Prizonierii ucraineni sunt torturați și forțați să învețe poezia „Iertați-ne, ruși nativi”
În estul Ucrainei, mai cu seamă în Severodoneţk, încleştările dintre ruși și ucraineni sunt tot mai dure. Fiecare metru de teren e aprig disputat, iar pierderile de vieţi omeneşti sunt mari în ambele tabere.
Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 95
Pe de altă parte, primarul din Mariupol avertizează că oraşul este ameninţat de apariţia unor focare de dizenterie și ciumă. În oraşul distrus, serviciile de canalizare şi de colectare a gunoiului nu funcţionează, şi mii de cadavre încă nu au fost îngropate ori au fost azvârlite în gropi comune săpate în grabă.
În altă ordine de idei, liderii europeni ar urma să aprobe, luni, al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei după ce au făcut noi concesii Ungariei, care s-a opus categoric până acum. Astfel, embargoul privind importurile de petrol din Rusia va viza doar livrările făcute pe cale maritimă, nu și pe cele prin conducte.
În ultimele 24 de ore, armata rusă n-a reușit să avanseze prea mult în teren. În schimb, ucrainenii, au reușit să recupereze mai multe localități pe care le pierduseră zilele trecute, în preajma orașului Severodonețk.
Volodomir Zelenski: “Ucraina va lua înapoi tot ce îi aparţine! Tot! Categoric!”
Toate orașele ucrainene de pe linia frontului sunt bombardate intens de ruși
Dacă rușii reușesc să cucerească Severodonețk, următoarea linie de apărare e chiar în orașul Lisihansk. Mai toți locuitorii au fost evacuați. Asemenea scene sfâșietoare sunt poate cel mai clar indicator al răului provocat de invazia rusă. Nu atât numărul de tancuri ori de clădiri distruse, ci suferința umană.
Soțul Ekaterinei a aruncat în valijoară doar documente și fotografii. În această zonă, apropiată de regiunile separatiste pro-ruse, loialitatea nu e întotdeauna ușor de tranșat. Această familie extinsă are rude în Rusia, dar, în loc să se refugieze acolo, preferă să trăiască de luni de zile în pivniță, cu somnul copiilor chinuit de bombardamente.
Mikhail, rezident din Lisichansk: “Ce altă opțiune am???”
Alteori, oamenii dau de înțeles că sunt în cealaltă tabără.
Valentin, Lisichansk: “Voi ne livrați arme că să luptăm cu Rusia. Care e noima? Eu nu înțeleg acest război. Ne îndreptăm în pas alergător către moarte. Dar noi vrem să trăim!!!”.
În sud, rușii bombardează sporadic orașul-port Nikolaev. Cel mai probabil, pentru a împiedica trupele ucrainene din regiune să fie trimise spre Donbas. Rachetele cad, însă, în zonele rezidențiale.
Localnic: “Duceam o viață grea, dar (rușii) au făcut-o mai ‘bună’. Ne-au ‘eliberat’ de toată agoniseala adunată în 40 de ani”.
Pe frontul de Est, rușii pierd masiv echipamente și oameni. Potrivit Pentagonului, ucrainenii au distrus 1.000 de tancuri ruseșți, iar Kievul anunță că, de la începutul războiului, au fost uciși în luptă peste 30 de mii de soldați ruși.
Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei: “Inamicul continuă să sufere pierderi grele. În teritoriile ocupate temporar, precum Crimeea, administrația rusă a ordonat să nu mai fie primiți loclanicii în spitale, că să elibereze paturi pentru răniții de război. Și sunt oameni aduși cu forță să doneze sânge”.
Rusia are tot mai mari dificultăți să găsească oameni pentru front. Într-o piață din centrul orașului Sankt Petersburg este instalată o rulotă unde se fac recrutări. Puțini trecători se opresc să citească .. ..oferta, și mai nimeni nu se lasă convins.
Zelenski, nou apel către comunitea occidentală
Într-un nou discurs adresat națiunii sale greu încercate, președintele Zelenski a adresat un nou apel comunității occidentale.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: “Rusia trebuie să fie recunoscută oficial ca stat terorist și stat care sprijină terorismul. Acest lucru trebuie să fie consacrat în mod legal”.
Prizonierii ucraineni sunt torturați
Bătăi crunte, tortură, umilințe și înfometare, cam așa poate fi descris tratamemtul rezervat de ruși prizonierilor de război ucraineni.
Citând mărturii ale celor reveniți acasă în urmă unor schimburi, avocatul poporului din Ucraina spune că rușii au administrat captivilor medicamente necunoscute cu litera „M”, care le-au provocat leșin și pierderea memoriei.
Ocupanții i-au forțat pe soldații ucraineni să învețe poezia „Iertați-ne, ruși nativi” și imnul Federației Ruse. Femeile căzute în captivitate sunt violate sau obligate să privească torturarea bărbaților.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, prizonieri, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
29-05-2022 19:59