Protestele ravasesc lumea araba. 84 de morti in Libia
UPDATE: Revoltele din lumea araba capata accente tot mai sangeroase. Organizatiile pentru drepturile omului sustin ca doar in Libia si-au pierdut viata 84 de oameni, in confruntarile cu aparatul de securitate al lui Muammar Gaddafi.
Si in Bahrain situatia devine tot mai tulbure, dupa ce armata a deschis focul, ranind cel putin 50 de manifestanti.
Pe masura ce seara se lasa peste Manama, tirurile artileriei deveneau tot mai dese.
Goniti din Piata Perlei, rebotezata de ei Tharir, dupa modelul egiptean, manifestantii s-au regrupat in fata spitalului central, unde erau adusi ranitii.
Oamenii sunt furiosi si pe presedintele american Barack Obama, pentru ca nu fac destule presiuni asupra guvernului, ca in Egipt.
Lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere. Micul regat insular din Golf este condus de o minoritate sunita, educata si bogata, care se teme ca manifestantii siiti, majoritari in Barhrain, sunt manipulati de Iran.
De asta se tem si americanii, a caror flota a 5-a este ancorata fix in Bahrain. De aceea, Washingtonul s-a multumit sa-i mustre pe oficialii de la Manama si atat.
Aceeasi situatie si in Yemen, unde americanii au nave de razboi care supravegheaza Cornul Africii si calea catre Canalul de Suez.
Si in Yemen, protestele devin tot mai violente. Contestatarii se lupta fie cu fortele de ordine, fie cu sustinatorii presedintelui Saleh.
Surpriza vine insa din Libia, unde Muammar Gaddafi domneste de 40 de ani, mai ceva ca un monarh absolut. De marti insa, autoproclamatul "rege al regilor Africii" se confrunta cu revolte fara precedent.
Replica lui Gaddafi n-a intarziat. Pe de o parte, interventia dura a aparatului de securitate, pe de alta parte Gaddafi insusi a aparut la Tripoli, intr-o manifestatie a sustinatorilor sai, ca sa arate ca el este singurul stapan al Libiei.
Libia, urmatoarea tara care isi rastoarna dictatorul? Gaddafi se teme ca da