Atacul cu drone din Arabia Saudită: Producția de petrol mondială, afectată. SUA acuză Iranul, reacția Riadului
Atacul cu drone asupra a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită a provocat oprirea „temporară” a producţiei celor două situri, afectând aproximativ jumătate din producţia gigantului petrolier naţional Aramco.
Potrivit specialiştilor, lovitura militară a avut un impact uriaş şi pe plan economic pentru că a redus la jumătate capacitate de prelucrare a petrolului din regatul saudit, adică la 5 milioane de barili.
Asta ar însemna o scădere cu 5 procente a livării mondiale de petrol. Analiştii militari sunt de părere că, în urma acestei lovituri, tensiunile din zona Golfului Persic vor lua amploare. Şi asta mai ales pentru că rebelii din Yemen sunt susţinuţi de Iran, iar Statele Unite acuză Teheranul de organizarea atacului.
Atacul a provocat oprirea „temporară” a producţiei celor două situri. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Ministerul saudit al Energiei, citat de AFP.
Două instalaţii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac cu drone, sâmbătă dimineaţă devreme, revendicat de rebelii yemeniţi Houthi, notează Agerpres.
Atacul „a condus la suspendarea provizorie a producţiei la siturile Abqaiq şi Khurais”, a declarat ministrul saudit al energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă SPA.
Atacul a determinat întreruperea producţiei a 5,7 milioane de barili de ţiţei, circa 50% din producţia totală a Aramco, a adăugat el.
Sâmbătă, la ora 4.00 (1.00 GMT), echipele de securitate industrială Aramco au intervenit la incendii în două dintre instalaţiile sale la Abqaiq şi Khurais, în estul Arabiei Saudite, a informat SPA, precizând că „cele două incendii au fost stinse”.
Președintele SUA condamnă atacul, secretarul de stat american acuză Iranul
Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat sâmbătă atacul cu drone, în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, secretarul de stat american, Mike Pompeo, acuzând la rândul său Iranul, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de sâmbătă împotriva unor importante infrastructuri energetice. Acţiuni violente contra unor zone civile şi infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea”, a declarat Casa Albă, într-un comunicat, după apelul telefonic.
„Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale”, a afirmat, la rândul său, Mike Pompeo, pe Twitter. „Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor acţiona cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.
Acest atac cu drone revendicat de rebelii yemeniţi houthi a fost al treilea atac de acest gen în ultimele cinci luni împotriva infrastructurilor gigantului petrolier. După atac, Riadul a fost nevoit să îşi reducă producţia de petrol la jumătate, ceea ce reprezintă aproximativ cinci milioane de barili de ţiţei pe zi, 5% din producţia mondială de petrol pe zi, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.
Bazele SUA se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene, avertizează un comandant iranian
Un înalt responsabil militar iranian a avertizat duminică Statele Unite că bazele şi navele lor din regiune se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene, relatează Reuters.
"Toată lumea ştie că toate bazele americane şi portavioanele lor, pe o distanţă de până la 2000 de kilometri în jurul Iranului, se află în raza de acţiune a rachetelor noastre", a afirmat comandantul forţelor aerospaţiale ale Gardienilor revoluţiei din Iranul, Amir Ali Hajizadeh, potrivit agenţiei semioficiale Tasnim.
Comentariile acestuia survin după ce sâmbătă secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Iranul pe Twitter că "a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale", după un bombardament cu drone asupra a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită. Atacul, revendicat de rebelii yemeniţi houthi, a declanşat incendii la două instalaţii petroliere ale gigantului Aramco. Secretarul de stat american a susţinut în mesajul său pe Twitter că nu există dovezi că atacul a provenit din Yemen.
Purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi, a respins de asemenea duminică acuzaţiile şefului diplomaţiei americane, dând de înţeles că acestea ar avea ca scop să justifice "viitoare acţiuni" împotriva Iranului.
"Astfel de acuzaţii şi remarci sterile şi oarbe sunt de neînţeles şi lipsite de sens", a declarat Moussavi într-un comunicat în care menţionează că acestea vizează să "strice reputaţia unei ţări cu obiectivul de a crea un cadru pentru viitoare acţiuni împotriva sa", a consemnat AFP
Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite avertizează că țara sa „vrea şi poate” răspunde la această „agresiune”
Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat sâmbătă că ţara sa are „voinţa şi capacitatea” de a riposta la atacul cu drone lansat de rebelii yemeniţi houthi asupra instalaţiilor petroliere strategice ale regatului, a transmis agenţia oficială saudită SPA, notează AFP.
„Regatul are voinţa şi capacitatea de a face faţă şi a răspunde la această agresiune teroristă”, a spus prinţul Mohammad bin Salman, în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele american, Donald Trump, potrivit sursei.
Emisarul ONU pentru Yemen s-a declarat „extrem de îngrijorat”
Emisarul ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, s-a declarat „extrem de îngrijorat” după atac, informează sâmbătă AFP.
Într-un comunicat, Griffiths s-a declarat „extrem de îngrijorat în legătură cu atacurile cu drone (...) întreprinse azi (sâmbătă) împotriva a două instalaţii petroliere importante în Arabia Saudită”. El a estimat recenta escaladare militară drept „extrem de îngrijorătoare”, îndemnând toate părţile la reţinere şi cerându-le să evite să pună în pericol negocierile angajate de ONU.
ONU a mediat negocierile inter-yemenite în decembrie, în încercarea de a pune capăt conflictului, care a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit organizaţiei.
Rebelii yemeniţi houthi susțin că au avut sprijin „din regat”
Un purtător de cuvânt al rebelilor yemeniţi houthi a declarat că au folosit 10 drone în atac.
Potrivit BBC, Yahya Sarea a declarat, pentru al-Masirah TV, că noi atacuri ar putea avea loc. El a precizat că operațiunea de sâmbătă a fost una dintre cele mai mari desfășurate de forțele houthi în Arabia Saudită și că aceasta a fost posibilă „în cooperare cu oameni onorabili din regat”.
Aramco Ais nu este doar cel mai mare producător de petrol din lume, este, de asemenea, și una dintre cele mai profitabile afaceri de pe glob.
Arabia Saudită e răspunzătoare de 10% din producția de petrol globală. Reducerea la jumătate ar putea avea un efect semnificativ asupra prețurilor luni, când se deschid piețele, au avertizat specialiștii consultați de BBC.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, BBC
Etichete: SUA, arabia saudita, ONU, atac drone, yemen,
Dată publicare:
15-09-2019 07:07