Protestele de la Hong Kong genereaza manifestatii in toata lumea. China a arestat zeci de sustinatori

Hong Kong

In timp ce zeci de mii de manifestanti prodemocratie s-au reunit miercuri la Hong Kong pentru o demonstratie de forta de Ziua Nationala a Chinei, noi sustineri s-au facut auzite din diverse parti ale globului.

Chris Patten, ultimul guvernator al coloniei britanice Hong Kong, a facut apel la un "dialog real" care sa raspunda "aspiratiilor legitime" ale manifestantilor prodemocratie din teritoriul retrocedat in 1997 Chinei. "Cred ca trebuie sa vedem cum dialogul inlocuieste gazele lacrimogene sau paralizante", a declarat Patten intr-un interviu pentru BBC, citat de Mediafax.

Anterior in cursul zilei, laureatul premiului Nobel pentru Pace, sud-africanul Desmond Tutu, a salutat curajul manifestantilor. "Ma rog pentru ca vocea poporului din Hong Kong sa nu fie sugrumata nicioada", a declarat eroul luptei antiapartheid intr-un comunicat. "Si ma rog pentru ca Guvernul drept si plin de compasiune al Beijingului sa nu se teama de vointa poporului sau".

Marcand in modul lor 65 de ani de la intemeierea Republicii Populare China, manifestantii care cer introducerea votului universal deplin in 2017 au ocupat din nou centrul Hong Kong-ului miercuri, fiind mai numerosi decat oricand, desi nicio estimare fiabila nu era disponibila.

Manifestatii de sustinere a "revolutiei umbrelelor" au avut loc pe diferite continente. Manifestantii au fost in numar de aproximativ 4.000 la Taipei, 2.000 la Londra si 300 la Auckland. Alte evenimente ar urma sa aiba loc in 23 de orase din lume, intre care Paris, Melbourne, si Washington. In fata ambasadei Chinei din centrul Londrei, manifestantii arborau umbrele negre si galbene, o referire la cele folosite de locuitorii din Hong Kong pentru a se proteja de gazele lacrimogene. "Hong Kong - lumea va sustine", sau "Nu ne puteti ucide pe toti", se putea citi pe pancartele realizate in graba pornind de la cutii de cereale sau paste.

Citește și
honk kong
VIDEO. Protestele din Hong Kong, surprinse cu o drona. Poza tanarului care sfideaza fortele cu o umbrela a ajuns un simbol
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In Taiwan, multimea a cantat melodia "Boundless Oceans, Vast Skies" a grupului din Hong Kong Beyond, care a devenit unul dintre imnurile protestului. "Am avut sentimentul ca trebuie sa ma mobilizez intr-un moment in care Hong Kong a ajuns la un moment de viata si de moarte", a declarat Lun Hon Wing, un manifestant din Hong Kong, student la universitatea nationala Sun Yat-sen din Taiwan. Primindu-l pe omologul sau Wang Yi la Departamentul de Stat, seful diplomatiei americane a lansat un apel la "retinere" si a reafirmat "sustinerea" acordata de Statele Unite "sufragiului universal la Hong Kong". Yi a replicat ca manifestatiile tin de "afacerile interne ale Chinei".

Marti, Marea Britanie, fosta putere coloniala, a anuntat prin intermediul vicepremierului Nick Clegg, convocarea ambasadorului Chinei pentru a-si exprima "ingrijorarea" si "consternarea". Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Guvernului chinez si manifestantilor sa isi rezolve pasnic diferendul, iar Franta a facut apel la un "dialog pasnic" intre miscarea prodemocratie si autoritatile de la Hong Kong.

Campania de nesupunere civila care dureaza de mai multe zile in aceasta fosta colonie britanie s-a intensificat brusc in ultimele zile, provocand cea mai grava criza politica de la retrocedarea Hong Kong-ului catre China, in 1997.

Criza din Hong Kong este o "problema interna" a Chinei, apreciaza ministrul chinez de Externe

Manifestatiile prodemocratie din Hong Kong sunt "probleme interne ale Chinei", a afirmat miercuri la Washington ministrul chinez de Externe, Wang Yi, alaturi de omologul sau american, John Kerry. Primindu-l pe ministrul chinez la Departamentul de Stat, seful diplomatiei americane i-a spus in fata presei ca "spera ca autoritatile din Hong Kong vor avea o atitudine de retinere" fata de manifestantii din fosta colonie britanica retrocedata Chinei in 1997. "Gruvernul chinez si-a anuntat foarte ferm si foarte clar pozitia: problemele din Hong Kong sunt probleme interne ale Chinei", a declarat Wang Yi, cu ajutorul unui interpret, inainte de intrevederea cu John Kerry.

"Toate tarile trebuie sa respecte suveranitatea Chinei", a subliniat seful diplomatiei chineze. Facand aluzie la tulburarile politice din Hong Kong, ministrul chinez a afirmat ca "nicio tara, nicio societate, nimeni nu va tolera actiunile ilegale care incalca ordinea publica". La randul sau, seful diplomatiei americane a reinnoit apelul Washingtonului la "retinere" si "respectarea dreptului manifestantilor de a-si exprima opiniile in mod pasnic". De asemenea, el a reafirmat "sprijinul" Statelor Unite pentru "sufragiu universal in Hong Kong".

