Primul stat NATO care se pregătește pentru normalizarea relațiilor cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina
Unul dintre statele importante ale Uniunii Europene și, totodată, membru NATO a anunțat că „ar trebui să se pregătească pentru normalizarea relațiilor cu Rusia”.
Chiar dacă trupele Kremlinului continuă războiul în Ucraina, premierul slovac Robert Fico (foto, stânga) a transmis că țara sa ar trebui să se pregătească pentru "sfârșitul războiului din Ucraina și pentru normalizarea relațiilor dintre Slovacia și Rusia". Premierul Fico este un aliat al lui Vladimir Putin (foto, dreapta), dar și unul dintre contestatarii Occidentului.
Fico a făcut această afirmație chiar în fața ambasadorilor SUA ai Rusiei, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Bratislava. Astfel, premierul slovac a adăugat că, deși politica externă a Slovaciei este influențată de apartenența sa atât la UE, cât și la NATO, aceasta are anumite "poziții suverane".
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Slovacia a tăiat ajutorul militar pentru Ucraina
"Aceste poziții nu sunt întotdeauna în concordanță cu politica unei singure opinii corecte promovate în Uniunea Europeană", a spus Fico.
Prioritatea lui Fico în sfera politicii externe este de a pune în aplicare "protecția și promovarea intereselor naționale slovace", care susțin "inițiativele de pace", și nu războiul în Ucraina, notează ucrainenii de la Kyiv Independent.
Pe 30 septembrie, partidul SMER al lui Robert Fico a triumfat în alegerile parlamentare pe o platformă populistă care promitea încetarea imediată a oricărui ajutor militar acordat Ucrainei.
Până la 11 octombrie, partidul a format un guvern de coaliție cu partidul de stânga Hlas și cu Partidul Național Slovac ultranaționalist.
Guvernul precedent a oferit Ucrainei asitență umanitară și militară extinsă, inclusiv artilerie, avioane de luptă și alte tipuri de sprijin. De partea cealaltă, noul Executiv a respins acordarea unui pachet de ajutor militar de 40,3 milioane de euro pentru Ucraina, propus de predecesorul său.