Proteste violente în Bulgaria. Cetățenii, nemulțumiți de raționalizarea apei
30 de manifestanți şi doi membri ai forţelor de ordine au avut nevoie de asistenţă medicală luni seară, la Sofia, după un protest în fața Ministerului bulgar al Dezvoltării Regionale.
Oamenii au cerut demisia guvernului, ca urmare a crizei din orașul Pernik, unde apa este drastic raționalizată de două luni. Problema apei din Pernik a generat şi o moţiune de neîncredere în guvernul bulgar, ce va fi supusă votului miercuri.
Protestul a fost organizat de partidul Renaşterea, iar majoritatea participanţilor erau locuitori din Pernik, unde apa este strict raţionalizată, după ce rezervele locale au scăzut la un nivel critic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Oraş situat în vestul Bulgariei, la 30 de kilometri de capitala Sofia, Pernik are o populație de 100.000 de locuitori.
Un grup de protestatari a încercat să forțeze intrarea în sediul Ministerului dezvoltării regionale. Atacați cu sticle și alte proiectile, forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene.
Protestatar: „Am fost loviți de polițiști. Am văzut spray-urile cu gaze lacrimogene.”
Protestatar: „Nu știu de ce au făcut asta. Îmi simt ochii ca și cum ar fi luat foc. M-au ajutat alți oameni, dar aproape că nu mai vedeam nimic.”
Fostul director al companiei de apă din Pernik şi fostul primar interimar au fost reţinuţi ieri pentru 72 de ore, sub acuzaţia de gestiune frauduloasă şi respectiv abuz în serviciu.
Mai mult, criză apei și scandalul importurilor de deşeuri periculoase din Italia au dus recent la demisia ministrului mediului, și el acuzat de gestiune frauduloasă.
Potrivit dosarului, investigat și în Italia, Bulgaria a importat reziduuri în vederea arderii lor în termocentralele sale, ceea ce a contribuit la creşterea poluării.