Procuror special numit in cazul investigatiei privind implicarea rusilor in alegerile din SUA. Reactia lui Donald Trump

×
Codul embed a fost copiat

Departamentul de Justitie a numit un procuror special pentru investigatia cu privire la implicarea rusilor in alegerile prezidentiale din SUA.

Departamentul de Justitie l-a numit miercuri noapte pe fostul director al Biroului Federal de Investigatii (FBI) Robert Mueller drept procuror special pentru a conduce investigatia federala cu privire la implicarea rusilor in alegerile prezidentiale, precum si la posibilele legaturi dintre asociatii campaniei Trump si agentii Moscovei, relateaza CNN.

Decizia de numire a unui procuror special in aceasta investigatie a revenit adjunctului Procurorului-General, Rod Rosenstein, avand in vedere ca Jeff Sessions s-a recuzat in urma cu mai multe luni din orice investigatie cu privire la implicarea rusilor in alegerile prezidentiale, tocmai pentru ca a ocupat o pozitie importanta in campania Trump.

Mueller este ”autorizat” ca procuror special ”sa aduca in fata justitiei infractiuni federale, care ar putea sa decurga din investigarea faptelor”, potrivit scrisorii de numire semnata de Rosenstein.De asemenea, numirea acestuia in pozitia de procuror special are ca scop potolirea criticilor dure care au vizat administratia Trump dupa demiterea surprinzatoare a directorului Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, chiar atunci cand exista o intensificare a anchetei cu privire la legaturile dintre asociatii campaniei republicane si Rusia.

Presedintele Trump a reactionat dupa numirea procurorului special, sustinand ca acesta va confirma ca nu a existat ”nicio intelegere secreta” intre campania sa si Rusia. ”Asa cum a spus in repetate randuri, o investigatie exhaustiva va confirma ceea ce stim deja - ca nu a existat nicio intelegere secreta intre campania mea si orice entitate strina. Abia asteptat concluzionarea cat mai rapida a acestei probleme. Nu ma voi opri niciodata din a ma lupta pentru oameni si pentru problemele care conteaza cel mai mult pentru viitorul tarii noastre”, se arata intr-un comunicat transmis de Casa Alba.

Citește și
Donald Trump
CNN: Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar putea fi pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Mueller a anuntat ca accepta responsabilitatea si isi va duce la capat obligatie in masura abilitatilor sale. DOJ a pastrat secreta numirea unui procuror special in ancheta cu privire la implicarea Rusiei, iar reprezentantii Casei Albe au primit un avertisment in acest sens cu doar o ora inainte de publicarea informatiei in Statele Unite.
Cu scurt timp inainte de publicarea scrisorii de numire, un oficial al departamentului pentru Justitie a luat legatura cu presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, pentru a-l informa cu privire la numirea unui procuror special in investigatia cu privire la Rusia.

De asemenea, reactii au existat si din partea senatorilor care fac parte din Comisia de Informatii. ”Cred ca este o actiune corecta si cred ca ei au crezut ca este o actiune corecta, pentru ca orice alta alternativa ar fi implicat sa duca o batalie care nu merita sa fie dusa. Exista suspiciune reciproca de ambele parti, dar aceasta numire elimina aceasta suspiciune si avem o persoana cu o reputatie care nu putea sa fie mai buna”, a declarat senatoarea democrata Feinstein.

Insa, Casa Alba s-a opus pana in acest moment numirii unui procuror special pentru investigatia cu privire la implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale din Statele Unite, precum si la posibilele legaturi dintre asociatii campaniei Trump si agentii Moscovei. Noi apeluri pentru numirea unui procuror special au aparut dupa ce jurnalistii The Washington Post au publicat extrase dintr-un raport redactat in luna februarie de Comey, in care directorul demis al FBI sustine ca a fost rugat personal si direct de catre Donald Trump sa renunte la investigatia care-l viza pe Michael Flynn.

