Puteri străine, rebeli sau o farsă. Cine se află în spatele atacului asupra lui Nicolas Maduro
Nicolas Maduro a dat vina pe o grupare internațională pentru "tentativa de asasinat" cu drone încărcate cu explozibili în timpul unei ceremonii militare, dar observatori internaționali sunt sceptici în privința informațiilor furnizate.
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a supraviețuit sâmbătă unei tentative de asasinat îndrăznețe, dacă se dovedește a fi reală. Potrivit unor relatări ale autorităților locale, drone încărcate cu explozibili s-au îndreptat către liderul Venezuelei în timp ce acesta susținea un discurs la o paradă militară din capitala Caracas, analizează The Guardian. Multe voci se întreabă însă cine ar fi în spatele atacului.
Puteri străine
Potrivit lui Maduro, planul a fost pus la cale de o cabală internațională de uneltitori de dreapta. L-a acuzat direct pe președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, ca fiind în spatele atacului sprijinit de o rețea de uneltitori și finanțatori din Florida, adăugând că un grup de asasini angajați a fost deja prins. În contextul în care Venezuela este prinsă într-o profundă criză economică și politică, rata inflației fiind estimată să ajungă la finalul anului 2018 la un milion la sută, Maduro a acuzat comunitatea internațională că a lansat un război economic asupra sa. În mod regulat acuză dur SUA că sunt o forță imperialistă pornită să distrugă socialismul și să acapareze petrolul Venezuelei - țara sa având cele mai mari rezerve de petrol din lume. Opoziția din Venezuela este și ea o țintă. Maduro susține că vrea să renunțe la reformele sociale instalate de predecesorul său Hugo Chávez. Maduro a închis și îndepărtat numeroși activiști din opoziție, acuzându-i constant că plănuiesc să-l dea jos de la putere.
Rebelii de dreapta
Nimeni nu și-a asumat imediat responsabilitatea asupra presupusei tentative de asasinat cu excepția unui grup "Mişcarea naţională a soldaţilor în cămaşă" care a sugerat implicarea sa printr-un mesaj pe Twitter. ”Am arătat că guvernul este vulnerabil. Atacul nu și-a atins scopul astăz,i dar e doar o chestiune de timp” a spus grupul ai cărui membri nu sunt cunoscuți. Se știe doar că postează regulat mesaje anti-Maduro pe Twitter. Episodul de sâmbătă le-a amintit multora de un incident similar în care un fost polițist, Oscar Perez, a lansat grenade dintr-un elicopter furat către clădiri guvernamentale din Caracas. Perez a fost ucis în timpul unor focuri de armă șase luni mai târziu. Unii analiști suspectează implicarea ”Mişcării naţionale a soldaţilor în cămaşă" în acest incident.
O farsă
Unii observatori pun la îndoială varianta lui Maduro asupra modului în care s-au petrecut evenimentele sâmbătă. Este puțin cam tras de păr pentru o țară unde guvernul a răstălmăcit de multe ori adevărul în interesul propriu. ”Într-o țară unde 98% dintre crime trec nepedepsite, detectivii din guvern au rezolvat acest caz în câteva ore” a scris pe Twitter Phil Gunson, analist la ONG-ul International Crisis Group. Pompierii intervievați de Associated Press susțin că zgomotele auzite au fost cauzate mai degrabă de explozia unei butelii într-un apartament din apropiere decât de drone. Jurnaliști locali susțin această variantă cu poze și imagini din blocul unde a avut loc explozia buteliei de gaz, situat chiar pe strada unde s-a produs atacul. David Smilde, analist la Washington Office in Latin America (WOLA), o organizaţie neguvernamentală pentru drepturile omului, se îndoiește că atacul a fost înscenat. Într-un interviu pentru AP el suține că transmisia scenelor de haos de la paradă, întreruptă repede de televiziunea națională, l-a făcut pe Maduro să pară slab. Însă tot el susține că este posibil ca preşedintele Maduro să folosească încercarea de asasinat pentru a scăpa de oficialii neloiali şi pentru a limita şi mai mult libertăţile.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!