţul bilateral a crescut vertiginos de la invazie, iar Rusia a vândut puterilor asiatice, inclusiv Chinei, volume mai mari de petrol pe care nu le mai poate vinde Occidentului din cauza sancţiunilor. Comerţul dintre Rusia şi China a crescut cu 30% în prima jumătate a acestui an şi va ajunge la peste 200 de miliarde de dolari în 2023, a declarat ministrul rus al economiei, Maksim Reşetnikov, cu ocazia unei vizite în China. "Dezvoltăm în mod activ investiţiile, inclusiv în marile noastre proiecte de gaze şi petrochimice, unde folosim în mod activ tehnologii chinezeşti", a declarat Reşetnikov. "Suntem foarte interesaţi să transformăm cooperarea tehnologică în cooperare în domeniul investiţiilor, astfel încât companiile chineze să intre activ în aceste proiecte, să investească în capital şi să împrumute bani, deoarece proiectele sunt capital-intensive şi nu toate pot fi asigurate în totalitate de sistemul financiar rusesc", a recunoscut ministrul rus.
Putin a vizitat ultima dată Beijingul în februarie 2022, cu câteva zile înainte de invazie, unde el şi Xi au anunţat un parteneriat "fără limite". Moscova spune însă că acest lucru nu înseamnă o alianţă militară.
Putin şi Xi împărtăşesc o viziune amplă asupra lumii, care vede Occidentul ca fiind decadent şi în declin, la fel cum China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la tehnologie la spionaj şi putere militară.
Statele Unite consideră China drept cel mai grav "concurent strategic" pe termen lung, iar Rusia drept o "ameninţare acută".
China s-a abţinut să condamne operaţiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau să o numească invazie, în linie cu Kremlinul, care prezintă războiul drept o "operaţiune militară specială".
La începutul acestui an, directorul CIA, William Burns, a declarat că Rusia devine din ce în ce mai dependentă de China şi riscă chiar să devină în timp "colonia sa economică".