Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Nu vedem semne pentru o soluționare pe cale politică a conflictului din Ucraina”
Moscova nu vede semne, în acest moment, pentru o posibilă soluționare pe cale politică a conflictului din Ucraiana.
A spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Care, pe de altă parte, a refuzat să vorbească şi despre exploziile care au avariat un avion rusesc de spionaj și recunoaștere pe un aerodrom din Belarus.
Activiştii anti-guvernametali din Belarus au revendicat ceea ce spun ei că ar fi fost un atac cu drone asupra unui avion militar rusesc de supraveghere aeriană, A-50. S-a întâmplat pe un aerodrom din apropiere de Minsk. Părțile frontale și centrale ale aeronavei, precum și antena radar ar fi fost lovite în urma a două explozii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Avionul de spionaj A-50 - care poate fi văzut aici zburând deasupra Pieţei roșii, la o paradă militară - este echivalentul rusesc al sistemului de supraveghere folosit de NATO, AWACS. Această operaţiune de sabotaj, susţin activiştii anti-guvernamentali care au revendicat-o ar fi fost pregătită de multe luni.
Pe de altă parte, Kremlinul a respins, politicos, planul de pace propus de China pentru soluţionarea conflictului în Ucraina.
Dmitri Peskov: ”Privim cu mare atenţie planul propus de prietenii noştri chinezi. În ceea ce privește detaliile, acestea trebuie analizate temeinic, iar interesele diferitelor părți trebuie să fie luate în considerare. Este un proces foarte lung și dificil. Reiterăm că acum nu vedem nicio condiție pentru o reglementare pașnică. Operațiunea militară specială continuă și ne îndreptăm spre atingerea obiectivelor care au fost stabilite”.
Aşa arată şi sună... operaţiunea specială a lui Putin la Bahmut. Iar noi imagini postate de şeful administraţiei prezidențiale de la Kiev arată cum se poartă luptele în fortăreaţa din est, cum a numit orașul președintele Zelenski.
Între timp, Vladimir Putin şi-a reiterat vechea teză a Occidentului care duşmăneşte Rusia.
Vladimir Putin: ”(Occidentalii) nu au decât un singur obiectiv: să fărâmiţeze şi să distrugă Federaţia Rusă. S-o rupă în bucăţi, pe care să le controleze. Dacă se ajunge aici, soarta ruşilor se va schimba drastic. Nici nu ştiu dacă naţiunea rusă va supravieţui. Ei (occidentalii) au planul ăsta pus pe hârtie”.
Totodată, liderul de la Kremlin a acuzat din nou NATO că participă la război înarmând Ucraina.
Vladimir Putin: ”Cum am putea să ignorăm capacităţile nucleare ale Occidentului? Mai ales când acesta trimite zeci de miliarde de dolari în ajutoare militare în Ucraina, ceea ce presupune într-un fel participare la conflict”.
Cum se întâmpla adesea, vice-preşedintele Consiliului de securitate al Rusiei a ţinut isonul şefului sau şi a dus chiar mai departe ameninţările.
"Desigur, pomparea armelor poate împiedica orice posibilitate de relansare a negocierilor. Inamicii noştri exact asta fac, nedorind să înţeleagă că obiectivele lor vor duce cu siguranţă la un fiasco total. Pierderi pentru toată lumea. Colaps! Apocalipsa! Să dispară viața pe Pământ până când molozul va înceta să emită radiaţii", a declarat Medvedev într-un interviu acordat ziarului Izvestia.
La rândul său într-un interviu pentru CBS, Şeful CIA, William Burns, şi-a împărtăşit cele mai recente impresii şi concluzii despre conflictul din Ucraina.
Reporter: Cu trei luni în urma v-aţi întâlnit la Moscova cu şeful spironjului rusesc. Aţi sesizat o deschidere cât de mică?
William Burns: ”Nu, discuţia pe care am avut cu Sergei Narishkin, şeful serviciului rus de informaţii externe, a fost descurajantă”.
Reporter: Deci, în prezent, contactele cu Rusia sunt minime?
William Burns: Da, mai nimic. Putin are două cercuri foarte restrânse de consilieri. Unul este cercul în care contează loialitatea în detrimentul competentei. Sunt oamenii care îi spun ce vrea să audă. Acest cerc are cea mai mare vină pentru decizia e a porni războiul”.
În pofida scenariilor legate de o lovitură de palat la Kremlin ori de revolte masive în stradă, şeful spionajului american nu crede că este iminentă o asemenea rezolvare miraculoasă.