Inclusiv congresmenii republicani au sustinut ideea numirii unui procuror special in investigatai cu privire la Rusia. Presedintele Trump se intalnea cu candidatii pentru pozitia de director al FBI, atunci cand Casa Alba a primit primele informatii despre numirea unui procuror special de catre departamentul de Justitie. ”Am fost informati, nu intrebati”, a declarat un oficial prezidential, care a descris nesiguranta care pluteste prin aripa vestica a Casei Albe.

Sean Spicer a respins cel mai recent luni ideea numirii unui procuror special in investigatia cu privire la implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale, pentru a inclina balanta electorala spre Donald Trump.”Sincer, nu exista nicio nevoie pentru un procuror special. Am mai discutat asta inainte. Avem doua comisii ale senatorilor care investigheaza aceasta problema, iar o proprie investigatie este condusa si de catre FBI”, a declarat purtatorul de cuvant de la Casa Alba.

Pe langa faptul ca l-a rugat pe Comey sa renunte la investigatia care-l priveste pe Michael Flynn, presedintele Trump a declarat saptamana trecuta ca s-a gandit la ”chestia rusa cu Trump si Rusia” atunci cand a luat decizia de a-l concedia pe acesta de la conducerea FBI. De asemenea, presedintele american a catalogat investogatia drept o ”farsa” si o ”sarada finantata de contribuabili”.

Insa, numirea procurorului special ar putea sa fie un semn din partea lui Rosenstein. Robert Mueller a fost adeseori laudat pentru independenta sa, acesta refuzand sa se supuna solicitarilor venite din partea oficialilor prezidentiali in timpul administratiei Bush. De asemenea, atunci cand consilierii prezidentiali ai lui Bush au incercat sa-l convinga pe Procurorul General, John Ashcroft, sa reautorizeze un program de spionaj domestic catalogat drept ilegal de catre Departamentul de Justitie, Mueller si Comey s-au grabit la spital pentru a-i impiedica pe oficialii prezidentiali sa profite de starea de sanatate a lui Ashcroft.

James Comey a ajuns primul la spital, iar Mueller le-a ordonat agentilor de securitate sa-i opreasa pe oficialii prezidentiali din a ramane singuri cu Ashcroft. Mueller a amenintat ca va demisiona alaturi de Comey in fata eforturilor repetate ale administratiei de a reautoriza programul de spionaj domestic in Statele Unite.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Putin sare in apararea lui Trump. Presedintele rus este dispus sa dea Congresului SUA transcrierea discutiei Lavrov-Trump
Putin sare in apararea lui Trump. Presedintele rus este dispus sa dea Congresului SUA transcrierea discutiei Lavrov-Trump

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca omologul sau american Donald Trump nu a furnizat informatii secrete in acea intalnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

CNN: Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar putea fi pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei
CNN: Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar putea fi pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei

CNN comenteaza ultimul scandal in care este implicat presedintele SUA Donald Trump, precizand ca este foarte posibil ca acesta sa fie pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei.

Trump i-ar fi cerut fostului sef FBI sa opreasca anchetarea lui Michael Flynn:
Trump i-ar fi cerut fostului sef FBI sa opreasca anchetarea lui Michael Flynn: "Acest presedinte e un dezastru ambulant"

Ziua si scandalul la Washington. New York Times scrie ca presedintele Donald Trump i-a cerut in februarie fostului director FBI sa opreasca ancheta privind legaturile unui consilier de-ai sai, Michael Flynn, cu Rusia.

Trump ar fi dezvaluit Rusiei informatii strict secrete. Presedintele SUA isi contrazice echipa si spune ca este
Trump ar fi dezvaluit Rusiei informatii strict secrete. Presedintele SUA isi contrazice echipa si spune ca este "dreptul" sau

Trump s-a laudat cu informatii clasificate in intalnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si ambasadorul rus Serghei Kisliak, saptamana trecuta, oferind detalii care ar putea sa expuna sursa informatiilor si modul in care au fost colectate.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.