VIDEO. Protestele din Hong Kong, surprinse cu o drona. Poza tanarului care sfideaza fortele cu o umbrela a ajuns un simbol


Ultimul update: Vineri 03 Octombrie 2014 07:18
Data publicarii: Marti 30 Septembrie 2014 16:16
Categorie: Stiri externe
honk kong

Amploarea protestelor din Hong Kong denumita si "Revolutia Umbrelelor" este ilustrata perfect de o filmare realizata cu o drona. Imaginile fac ocolul presei internationale.

Publicatii precum BBC si Wall Street Journal au preluat filmari spectaculoase realizate cu dronele de protestatarii prodemocratie, stransi in ultimele 4 zile in districtul financiar din Hong Kong.

Una dintre cele mai reprezentative imagini ale protestelor din ultimele zile este fara indoiala o fotografie denumita Omul cu Umbrela, relateaza Wall Street Journal. Imaginea in care un tanar se opune fortelor de ordine care dispersau manifestantii cu grenade cu gaze lacrimogene a ajuns virala si comparata pe retelele sociale cu celebra fotografie Omul care a oprit tancul din timpul protestelor din Piata Tiananmen, in 1989 cand un chinez s-a plantat in fata coloanei de blindate pe bulevardul Chang’An din Beijing.

Beijingul a asigurat marti Guvernul din Hong Kong de "intreaga" sa sustinere in gestionarea manifestatiilor "ilegale" din fosta colonie britanica, relateaza Mediatax, citand AFP.

"Sustinem intru totul Guvernul Regiunii Autonome Speciale Hong Kong in privinta tratarii problemei" "activitatilor ilegale" legate de manifestatii, a declarat Hua Chunying, o purtatoare de cuvant a diplomatiei chineze.

Beijingul si-a reafirmat pozitia dupa ce seful Executivului din Hong Kong Leung Chun-ying a cerut marti incetarea manifestatiilor.

Militantii prodemocratie au promis sa ocupe centrul orasului atat timp cat Beijingul nu le va acorda reformele politice promise dupa retrocedarea catre China a fostei colonii britanice, in 1997.

Manifestantii protesteaza fata de decizia Beijingului, anuntata in august, de a acorda sufragiul universal in alegerea sefului Executivului in 2017 dar pastrand controlul asupra candidaturilor.

"Anumite tari au facut declaratii despre acest subiect", a relevat purtatoarea de cuvant chineza. "Afacerile Hong Kongului tin de afacerile interne chineze. Invitam, de indata, partile externe la retinere si sa nu se amestece in niciun fel", a adaugat ea.

Londra a indemnat la deschiderea unor negocieri "constructive", iar Washingtonul a cerut atat autoritatilor si manifestantilor sa dea dovada de retinere. Beijingul se confrunta, in Hong Kong, cu cea mai importanta miscare de contestare de la rtrocedarea coloniei britanice Chinei, in 1997.
 

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO