Puteri străine, rebeli sau o farsă. Cine se află în spatele atacului asupra lui Nicolas Maduro

Ultimul update: Duminica 05 August 2018 13:38
Data publicarii: Duminica 05 August 2018 12:59
Categorie: Internaţional

Nicolas Maduro a dat vina pe o grupare internațională pentru "tentativa de asasinat" cu drone încărcate cu explozibili în timpul unei ceremonii militare, dar observatori internaționali sunt sceptici în privința informațiilor furnizate.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a supraviețuit sâmbătă unei tentative de asasinat îndrăznețe, dacă se dovedește a fi reală. Potrivit unor relatări ale autorităților locale, drone încărcate cu explozibili s-au îndreptat către liderul Venezuelei în timp ce acesta susținea un discurs la o paradă militară din capitala Caracas, analizează The Guardian. Multe voci se întreabă însă cine ar fi în spatele atacului.

Puteri străine

Potrivit lui Maduro, planul a fost pus la cale de o cabală internațională de uneltitori de dreapta. L-a acuzat direct pe președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, ca fiind în spatele atacului sprijinit de o rețea de uneltitori și finanțatori din Florida, adăugând că un grup de asasini angajați a fost deja prins. În contextul în care Venezuela este prinsă într-o profundă criză economică și politică, rata inflației fiind estimată să ajungă la finalul anului 2018 la un milion la sută, Maduro a acuzat comunitatea internațională că a lansat un război economic asupra sa. În mod regulat acuză dur SUA că sunt o forță imperialistă pornită să distrugă socialismul și să acapareze petrolul Venezuelei - țara sa având cele mai mari rezerve de petrol din lume. Opoziția din Venezuela este și ea o țintă. Maduro susține că vrea să renunțe la reformele sociale instalate de predecesorul său Hugo Chávez. Maduro a închis și îndepărtat numeroși activiști din opoziție, acuzându-i constant că plănuiesc să-l dea jos de la putere.

Rebelii de dreapta

Nimeni nu și-a asumat imediat responsabilitatea asupra presupusei tentative de asasinat cu excepția unui grup "Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă" care a sugerat implicarea sa printr-un mesaj pe Twitter. ”Am arătat că guvernul este vulnerabil. Atacul nu și-a atins scopul astăz,i dar e doar o chestiune de timp” a spus grupul ai cărui membri nu sunt cunoscuți. Se știe doar că postează regulat mesaje anti-Maduro pe Twitter. Episodul de sâmbătă le-a amintit multora de un incident similar în care un fost polițist, Oscar Perez, a lansat grenade dintr-un elicopter furat către clădiri guvernamentale din Caracas. Perez a fost ucis în timpul unor focuri de armă șase luni mai târziu. Unii analiști suspectează implicarea ”Mişcării naţionale a soldaţilor în cămaşă" în acest incident.

O farsă

Unii observatori pun la îndoială varianta lui Maduro asupra modului în care s-au petrecut evenimentele sâmbătă. Este puțin cam tras de păr pentru o țară unde guvernul a răstălmăcit de multe ori adevărul în interesul propriu. ”Într-o țară unde 98% dintre crime trec nepedepsite, detectivii din guvern au rezolvat acest caz în câteva ore” a scris pe Twitter Phil Gunson, analist la ONG-ul International Crisis Group. Pompierii intervievați de Associated Press susțin că zgomotele auzite au fost cauzate mai degrabă de explozia unei butelii într-un apartament din apropiere decât de drone. Jurnaliști locali susțin această variantă cu poze și imagini din blocul unde a avut loc explozia buteliei de gaz, situat chiar pe strada unde s-a produs atacul. David Smilde, analist la Washington Office in Latin America (WOLA), o organizaţie neguvernamentală pentru drepturile omului, se îndoiește că atacul a fost înscenat. Într-un interviu pentru AP el suține că transmisia scenelor de haos de la paradă, întreruptă repede de televiziunea națională, l-a făcut pe Maduro să pară slab. Însă tot el susține că este posibil ca preşedintele Maduro să folosească încercarea de asasinat pentru a scăpa de oficialii neloiali şi pentru a limita şi mai mult libertăţile.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Vladimir Putin și Donald Trump, la Helsinki
Trump anunță că va retrage SUA din tratatul nuclear cu Rusia: „Vom produce arme”
Cazul jurnalistului Jamal Khashoggi. Turcia promite că va folosi ”toate mijloacele”
100.000 de britanici au cerut în stradă un nou referedum privind BREXIT
Un joc care circulă pe WhatsApp a dus la moartea mai multor adolescenți
Cum au încălcat Meghan și Harry protocolul regal în timpul vizitei în Australia. FOTO
Consilierul lui Trump vrea ca SUA să se retragă din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare
Mohammed Dewji
Ce s-a întâmplat cu miliardarul african răpit de o săptămână. Apelul primit de tatăl lui
Peste 55 de tone de droguri, printre care şi tabletele folosite de ISIS, capturate de Interpol
Zeci de parlamentari străini cer măsuri, după mesajele lui Vâlcov şi Pop despre minorităţi
Catedrala Sagrada Familia a primit autorizaţie de construcție, la peste 130 de ani de la începerea lucrărilor
Zeci de civili, printre 7 copii, ucişi într-un raid care viza Statul Islamic
Anunțul Arabiei Saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi