Libia, urmatoarea tara care isi rastoarna dictatorul? Gaddafi se teme ca da
Muammar Gaddafi a luat masuri ca nu cumva sa aiba aceeasi soarta ca Ben Ali si Hosni Mubarak. Liderul libian, aflat de 42 de ani la putere, a eliberat zeci de detinuti politici si a creat o comisie pentru reforme.
In plus, a participat la o manifestatie in favoarea sa. Intre timp, in mai multe orase din tara aveau loc proteste violente si fortele de ordine trageau in multime.
Va fi Libia urmatoarea tara care isi rastoarna dictatorul? Intrebarea staruie de marti, cand libienii au iesit pentru prima oara in strada. Proteste au avut loc in mai multe orase, dar cum in tara aproape ca nu sunt jurnalisti straini, informatiile - putine - greu pot fi verificate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Exista insa marturii si imagini filmate de amatori si postate pe internet. Toate inregistrarile vorbesc despre inabusirea brutala a protestelor.
"Tinem legatura cu oameni din Benghazi, care ne spun ca fortele de securitate ii bat destul de rau pe demonstranti, sunt multi raniti. Stim din surse de incredere ca sute de oameni au fost raniti de fortele de securitate cu gaze lacrimogene si alte arme", a spus Joe Stork, Human Rights Watch.
"Oficialii de la ambasada libiana din Washington nu au vrut sa discute cu noi. Dar surse din regiune - inclusiv una apropiata guvernului libian - au prezentat pozitia Guvernului fata de aceasta revolta", Brian Todd, corespondent CNN.
Gaddafi are de gand sa ia masuri ca sa calmeze nemultumirea populatiei. Un ziar proguvernamental a anuntat lansarea unor reforme majore si eliberarea a peste o suta de detinuti politici. Asta dupa ce, mai mult de patru decenii, liderul libian s-a mentinut la putere rasplatindu-si regeste aliatii si reprimandu-si brutal adversarii.
Si pe plan extern a reusit sa se reabiliteze in ultimii ani. Libia a fost scoasa de pe lista tarilor teroriste, dupa ce a renuntat la armele de distrugere in masa, a platit despagubiri pentru atentatul de la Lockerbie si a ajutat America in razboiul impotriva terorismului.
In ciuda valului de schimbari din regiune, analistii spun ca sansele ca Gaddafi sa fie inlaturat sunt mici.
Intre timp, in Bahrein, armata desfasurata in capitala a deschis focul vineri seara asupra manifestantilor, in timp ce printul mostenitor promitea dialog cu opozitia. Proteste au avut loc vineri si in Yemen, Iordania, Siria si Egipt.
La Cairo, armata a avertizat ca nu va mai tolera demonstratii care dauneaza economiei.