Departamentul de Stat a avertizat marti ca John Kerry va aborda situatia de criza din Hong Kong, o regiune cu statut special, cu musafirul sau chinez Wang Yi.

Liderii studentilor de la manifestatiile din Hong Kong au amenintat miercuri cu intensificarea miscarii de protest si invadarea sediilor guvernamentale, in cazul in care seful Executivului, Leung Chun-ying, nu demisioneaza miercuri sau joi. Manifestantii cer instaurarea sufragiului universal deplin din 2017.

China a arestat zeci de disidenti care sustin manifestantiile de la Hong Kong

Autoritatile chineze au arestat peste zece disidenti si au interogat alti aproximativ 60 care si-au exprimat sustinerea fata de manifestantii prodemocratie de la Hong Kong, au anuntat miercuri asociatii de apararea drepturilor omului. Partidul Comunist Chinez (PCC) a inasprit mai mult ca oricand cenzurarea retelelor de socializare, cu scopul de a-i impiedica pe chinezi sa se informeze despre fronda care tulbura Hong Kong-ul, care vrea sa-si aleaga Guvernul, in 2017, prin sufragiu universal deplin.

Manifestantii din orasul-stat au sfidat miercuri sarbatorile care marcheaza crearea Chinei comuniste, adunandu-se din nou in centrul orasului, in ceea ce se anunta a fi cea mai puternica mobilizare de la inceputul miscarii de protest. Dupa confruntarile de duminica intre manifestanti si politisti, "un anumit numar de cetateni chinezi sunt victime ale unor represalii", pentru ca au exaltat lupta studentilor din oras, afirma China Human Rights Defenders (CHRD). Potrivit acestui ONG, care a cules marturii de la activisti din intreaga China, cel putin zece persoane au fost arestate, iar alte cateva zeci au fost amenintate. Amnesty International (AI) a anuntat 20 de arestari si 60 de convocari la interogatoriu.

"Reprimarea activistilor in China clarifica motivele pentru care atat de multi locuitori din Hong Kong se tem de controlul tot mai mare al Beijingului asupra afacerilor orasului", a declarat William Nee, un specialist in regiunea chineza de la Amnesty, citat intr-un comunicat. ONG-ul a indemnat autoritatile chineze sa "elibereze imediat toate persoanele arestate pentru ca si-au exprimat in mod pasnic sustinerea fata de manifestantii din Hong Kong".

Unul dintre activisti, Wang Long, a fost arestat luni la Shenzhen (sud), nu departe de Hong Kong, dupa ce a postat online mesaje despre manifestatii, potrivit CHRD. Wang Long, in varsta de 25 de ani, care se descrie ca un tanar "angajat jurist", a ajuns in septembrie in atentia presei, dupa ce a atacat in instanta un operator din domeniul telecomunicatiilor, caruia i-a reprosat blocarea motorului american de cautare Google.

O activista din Shanghai, Shen Yanqiu, a postat online fotografii in care apare cu capul ras, in semn de sustinere fata de manifestanti, tot potrivit CHRD. Ea a fost arestata marti si este "detinuta intr-un loc secret". Un grup de "pana la 20 de cetateni" a fost ridicat marti de politie la Guangzhou, in provincia Canton (sud), dupa ce s-a intrunit intr-un parc pentru a-si exprima sustinerea fata de protestatarii de la Hong Kong, potrivit CHRD. Cel putin doi activisti - Huang Minpeng si Liu Hui - au fost arestati si plasati in detentie, fiind "privati de hrana", dupa care au fost eliberati. Alti activisti au fost arestati la Beijing, Chongqing (sud-vest) si in provincia Jiangxi (centru).

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Mii de persoane din Hong Kong protesteaza, in cea mai grava criza politica din 1997. Cererile manifestantilor
Mii de persoane din Hong Kong protesteaza, in cea mai grava criza politica din 1997. Cererile manifestantilor

Protestul pro-democratie sau Revolutia Umbrelelor din Hong Kong prinde puteri chiar de ziua nationala a Chinei. Ploaia puternica nu a diminuat multimea de zeci de mii de oameni, care de cateva zile paralizeaza centrul orasului.

VIDEO. Protestele din Hong Kong, surprinse cu o drona. Poza tanarului care sfideaza fortele cu o umbrela a ajuns un simbol
VIDEO. Protestele din Hong Kong, surprinse cu o drona. Poza tanarului care sfideaza fortele cu o umbrela a ajuns un simbol

Amploarea protestelor din Hong Kong denumita si "Revolutia Umbrelelor" este ilustrata perfect de o filmare realizata cu o drona. Imaginile fac ocolul presei internationale.

Washington Post: Protestele de la Hong Kong ar putea schimba modul de gandire al Beijingului. VIDEO
Washington Post: Protestele de la Hong Kong ar putea schimba modul de gandire al Beijingului. VIDEO

Protestele care au loc in prezent la Hong Kong ar putea aduce unele beneficii, chiar daca orasul-stat nu va primi din partea Beijingului sistemul democratic deplin pe care il reclama manifestantii, comenteaza Washington Post.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.