Promisiunile făcute de liderul rebelilor din Siria, după înlăturarea dictaturii al-Assad. Mesajul transmis prin presa străină
Rebelii sirieni au dat foc mormântului lui Hafez al Assad, tatăl fostului președinte, aflat acum în exil în Rusia.
Între timp forțele rebele, care încearcă să-și asigure controlul asupra resurselor țării, au preluat control unui oraș într-o zonă cu bogate zăcăminte de petrol.
Iar Israelul, dar și Turcia continuă bombardamentele pentru neutralizarea armamentului și muniției abandonate de armata fostului regim.
Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.
Opulentul palat a lui Bashar al-Assad este trofeul rebelilor, după răsturnarea regimului.
Semn al furie față de regimul brutal aflat la putere mai mult de 50 de ani, la Damasc, rebelii au incendiat mormântul lui Hafez al Assad, tatăl defunct al fostului președinte Bashar al-Assad.
Între timp, ies la iveală nesfârșite dovezi despre atrocitățile comise de fostul regim. Morgile sunt pline cu trupurile celor executați de oamenii lui Bashar al-Assad.
Stuart Ramsay, corespondent Sky News: „Asta se întâmplă în tot orașul. Oamenii vin la morgă, acolo unde știu că sunt persoane care au fost torturate până la moarte. Trupurile lor au fost găsite aici și identificate. Unii i-au văzut pe cei dragi doar pe rețelele sociale, în poze”.
Însă zeci de mii de sirieni fugiți din cauza represiunii au început să se întoarcă acasă, sperând la vremuri mai bune.
Pe de altă parte, rebelii sirieni au anunțat ca au preluat controlul asupra unui oraș din est într-o zonă cu mari rezerve de petrol, aflată până acum în mâinile forțelor kurde.
Liderul rebelilor a vorbit cu presa străină.
Reporter: Care e mesajul tău pentru țările străine? Există probabil îngrijorări legate de planurile tale, legate de ceea se va întâmpla pe viitor.
Abu Mohammed al-Jolani, liderul rebelilor: Temerile lor nu-și au locul. Țara se îndreaptă spre dezvoltare și reconstrucție. Spre stabilitate. Oamenii sunt epuizați după atâta război și nu mai vor lupte, așa că nu vor mai fi lupte.
Însă, Israelul mai ales - cu 350 de raiduri în 48 de ore - dar și Turcia continuă să bombardeze obiective militare din Siria, de teamă ca armele și munițiile să nu ajungă în mâinile unor rebeli ostili.
Merlyn Thomas, corespondent BBC: „Am analizat imagini de la bombardamentele israeliene în Siria, începând cu 8 decembrie. Inclusiv acest raid de peste noapte în portul Latakia, în vestul Siriei, care era folosit de marina militară siriană. Și iată urmările. Mai multe nave și echipamente distruse, sau serios avariate. Am verificat și imaginile bombardamentelor asupra unui centru de cercetare de lângă Damasc. Și iată urmările. Acesta este un obiectiv crucial. Conform agenției ONU de supraveghere, de aici era condus programul de dezvoltare a armelor chimice”.
Sky Rossi, corespondent Sky News: „Iată ce a am văzut pe drumul spre Hassakah, peste tot este împrăștiată muniție distrusă dintr-un convoi care transporta arme și muniție. Camioanele au fost bombardate noaptea, când părăseau o bază a fostului regim. Explozii secundare au luminat cerul în timp ce proiectilele erau aruncate în aer. Agenția oficială de știri a Turciei a anunțat că atacul a fost purtat de avioanele de luptă ale țării. Ankara nu vrea ca armele să cadă în mâinile rebelilor kurzi”.
Iranul nu va fi slăbit, după căderea regimului Assad, transmite liderul suprem de la Teheran.
Ayatollah Ali Khamenei: „Nu ar trebui să existe nicio îndoială că ceea ce s-a întâmplat în Siria este rezultatul unui plan comun american și sionist. Avem dovezi, iar aceste dovezi nu lasă loc de îndoială”.
De asemenea, ayatollahul a sugerat implicarea unui "stat vecin al Siriei", fără să-l numească.