Pro-rușii din Herson cer cu disperare ajutorul Moscovei: „Vă rog, ajutați la organizarea procesului de evacuare”
Unitățile ruse de pe frontul din Ucraina ar fi primit ordin să înceteze operațiunile ofensive, susține Statul Major ucrainean, citat de presa de la Kiev.
Motivele deciziei ar fi moralul foarte scăzut al unităților ruse, dezertările numeroase și refuzul de a îndeplini ordinele.
În ciuda problemelor de pe front, Kremlinul continuă să atace infrastructura Ucrainei cu rachete. Cu toate acestea, tot mai multe semnale arată disponibilitatea Rusiei de a se așeza la masa negocierilor.
Putin însuși a lăsat de înțeles, în ultimele două zile, că țara sa ar putea relua cât de curând livrările de gaze către statele vestice.
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu cel turc, Recep Tayyp Erdogan, la Astana, în Kazahstan, unde amândoi au luat parte la un summit economic cu țări din Asia centrală. Putin a fost lăsat să aștepte, din nou, înaintea întrevederii față în față. Liderul rus a venit cu inițiative mari: i-a prezentat lui Erdogan planul său pentru un hub de aprovizionare cu gaze rusești, care ar putea ajunge în Europa indirect, prin Turcia.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Am putea lua în considerare posibilitatea de a construi un alt sistem de gazoducte și de a crea un 'hub de gaze' în Turcia, pentru vânzări către țări terțe, în primul rând, bineînțeles, către cele europene. Ar fi o plaformă nu doar pentru aprovizionare cu gaze, ci și pentru determinarea prețurilor. Astăzi, prețurile la gaze sunt exorbitante, dar noi le putem reglementa, la un nivel normal al pieții, fără nicio perturbare politică”.
Kievul nu ia în serios vorbele Kremlinului
Anunțul vine la o zi după ce Putin declara, la Moscova, că e gata să reia livrările de gaze către Germania. Mai direct, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Moscova este deschisă pentru negocieri. O poziție similară a avut și ministrul rus de Externe, care a menționat că situația nu se mai poate înrăutăți cu nimic.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: „Nu cerem nimănui să ne întâlnim, am afirmat în repetate rânduri aceasta. Dar nu am refuzat niciodată vreo propunere serioasă și sănătoasă de a intra în contact unii cu alții”.
Unul dintre consilierii președintelui ucrainean Zelenski spune, însă, că vorbele oficialilor ruși nu pot fi luate în serios.
Mikhail Podoliak, consilier al biroului prezidențial al Ucrainei: „Putin nu gândește rațional. E condus de emoții. Ia o mulțime de decizii dintr-o postură emoțională, fără să aibă o înțelegere profundă a ceea ce se întâmplă. Fiecare decizie pe care o ia președintele Putin e o greșeală”.
De altfel, Rusia nu contenește cu atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. Joi a lovit cu rachete obiective din regiunea Kievului, dar și zone rezidențiale din orașele sudice, cum ar fi Zaporojie și Nikolaev. Într-un sat din regiunea Dnipropetrovsk, vecină cu Hersonul, rachetele rusești au lovit o școală.
Tetiana Samarenkova, rezidentă a orașului Velika Kostromka și director al centrului său cultural: „Ne-am gândit inițial că au distrus toată școala, dar când am ajuns acolo am văzut că patru clase au dispărut. Dar noi, locuitorii, vom reconstrui școala și Rusia nu ne va distruge planurile”.
Ucraina câștigă din nou teren, separatiștii cer să fie evacuați
În replică, ucrainenii au distrus cu rachete cu rază lungă un depozit de muniție din orașul rusesc Belgorod.
Pe front, armata ucraineană înaintează în regiunea Herson, unde a cucerit noi localități. Rușii bat în retragere, iar guvernatorul impus de ruși în teritoriile ocupate a cerut ajutorul Moscovei să evacueze populația spre Rusia.
Vladimir Salo, șeful pro-rus al regiunii Herson: „Mă adresez conducerii Rusiei și vreau să vă rog să ajutați la organizarea acestui proces de evacuare. Noi, locuitorii din regiunea Herson, știm că Rusia nu-și abandonează oamenii, Rusia întotdeauna dă o mână de ajutor atunci când e greu”.
Situația pe front e tot mai dificilă, pentru că aprovizionarea unităților ruse din dreapta Niprului e aproape imposibilă, iar circulația pe podul Kerch încă nu a fost reluată. În Est, unități ucrainene au avansat în regiunea Luhansk, până de curând ocupată complet de ruși.
Rușii modernizează vechituri
Pe de altă parte, apar tot mai multe dovezi că autoritățile ruse au relocat cu forța copii ucraineni din regiunile ocupate, pe teritoriul Rusiei, și i-a dat spre adopție unor familii locale. Ucraina și organizațiile internaționale ale Drepturilor Omului spun că acțiunile Moscovei sunt un abuz și o încercare de rusificare a populației din regiunile ocupate. În timp ce Rusia susține că adoptarea copiilor ucraineni e o dovadă de generozitate.
Maria Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului în Rusia: „E foarte important ca acești copii să simtă că sunt membri cu drepturi depline ai Federației Ruse, pe teritoriul Rusiei, ca cetățeni ai Federației Ruse. Nu vorbim despre adopție, ci despre tutelă, care ne ajută să păstrăm legăturile de sânge dintre acești copii și rudele lor care au rămas în teritorii”.
Războiul este departe de a se încheia. Confruntați cu pierderi imense pe front, rușii au anunțat că vor să modernizeze 800 de tancuri T62, intrate în producție în anii '60. Iar presiunile Kremlinului par să fi dat roade în Belarus, unde au apărut informații că ar fi început o campanie de mobilizare ascunsă a rezerviștilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, kremlin, herson,
Dată publicare:
14-10-2022 08:10