Proteste masive în UK: Oamenii, nemulţumiţi de suspendarea Parlamentului
Proteste de amploare la Londra şi în alte zeci de oraşe britanice. Sâmbătă, mii de oameni au ieşit pe străzi nemulţumiţi de intenţia premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul.
La Londra, protestatarii s-au adunat în faţa reşedinţei sale din Downing Street, în timp ce manifestaţii similare au loc şi în alte oraşe mari, cum ar fi Belfast şi York.
Oamenii îi cer lui Johnson să renunţe la suspendarea Parlamentului chiar în perioada în care ar fi trebuit să aibă loc dezbateri pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
În Londra, manifestanţii au strigat „Boris Johnson, să îţi fie ruşine!”.
Manifestaţii au avut loc în peste 30 de oraşe din Marea Britanie, printre care Edinburgh, Belfast, Cambridge, Exeter, Nottingham, Manchester, Glasgow şi Birmingham.
Londra anunţă accelerarea negocierilor cu UE în septembrie
Negociatorii europeni şi britanici se vor reuni de două ori pe săptămână în septembrie pentru a încerca să ajungă la o înţelegere privind condiţiile divorţului dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, prevăzut pentru 31 octombrie, a anunţat joi ministerul pentru Brexit, notează AFP.
"Reuniuni tehnice" vor putea fi adăugate celor două întâlniri săptămânale, care vor continua în perioada suspendării Parlamentului de la Westminster între a doua săptămână din septembrie şi 14 octombrie, a precizat ministerul britanic.
"Dacă am fost încurajat în ultimele săptămâni de discuţiile mele cu lideri europeni legate de dorinţa de a aborda soluţii alternative la plasa de siguranţă antidemocratică, a sosit vremea ca cele două părţi să accelereze ritmul", a declarat premierul Boris Johnson într-un comunicat.
Această plasă de securitate, sau "backstop", este clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - ţară membră a Uniunii Europene - şi provincia britanică Irlanda de Nord. Ea prevede că, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul unei perioade de tranziţie, Regatul Unit rămâne în întregime într-un "teritoriu vamal unic" cu UE.
Boris Johnson vrea să elimine această dispoziţie, deoarece ar împiedica Regatul Unit să urmeze o politică independentă în domeniul comercial, fiind supus în continuare regulilor europene.
"Sunt necesare reuniuni şi discuţii suplimentare dacă dorim să avem o şansă de a ajunge la o înţelegere asupra unui acord pentru ieşirea noastră de la 31 octombrie", a insistat el.
Boris Johnson a afirmat că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la acea dată, cu sau fără un acord de retragere. Cel negociat de fostul premier britanic Theresa May a fost respins de trei ori de Parlamentul de la Westminster.
Regatul Unit a făcut astfel cunoscut că va trimite ca reprezentanţi la Bruxelles specialişti în problema frontierelor şi politici comerciale pentru a-i acorda ajutor lui David Frost, consilierul lui Boris Johnson.
Boris Johnson i-a cerut Reginei Elisabeta a II-a să-şi amâne până pe 14 octombrie discursul susţinut la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, mişcare prin care şeful executivului britanic îngreunează planurile opoziţiei de a-l împiedica să-şi pună în practică decizia de a scoate Regatul Unit din UE fără un acord până pe 31 octombrie, dacă blocul comunitar nu negociază până atunci cu Londra un nou acord privind Brexitul din care să fie eliminată clauza privind ''plasa de siguranţă'' nord-irlandeză.
Regina Elisabeta a II-a a aprobat amânarea discursului până pe 14 octombrie, aşadar implicit şi suspendarea parlamentului până la acea dată, ''Discursul Reginei'' fiind documentul care schiţează planurile guvernului pentru următorul an şi prezintă priorităţile şi agenda legislative.
Sursa: BBC
Etichete: boris johnson, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii,
Dată publicare:
31-08-2019 19:29