CNN: Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar putea fi pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei

×
Codul embed a fost copiat

CNN comenteaza ultimul scandal in care este implicat presedintele SUA Donald Trump, precizand ca este foarte posibil ca acesta sa fie pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei.

Este vorba despre raportul fostului sef al FBI James Comey - care ulterior a fost demis de Donald Trump - raport care a fost scris dupa o intalnire din 14 februarie cu presedintele Donald Trump.

In acest raport, scris pe vremea cand Comey era inca sef al FBI, se mentioneaza ca presedintele SUA l-a rugat sa renunte la anchetarea lui Michael Flynn ca parte a investigatiei cu privire la implicarea agentilor rusi in alegerile prezidentiale din Statele Unite, relateaza CNN, potrivit News.ro.

Daca aceste informatii sunt reale, atunci avem de a face cu adevarata definitie din dictionar a obstructionarii justitiei, o acuzatie care ar putea sa duca la punerea sub acuzare a presedintelui Trump in Congres, mai noteaza CNN.

”Fara tragere de inima trebuie sa spun ca da”, a declarat senatorul independent Angus King, dupa ce jurnalistii CNN l-au intrebat despre posibilitatea de punere sub acuzare a presedintelui american, daca se dovedesc reale informatiile incriminatorii din raportul redactat de catre James Comey.

Citește și
Donald Trump, discurs cu parul in vant
Limita de 4 minute la discursurile de la summitul NATO, ca sa nu se plictiseasca Trump. "Parca avem de-a face cu un copil"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Avand in vedere aceste mize extrem de mari, reprezentantii Casei Albe au incercat sa demonstreze o pozitie de forta cu privire la raportul redactat de directorul demis al FBI, insistand ca respectivul raport contine mai multe erori si interpretari proaste ale discutiie purtate pe 14 februarie cu presedintele Trump.

In timp ce presedintele a exprimat in repetate randuri ca generalul Flynn este un om decent, care a servit si protejat aceasta tara, presedintele nu i-a cerut niciodata lui Comey sa puna capat investigatiei, inclusiv anchetei care-l priveste pe Flynn”, se arata intr-o declaratie publicata de Casa Alba.

De asemenea, reprezentantii administratiei prezidentiale au denuntat ca nu este vorba despre o interpretare reala si corecta a conversatiie purtata de Comey si Trump.

Insa exista o problema cu aceasta declaratie, pentru a crede aceasta justificare prezidentiala, atunci trebuie sa faci o serie de presupuneri care par extrem de improbabile. Prima si cea mai importanta presupunere este ca James Comey minte sau doar a inteles prost o conversatie fata-in-fata, care a durat mai bine de un minut - intre el si presedintele Statelor Unite.

Daca Comey minte, atunci care este motivatia sa? De ce ar fi mintit in raport un barbat care era in continuare director al FBI despre o intalnire pe care a avut-o cu presedintele Statelor Unite? Ce scop ar fi putut sa serveasca o asemenea minciuna?

James Comey nu ar fi putut nici sa inteleaga prost intalnirea, intrucat acesta are o memorie extrem de detaliata, acesta amintindu-si ca in 2004, seful de cabinet de la Casa Alba si consilierul Alberto Gonzales au incercat sa-l convinga pe Procurorul-General John Ashcroft, care era internat in spital, sa reautorizeze programul de spionaj domestic din Statele Unite.

A doua mare problema cu declaratia Casei Albe consta in comportamentul presedintelui Trump, care le-a cerut lui Sessions si Pence sa paraseasca camera inainte a-i face propunerea lui Comey,

Sau poate presedintele stia ca ceea ce face nu este tocmai potrivit si voia sa evite existenta unor posibili martori. Ori poate stia ca Sessions si Pence l-ar fi putut opri inainte de a-i pune intrebarea directorului FBI.

Singura explicatie posibila este ca Trump a crezut intotdeauna in capacitatea sa de persuasiune si s-a gandit ca ar putea sa-l convinga cu mai multa usurinta pe Comey intr-o discutie fata-in-fata, iar situatia ar fi fost doar complicata de prezenta lui Sessions si Pence.

Este important si contextul ultimilor dezvaluiri, intrucat intreaga presedintie republicana a fost marcata de intrebari cu privire la legaturile dintre asociatii campaniei Trump si reprezentantii Kremlinului, de la Michael Flynn la Carter Page si Paul Manafort.

Trump a catalogat in repetate randuri acuzatiile cu privire la implicarea rusilor drept ”stiri false”, recunoscand ca gestionarea anchetei cu privire la Rusia a jucat un rol in luarea decizie de concediere a lui Comey de la conducerea FBI.

De asemenea, presedintele a recunoscut ca l-a intrebat in trei randuri si in mod direct pe Comey daca este vizat de investigatia cu privire la Rusia.

Problema miliardarului republican este ca povestea a iesit de sub orice control, iar congresmenii republicani vor avea o munca grea in incercarea de a ignora raportul redactat de Comey.

Trump a supravietuit la orice s-a intamplat in primele 116 zile de mandat, dar raportul lui Comey ar putea sa reprezinte o amenintare existentiala la adresa administratiei de la Casa Alba, mai afirma CNN.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Trump i-ar fi cerut fostului sef FBI sa opreasca anchetarea lui Michael Flynn:
Trump i-ar fi cerut fostului sef FBI sa opreasca anchetarea lui Michael Flynn: "Acest presedinte e un dezastru ambulant"

Ziua si scandalul la Washington. New York Times scrie ca presedintele Donald Trump i-a cerut in februarie fostului director FBI sa opreasca ancheta privind legaturile unui consilier de-ai sai, Michael Flynn, cu Rusia.

Limita de 4 minute la discursurile de la summitul NATO, ca sa nu se plictiseasca Trump.
Limita de 4 minute la discursurile de la summitul NATO, ca sa nu se plictiseasca Trump. "Parca avem de-a face cu un copil"

NATO va impune o limita de 2 pana la 4 minute pentru discursurile de la summitul de saptamana viitoare, de la Bruxelles, pentru a putea mentine atentia presedintelui american Donald Trump, au declarat surse din blocul militar pentru Foreign Policy.

Trump ar fi dezvaluit Rusiei informatii strict secrete. Presedintele SUA isi contrazice echipa si spune ca este
Trump ar fi dezvaluit Rusiei informatii strict secrete. Presedintele SUA isi contrazice echipa si spune ca este "dreptul" sau

Trump s-a laudat cu informatii clasificate in intalnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si ambasadorul rus Serghei Kisliak, saptamana trecuta, oferind detalii care ar putea sa expuna sursa informatiilor si modul in care au fost colectate.

Senatorii i-au cerut presedintelui Donald Trump sa predea orice inregistrari ale discutiilor purtate cu fostul director FBI
Senatorii i-au cerut presedintelui Donald Trump sa predea orice inregistrari ale discutiilor purtate cu fostul director FBI

Senatorii americani l-au indemnat duminica noaptea pe presedintele Donald Trump sa predea toate inregistrarile de la discutiile purtate cu directorul concendiat al Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, transmite BBC.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.